PLATFORMELE DE TRANZACTIONARE CRIPTO, SUB ASEDIU – Marea Britanie interzice activitatea Binance, unul dintre cele mai mari exchange-uri cripto din lume
Autoritatea de supraveghere financiara din Marea Britanie (FCA) a obligat platforma de schimb de criptomonede Binance, una din cele mai mari din lume, sa opreasca toate activitatile reglementate din tara, scrie Financial Times. De asemenea, a emis un avertisment pentru clientii acesteia, sfatuindu-i sa fie atenti la reclame care promit rentabilitate ridicata a investitiilor in criptomonede.
Autoritatea similara din SUA, SEC, a emis un avertisment similar cu privire la platforma pentru consumatorii americani in luna aprilie.
„Binance Markets Limited nu are voie sa desfasoare nicio activitate reglementata in Marea Britanie”, a transmis FCA, adaugand ca „nicio alta entitate din Grupul Binance nu detine nicio forma de autorizare, inregistrare sau licenta din Marea Britanie pentru desfasurarea activitatii reglementate in Marea Britanie”, scrie Financial Times.
Grupul nu a raspuns imediat solicitarilor de comentarii ale Financial Times, dar a spus anterior ca „isi ia foarte serios obligatiile de conformitate si se angajeaza sa respecte cerintele autoritatilor locale de reglementare oriunde opereaza”.
FCA a precizat ca Binance Markets Limited (BML), detinuta de Binance Group, nu are in prezent permisiunea de a desfasura activitati reglementate fara acordul prealabil scris al FCA. Compania are termen pana miercuri sa se conformeze hotararii.
Autoritatea de reglementare a subliniat, de asemenea, ca nicio entitate din Grupul Binance nu detine nicio forma de autorizare, inregistrare sau licenta pentru desfasurarea activitatii reglementate in Marea Britanie.
Pe de alta parte, BBC relateaza ca Binance a declarat ca notificarea FCA nu va avea „impact direct” asupra serviciilor pe care le ofera de pe site-ul sau Binance.com.
Platforma Binance nu are sediul in Marea Britanie, astfel incat, in ciuda hotararii FCA, nu va exista niciun impact asupra rezidentilor din Marea Britanie care folosesc site-ul web pentru a cumpara si vinde cripto-valute, precizeaza reprezentantii exchange-ului cripto.
Miscarea FCA vine pe fondul presiunilor in crestere puse de catre autoritatile de reglementare din intreaga lume impotriva platformelor cripto-valutare.
Binance.com este o platforma de exchange cripto care ofera utilizatorilor o gama larga de produse si servicii financiare, inclusiv achizitionarea si tranzactionarea unei game largi de monede digitale, precum si portofele digitale, contracte futures, valori mobiliare, conturi de economii si chiar imprumuturi.
Binance Group are sediul in prezent in Insulele Cayman, in timp ce Binance Markets Limited este o firma afiliata cu sediul in Londra. Firma are mai multe entitati impartite in intreaga lume, iar Binance Group avea sediul anterior in Malta.
Controverse asupra activitatilor exchange-ului cripto Binance
Nu este pentru prima data cand Binance este supusa controlului autoritatilor de reglementare asupra operatiunilor sale globale.
In SUA, una dintre entitatile firmei - Binance Holdings - a facut obiectul unei anchete efectuate de Comisia pentru valori mobiliare (SEC) din SUA, in special de oficialii sai care se ocupa de spalarea banilor si infractiuni fiscale, potrivit Bloomberg.
SEC a emis un avertisment similar consumatorilor americani in aprilie cu privire la platforma.
Sambata, Binance a anuntat ca se retrage din Ontario, Canada, dupa ce Comisia pentru valori mobiliare din Ontario (OSC) a acuzat compania, dar si si pe alte cateva platforme de tranzactionare cripto, ca nu au respectat reglementarile din provincia canadiana, scrie BBC.
Mai mult decat atat, vineri, agentia japoneza pentru servicii financiare (FSA) a avertizat Binance pentru a doua oara in trei ani ca opereaza in tara fara permisiune.
Un serviciu oferit de Binance este posibilitatea de a utiliza moneda locala pentru a achizitiona monede digitale - cunoscute sub numele de fiat on-ramp in industrie. La mijlocul lunii iunie, partenerul american al Binance, Silvergate Bank, a decis sa inceteze procesarea depozitelor si retragerilor in dolari SUA pentru firma, potrivit CoinDesk.
Nick Saponaro, un investitor si antreprenor de lunga durata in criptomonede, a declarat pentru BBC exchange-urile cripto au o tactica la indemana pentru evitarea problemelor de reglementare.
„Binance s-a mutat de-a lungul operatiunilor de mai multe ori in noi jurisdictii. Acest lucru nu este neobisnuit pentru aceste companii criptografice incepatoare ... Daca reglementarile nu se potrivesc nevoilor lor, ei isi muta operatiunile.” a spus el.
O alta entitate a companiei - Binance.US - este in prezent una dintre cele mai mari banci digitale din SUA, iar Binance este una dintre cele mai mari firme din industria fintech globala, spune el.