PLATA TVA IN HORECA – Ce se intampla cu cota de 5%. Guvernul vrea sa se aplice din 2023
Guvernul Ciuca "umbla” si la industria HORECA prin proiectul de modificare a Codului Fiscal. Se propune ca incepand cu 1 ianuarie 2023, sa se aplice aceeasi cota de TVA, respectiv cota redusa de 9%, atat pentru livrarea de alimente, inclusiv bauturi (cu exceptia bauturilor alcoolice si a celor nealcoolice care contin adaos de zahar sau alti indulcitori sau aromatizate), destinate consumului uman si animal, cat si pentru serviciile de restaurant si de catering si pentru activitatile de cazare hoteliera.
Potrivit expunerii de motive, se are in vedere faptul ca serviciile de restaurant si de catering, pentru care in prezent se aplica o cota redusa de TVA de 5%, reprezinta servicii care constau, in fapt, in furnizarea de produse alimentare si/sau de bauturi, preparate sau nepreparate, pentru consumul uman, care intra sub incidenta cotei reduse de TVA de 9%. "Adoptarea unei astfel de masuri vizeaza tocmai facilitarea aplicarii uniforme/corelate a cotei de TVA, si anume aplicarea aceleiasi cote indiferent de natura operatiunii: prestare de servicii sau livrare de bunuri. Astfel, spre exemplu, un restaurant care vinde mancare trateaza operatiunea distinct, aplicand doua cote de TVA diferite (9% si 5%), in functie de modalitatea de servire a mancarii, in locatia restaurantului (prestare de servicii) sau in afara acesteia (livrare de bunuri). In mod similar, este si cazul unitatilor de cazare de tipul demipensiune/pensiune completa/all inclusive care, pe langa functia de cazare, asigura si micul dejun/pranzul/cina”, arata Finantele.
Bauturile alcoolice si nealcoolice
Se mai propune ca, incepand cu data de 1 ianuarie 2023, sa se excluda din sfera de aplicare a facilitatii cotei reduse de TVA de 9%, pe langa exceptia prevazuta deja pentru bauturi alcoolice, impusa de Directiva 2006/112/CE privind sistemul comun al TVA, si bauturile nealcoolice care se incadreaza la codul NC 2202 10 00 si 2202 99, respectiv a bauturilor nealcoolice care contin adaos de zahar sau alti indulcitori sau aromatizate. Explicatia Finantelor: aceasta masura are in vedere descurajarea consumul de bauturi racoritoare indulcite cu zahar, bauturi energizante etc., cu impact important asupra sanatatii consumatorilor:
"Fata de alimentele cu adaos mare de zaharuri, produsele lichide, precum bauturile racoritoare indulcite cu zahar, ar avea un impact mai mare asupra sanatatii, deoarece consumatorul nu are imaginea concreta a cantitatii de calorii ingerate, spre deosebire de produsele zaharoase solide asupra carora perceptia calorica este bine cunoscuta. In plus, caloriile lichide nu au proprietati puternice de satietate si nu suprima foamea, astfel ca ele sunt consumate in cantitati mult mai mari, aportul caloric fiind in ansamblu mai mare”.