MODIFICARI LA PLATA CU CARDUL – Masurile propuse de Guvern. Se schimba Codul Fiscal

1448

sursa foto: facebook Guvernul Romaniei

Guvernul Ciuca face modificari cu privire la plata cu cardul, potrivit proiectului de modificare a Codului fiscal. Mai exact, si firmele cu afaceri mai mari de 10.000 de euro vor trebui sa ofere plata cu cardul.

Ministerul Finantelor propune scaderea pragului cifrei de afaceri, de la 50.000 euro la 10.000 euro in echivalent lei, incepand cu care persoanele juridice care desfasoara activitati de comert cu amanuntul si cu ridicata, precum si cele care desfasoara activitati de prestari servicii, au obligatia de a accepta ca mijloc de plata cardurile de debit, de credit sau preplatite.
In prezent, orice societate care are o cifra de afaceri mai mare de 50.000 de euro este obligata sa ofere plata cu cardul, insa daca prpopunerile din Codul Fiscal vor fi adoptate, legea va obliga orice firma cu afaceri mai mari de 10.000 de euro sa ofere plata cu cardul.

Iata propunerea ministerului de Finante:

Avand in vedere faptul ca reducerea pragului cifrei de afaceri de la 50.000 de euro la 10.000 de euro contribuie la cresterea bancarizarii operatiunilor banesti, un nivel redus al acestora reprezentand principalul factor de mentinere a unui nivel ridicat al evaziunii fiscale in domeniul vanzarilor cu amanuntul/ridicata si al prestarilor de servicii, iar Romania trebuie sa ia toate masurile necesare pentru reducerea evaziunii fiscale ca prima conditie a asigurarii sustenabilitatii bugetului public, asigura, intr-o masura mai mare, o trasabilitate a fluxurilor banesti prin operatiuni bancare, ceea ce conduce la o mai buna fiscalizare a veniturilor realizate de catre operatorii economici, constituind o masura in plus pentru combaterea evaziunii fiscale, asigura posesorilor de carduri, in contextul actual, dominat de digitalizare, posibilitatea utilizarii acestui instrument de plata la un numar mai mare de operatori economici, prin proiectul de act normativ se propune reglementarea modificarii pragului cifrei de afaceri, de la 50.000 euro la 10.000 euro in echivalent lei, incepand cu care persoanele juridice care desfasoara activitati de comert cu amanuntul si cu ridicata, precum si cele care desfasoara activitati de prestari servicii, au obligatia de a accepta ca mijloc de plata cardurile de debit, de credit sau preplatite.
Pentru a permite operatorilor economici din categoria celor vizati de prevederile sus-mentionate intreprinderea tuturor demersurilor necesare in vederea instalarii terminalelor de plata, inclusiv incheierea contractelor aferente cu institutiile acceptante, s-a prevazut faptul ca masura va intra in vigoare la data de 1 ianuarie 2023”.

1 comentariu la “MODIFICARI LA PLATA CU CARDUL – Masurile propuse de Guvern. Se schimba Codul Fiscal

  1. Toto cei care fac propuneri legislative ar trebui sa aiba exercitiu(activitate efectiva) in domeniu. Ministrul Finantelor ar trebui sa se consulte si sa vada ce implicatii financiare are aceasta propunere. Daca vor bani la buget sa se lupte cu marii evazionisti si sa ceara ramanerea in tara a profiturilor bancilor si a firmelor inregistrate in alte tari dar fac profit in tara noastra.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Ultimele articole