Grid star
eveniment

Platile pentru orele prestate de politisti in weekend se vor relua. Acestea au fost taiate prin Ordonanta-trenulet. Guvernul a aprobat Ordonanta de Urgenta

Guvernul a aprobat joi, 20 februarie 2025, ordonanta de urgenta propusa de Ministerul Afacerilor Interne (MAI), care prevede plata muncii efectuate in zilele de repaus saptamanal, sarbatori legale si alte zile nelucratoare la nivelul aplicabil in noiembrie 2024.

Astfel, in anul 2025, personalul militar, politistii si politistii de penitenciare vor beneficia de drepturile financiare prevazute de legislatia in vigoare la sfarsitul anului 2024 pentru:

-Activitatea desfasurata in zilele de sambata, duminica si sarbatori legale;
-Munca suplimentara prestata peste programul normal, in conditii operative sau neprevazute, daca nu poate fi compensata cu timp liber in termen de 90 de zile.

La stabilirea cuantumului drepturilor cuvenite personalului se are in vedere inclusiv luna februarie 2025, in integralitate.

Anterior, ministrul de Interne, Catalin Predoiu (foto), a anuntat ca urmeaza sa fie reluate  platile angajatilor din zona de ordine publica pentru munca prestata in weekend. Acestea au fost taiate prin “ordonata-trenulet” adoptata de Guvern la sfarsitul anului trecut.  

Predoiu a anuntat la bilantul Politiei de Frontiera ca se lucreaza la forma finala a unui act normativ prin care sa fie platite orele de munca prestate in weekend.

Prezentam declaratia lui Catalin Predoiu:

”Am avut un debut de an usor tensionat prin ricoseu, ca sa spun asa, si Ministerul Afacerilor Interne a fost afectat de o serie de prevederi legislative adoptate de Guvern, sub presiunea unor nevoi bugetare si a unei nevoi de ajustare a cheltuielilor bugetare in prima faza, pentru a putea sa relaxam lucrurile pe parcursul anului, dar asa cum v-am spus din prima clipa prin intermediul liderilor de sindicat cu care am discutat imediat, vom rezolva problema. E vorba de problema platii orelor prestate in zilele de sambata, duminica si sarbatori legale, celebrul SDSL, un acronim care a fost vehiculat mai mult decat era cazul in ultima perioada. 
Asa cum am spus din prima clipa, vom face toate demersurile pentru a corecta legislatia si a reveni la un nivel de remuneratie corespunzator lunii noiembrie 2024. Si pot sa va spun ca este iminenta aceasta modificare. Colegii din minister, de la Juridic si Economic au lucrat cu colegii de la Finante pentru a pregati forma finala a reglementarii care sa procedeze la aceasta ajustare. Deci sa speram ca am depasit aceste momente tensionate”. 

Solutiile gasite

Sindicatul Politistilor Sidepol a anuntat in 19 februarie solutiile prezentate de secretarul de stat Bogdan Despescu:
-adoptarea unei ordonante de urgenta care sa includa un amendament de exceptare in privinta angajatilor sistemului de aparare, ordine publica si securitate nationala;
-amendamentul va contine prevederi clare cu privire la categoriile specifice de personal carora le vor fi aplicabile, in sensul in care plata orelor S.D.S.L. se va face doar pentru politisti si militari, fara personalul civil si la nivelul lunii noiembrie 2024;
-plata se va face de asemenea in cuantum de 75% pentru orele S.D.S.L., iar aceste ore vor fi considerate timp normal de lucru conform planificarii pentru structurile operative;
-timpul lucrat peste programul normal de lucru de luni pana vineri va fi considerat munca suplimentara care va fi compensat la nivelul lunii noiembrie 2024;
-se stabileste un plafon maxim de 360 de ore suplimentare anual;
-orele S.D.S.L. nu pot depasi maxim 40% din totalul de timp planificat intr-o luna;
-cu privire la orele suplimentare SDSL, adica cele in afara programului planificat, se va face doar cu aprobarea esaloanelor superioare, sens in care se va emite un OMAI sau procedura in acest sens, iar forma de aplicare si punere in plata se va face la nivelul lunii noiembrie 2024.

Prezentam prevederile prevazute din OUG 156/2024 (Ordonanta trenulet)

“(1) Prin derogare de la prevederile art. 21 alin. (2)-(6) din Legea-cadru nr. 153/2017, cu modificarile si completarile ulterioare, in anul 2025, munca suplimentara efectuata peste durata normala a timpului de lucru de catre personalul din sectorul bugetar incadrat in functii de executie, de conducere si de inalti functionari publici, precum si munca prestata in zilele de repaus saptamanal, de sarbatori legale si in celelalte zile in care, in conformitate cu reglementarile in vigoare, nu se lucreaza in cadrul schimbului normal de lucru se compenseaza numai cu timp liber corespunzator acestora in urmatoarele 90 de zile dupa prestarea muncii suplimentare.
(2) In anul 2025, munca suplimentara prestata in cadrul activitatilor deosebite cu caracter operativ sau neprevazut de catre personalul militar, politisti, politistii de penitenciare si salvatorii montani, peste programul normal de lucru in zilele de repaos saptamanal, de sarbatori legale si in celelalte zile in care, in conformitate cu reglementarile in vigoare, nu se lucreaza, care nu se pot compensa cu timp liber corespunzator in urmatoarele 90 de zile dupa prestarea muncii suplimentare, se plateste cu o majorare din solda de functie/salariul de functie cuvenita/cuvenit, la nivelul minim stabilit la art. 123 alin. (2) din Legea nr. 53/2003 - Codul muncii, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare. Ordonatorii de credite au obligatia de a dispune masuri pentru asigurarea cu prioritate a timpului liber corespunzator muncii suplimentare prestate, in conditiile legii, fara afectarea gradului de eficienta a misiunilor”.

Iata prevederile din Legea 153/2017:

“Sporul pentru munca suplimentara
(1) Munca suplimentara prestata peste programul normal de lucru, precum si munca prestata in zilele de sarbatori legale, repaus saptamanal si in alte zile in care, in conformitate cu legea, nu se lucreaza, se compenseaza prin ore libere platite in urmatoarele 60 de zile calendaristice dupa efectuarea acesteia.
(2) In cazul in care compensarea prin ore libere platite nu este posibila in termenul prevazut la alin. (1), munca suplimentara prestata peste programul normal de lucru va fi platita in luna urmatoare cu un spor de 75% din salariul de baza, solda de functie/salariul de functie, indemnizatia de incadrare, corespunzator orelor suplimentare efectuate.(3) In cazul in care compensarea prin ore libere platite nu este posibila in termenul prevazut la alin. (1), munca suplimentara prestata in zilele de repaus saptamanal, de sarbatori legale si in celelalte zile in care, in conformitate cu reglementarile in vigoare, nu se lucreaza, va fi platita in luna urmatoare cu un spor de 100% din salariul de baza, solda de functie/salariul de functie, indemnizatia de incadrare, corespunzator orelor suplimentare efectuate”.

 

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani