PLATA ENERGIEI: SEMNAL DE ALARMA – Regularizarea din februarie 2023: “Salariul minim net pe un an de zile, doar pentru a-ti achita factura”

1413

sursa foto: sibiu100.ro

Asociatia Energia Inteligenta (AEI) sustine ca romanii ar putea sa dea salariul minim net pe un an de zile doar pentru a achita factura care va veni la energie electrica dupa regularizarea din februarie 2023.

Asociatia a facut o o simulare cu privire la ce s-ar intampla in situatia in care in aceasta iarna locuitorii unor apartamente vor fi obligati sa apeleze la radiatore si boilere electrice pentru a se incalzii sau a-si prepara apa calda menajera, urmare a opririi sistemului de incalzire centrala. Se arata ca inchiderea unor sisteme de termoficare din Romania inseamna refugierea oamenilor in a se incalzii cu energie electrica. Exista orase unde sistemele de termoficare sunt in prag de colaps si posibil sa nu mai functioneze in aceasta iarna.

Iata simularea facuta:

Depasirea consumului mediu

Potrivit Asociatiei Energia Inteligenta, la aceste costuri se vor adauga regularizarile care se vor face la energia electrica in februarie 2023, si care va determina necesitatea de a achita suplimentar urmatoarele sume, datorita faptului ca se va depasi in anul 2022 consumul mediu lunar de 300 kWh, fapt ce va determina recalcularea tuturor facturilor cu pretul mediu din piata sau pretul din contract (presupunem pretul de 2,5 lei/kWh):
a) Calculat pt 12 luni:
Apartament cu 2 camere  – 13.566 lei;
Apartament cu 3 camere – 17.917 lei;
Apartament cu 4 camere – 22.100 lei;

b) Calculat doar pentru lunile noiembrie – decembrie 2022 de incalzire electrica si preparare apa calda
Apartament cu 2 camere  – 6.528 lei;
Apartament cu 3 camere – 8.636 lei;
Apartament cu 4 camere – 10.676 lei.
OUG 119 condamna locatarii blocurilor care nu au sau vor ramane fara energie termica, pusi in situatia de a avea costuri lunare de 4 ori mai mari decat in anul 2021, dar vor ajunge si la o regularizare in luna februarie 2023 care poate insuma 12 salarii minime nete pe economie. Adica o persoana singura care locuieste intr un apartament de 4 camere ar trebui sa – si dea tot salariul din anul 2023 doar pentru regularizarea la energie din luna februarie 2023”, sustine AEI.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Ultimele articole