PLATFORMA AGORIC REVOLUTIONEAZA ECOSISTEMUL CRIPTO – Proiectul, dezvoltat de pionierii tehnologiilor blockchain, ofera dezvoltatorilor o biblioteca sigura si reutilizabila de componente DeFi
Agoric, o platforma de contracte inteligente bazata pe JavaScript, ofera dezvoltatorilor o „biblioteca” sigura si reutilizabila de componente DeFi (finante descentralizate) pentru a construi si implementa rapid proiecte pe diverse tehnologii blockchain. Dezvoltat prin protocolul Cosmos, Agoric, construit de „pionierii” tehnologiilor de registre distribuite, are ambitia de a „democratiza” accesul dezvoltatorilor la crearea de noi proiecte bazate pe blockchain.
Agoric este o companie de dezvoltare open-source care lanseaza un chain interoperabil proof-of-stake. Principiul minarii proof-of-stake, usor diferit de cel proof-of-work folosit in minarea Bitcoin, este ca minerii vor fi alesi aleatoriu de contractul smart si vor mina doar atunci, unul dupa altul, nu in acelasi timp toti. Alt avantaj este ca toata puterea folosita pana acum de a gasi urmatorul block poate fi folosita pentru a rula contracte smart si pentru a valida tranzactiile, lucru care reduce consumul de energie.
Practic, Agoric promite sa ofere securitate si usurinta in programarea contractelor inteligente, dincolo de orice instrumente tehnologice disponibile astazi.
Misiunea Agoric este de a oferi un cadru securizat de contracte inteligente intregului ecosistem blockchain. Cu Agoric, care faciliteaza construirea si implementarea contractelor inteligente in JavaScript, milioane de programatori din intreaga lume vor avea instrumente mai sigure si mai simple pentru a crea contracte si aplicatii inteligente.
Agoric a colaborat cu Cosmos si alte proiecte cunoscute si este sustinut de Outlier Ventures, Kilowatt Capital, gumi Cryptos Capital, MetaStable Capital, Lemniscap, Xpring, Rockaway Blockchain si Fundatia Interchain, precum si finantare suplimentara de la Naval Ravikant si Polychain .
Proiectul Agoric, dezvoltat de „veterani” ai tehnologiilor disruptive
Proiectul Agoric a fost fondat in 2018 de o echipa specialisti cu CV-uri mai mult decat impresionante, scrie journalducoin.com
Mark S. Miller (parintele JavaScript), Dean Tribble, Bill Tulloh si Brian Warner sunt toti veterani ai noilor tehnologii disruptive cum sunt cunoscute in limbajul initiatilor acele tehnologii cu potentialul de a schimba radical domenii intregi din activitatea umana, cum sunt si cele din spatele criptomonedelor. „Arhitectii” Agoric au lucrat pentru cele mai puternice companii din sectorul digital (intre care Google si Microsoft) si sunt inventatori, dezvoltatori si antreprenori experimentati.
In 2019, compania a lansat primul sau Testnet numit Agoric Testnet. Acesta s-a concentrat pe crearea unei platforme care sa includa:
- Un sistem de comunicare inter-blockchain (precursor al protocolului de interoperabilitate Cosmos).
- Un protocol de transfer electronic de drepturi (ERTP),
- Un set simplu de API-uri pentru a exprima, tranzactiona si transfera o mare varietate de drepturi digitale intre utilizatori, precum si contracte inteligente.
- Active digitale native (token-uri) integrate in JavaScript.
JavaScript (JS) este un limbaj de programare binecunoscut pentru folosirea sa in construirea siturilor web, dar este folosit si pentru accesul la obiecte incapsulate (embedded objects) in alte aplicatii. Programatorii web pot ingloba in paginile HTML script-uri pentru diverse activitati cum ar fi verificarea datelor introduse de utilizatori sau crearea de meniuri si alte efecte animate. Browserele retin in memorie o reprezentare a unei pagini web sub forma unui arbore de obiecte si pun la dispozitie aceste obiecte script-urilor JavaScript, care le pot citi si manipula.
In 2020, Agoric anunta integrarea Oracle Chainlink
In octombrie 2020, dezvoltatorii au lansat o actualizare software numita Alpha si au prezentat utilizatorilor o platforma care era inca in testare, dar acum pe deplin operationala. Aceasta dezvoltare presupune introducerea unui sistem de swap atomic, dar si a unui schimb simplu si descentralizat cu un carnet de comenzi si optiunea de market-maker automatizat.
