PLATILE ONLINE: CE TREBUIE SA STIE ROMANII – Bancile ofera o noua facilitate
Bancile din Romania ofera clientilor o noua facilitate de verificare a identitatii beneficiarului real al platii prin Serviciul Afisare Nume Beneficiar (SANB), care are ca obiectiv prevenirea fraudelor in randul clientilor care efectueaza plati electronice si reducerea tranzactiilor eronate generate de introducerea gresita a beneficiarului (a contului IBAN).
Anuntul a fost facut de Asociatia Romana a Bancilor (ARB).
In faza pilot, Serviciul Afisare Nume Beneficiar este disponibil in prezent la CEC Bank, ING Bank si Libra Internet Bank, incepand cu anul 2023 si alte banci urmand sa ofere aceasta facilitate. Serviciul Afisare Nume Beneficiar este pus la dispozitia bancilor conectate la Casa de Compensare a platilor interbancare de catre TRANSFOND, pe baza de aderare.
Baza de date
Serviciul Afisare Nume Beneficiar este administrat de Asociatia Romana a Bancilor, ca serviciu aditional optional la Schemele de transfer credit SEPA RON, in baza Conventiei privind Schemele nationale de plati si a mandatului dat de Banca Nationala a Romaniei. Baza de date este creata pe baza informatiilor transmise de catre prestatorii de servicii de plata din Romania care ofera acest serviciu. Functionalitatea este imediata la momentul initierii unei plati din canalul online al bancilor participante (Mobile sau Internet Banking) si este oferita gratuit clientilor.
Detaliile tehnice
"Practic, SANB asigura furnizarea si afisarea automata in ordinul de plata electronica a prenumelui si initialei numelui beneficiarului platii, in momentul introducerii de catre platitor a contului IBAN al beneficiarului. In cazul unei plati catre o persoana juridica se va afisa platitorului, pentru validare, o parte din denumirea firmei. Serviciul Afisare Nume Beneficiar este disponibil 24/7 in randul bancilor participante la SANB. Una dintre tipologiile de frauda online prin manipularea platitorului presupune transmiterea unui e-mail sau SMS prin care se solicita, in numele unor beneficiari cunoscuti precum furnizori de utilitati sau alti furnizori de servicii, plata unor facturi, indicand coduri IBAN ale unor conturi proprii ale infractorilor, diferite de cele ale beneficiarilor indreptatiti.
Crestere a utilizatorilor care fac plati prin internet
Aproximativ 46% dintre romanii utilizatori de servicii bancare efectueaza plati prin Internet/ Mobile banking, in crestere cu 70% comparativ cu ponderea romanilor care realizau platile de aceasta maniera in decembrie 2020, de 27%, arata datele cuprinse in cercetarea de piata "Sistemul bancar in perceptia romanilor: creditarea si incluziunea financiara a romanilor" realizata in luna iulie 2022 de Institutul Roman pentru Evaluare si Strategie (IRES) si comandata de Asociatia Romana a Bancilor”, potrivit ARB.