Este o gama de instrumente care permite dezvoltatorilor sa construiasca si sa implementeze dApp-uri, precum si module reutilizabile destinate DeFi. Bazandu-se pe tehnologiile existente, cadrul de contract inteligent ofera o infrastructura care este sigura, stabila, usor de replicat si adaptabila la nevoi speciale, potrivit Agoric.
In noiembrie 2020, Agoric anunta integrarea Oracle Chainlink, permitand dApps-urilor sa acceseze date de piata fiabile pentru a declansa executarea contractelor lor inteligente si astfel sa transfere valoarea adaugata a lumii reale catre protocoalele pe care le dezvolta.
In 2021, revolutia tehnologiilor blockchain este in desfasurare
Pe 22 martie 2021, Agoric lanseaza un Testnet pe o perioada de o luna. O competitie globala este apoi organizata sub forma unei serii de provocari care le permit validatorilor (minerilor) sa se pregateasca, sa invete si sa castige puncte inainte de lansarea retelei publice principale.
Pe 7 aprilie 2021, reteaua anunta schimbari si ajustari importante: o noua imagine de marca si mai ales cea mai recenta actualizare software: Agoric Beta. Aceasta a doua actualizare software a protocolului introduce elementele fundamentale ale modelului lor economic care incorporeaza, printre altele, moneda proprie de „stivuire” pentru securizarea si guvernarea retelei, BLD. De asemenea, este introdusa o moneda stabila numita RUN care este utilizata pentru tranzactii cu bunuri si servicii.
Pe 30 iulie a fost introdus Mainnet-ul, precum si primul contract open-source pentru comunitatea Agoric. Aceasta noua orientare asumata de Agoric spune multe despre ambitia companiei.
Oferta tehnologica a unei platforme securizate de smart-contracts pe protocolul Cosmos, interoperabila datorita solutiei „Tendermint” si al carei limbaj standard Javascript reuneste peste 12 milioane de dezvoltatori din intreaga lume, este o promisiune facuta „campionatului” blockchain in plina desfasurare la nivel mondial: aceea de a democratiza accesul la proiecte construite pe aceasta tehnologie. Este o invitatie adresata dezvoltatorilor de a se alatura unei miscari care ar putea dezvalui adevaratul scop al tehnologiei asa cum a gandit Satoshi Nakamoto. O tehnologie care sa stabileasca suveranitatea indivizilor si sa nu o mai franeze.
Mark S. Miller, Chief Scientist la Agoric, este un pionier al registrelor distribuite si securizate si al contractelor inteligente, proiectantul principal al limbajelor de programare E si Dr. SES, inventatorul Miller Columns, un arhitect al Sistemul de publicare hipertext Xanadu, reprezentant al comitetului EcmaScript, fost cercetator Google si membru al grupului WebAssembly (Wasm) si membru senior al Institutului Foresight.
E. Dean Tribble, CEO Agoric, a conceput procesul de negociere si contractul pentru primul sistem de contractare inteligenta, AMiX. In calitate de arhitect principal la Microsoft, a proiectat sistemul de operare cu capacitate de obiecte distribuite Midori. In calitate de fondator si CTO pentru Agoric, a dezvoltat sistemul de informatii de brokeraj pentru comerciantii activi ai Schwab, sistemul WebMart pentru contracte electronice si primul proiect de verificare electronica de catre FSTC pentru DoD. In calitate de CTO al VerifyValid si VP al Deluxe, sistemele sale de echeck au adus miliarde de dolari.
Bill Tulloh, marketing manager la pionierul smart contract AMiX, este co-fondator al Proiectului Agoric si a fost cercetator principal al proiectului Virus Safe Computing, ambele la Universitatea George Mason. A lucrat ca manager de produs si director de dezvoltare a afacerilor la diferite companii de software.
Brian Warner a construit Foolscap, un sistem bazat pe Python. El a creat Buildbot, un sistem popular de integrare continua, a co-fondat sistemul de stocare distribuita securizat Tahoe-LAFS si a fost coautor al analizei de securitate a Ethereum. La Mozilla, Brian a dezvoltat un cadru pentru revizuirea suplimentelor modulare de browser, a co-dezvoltat Firefox Sync si a condus proiectarea de securitate a sistemului de conectare a conturilor Firefox.