Grid star
banci

PLATA CU CARDUL - Bancherii au facut anuntul: "Limitarea economiei subterane"

Asociatia Romana a Bancilor care il are ca presedinte al Consiliului Director pe Sergiu Oprescu (foto), anunta ca sistemul bancar din Romania implementeaza noile protocoale de securizare a platilor electronice, care ar urma sa intre in vigoare de la 1 ianuarie 2021, sporind astfel protectia si confidentialitatea datelor financiare ale consumatorilor care efectueaza tranzactii on line cu cardul pe site-uri din spatiul economic european.

Astfel, consumatorii vor confirma prin autentificarea stricta tranzactiile on line cu cardul pe site-uri din spatiul economic european. Aceasta reglementare unitara pentru toti consumatorii europeni face parte din Directiva Revizuita a UE privind serviciile de plata (DSP2) si este preconizata sa contribuie la cresterea increderii consumatorilor si sa dinamizeze platile electronice, mai ales in acest context pandemic in care se recomanda plata cu cardul.

Potrivit ARB, Romania este unul dintre statele europene in care platile in numerar ocupa o pondere covarsitoare, iar cresterea securitatii platilor electronice ar putea potenta trecerea la o economie digitalizata in trend cu celelalte economii europene:

"Cresterea gradului de adoptare a platilor electronice va contribui la limitarea economiei subterane.

Bancile si comerciantii participanti la sistemul de plati din spatiul economic european implementeaza cerintele legale, aplicand, respectiv, permitand aplicarea unor metode de autentificare conforme cu aceste cerinte. Astfel, comerciantii on line trebuie sa solicite autentificarea platilor prin implementarea noilor protocoale de securitate in platformele comerciale online, iar bancile emitente ale cardurilor trebuie sa asigure autentificarea stricta.

Pentru a avea o experienta cat mai usoara, biometria (autentificarea cu amprenta/ recunoastere faciala) poate fi o optiune de autentificare a tranzactiilor, autentificare care are loc in aplicatiile bancilor de internet/mobile banking/aplicatiile de semnare tranzactii (e-token) /wallet-uri. Aceasta a inregistrat o adoptie accelerata din partea consumatorilor, fiind considerata o metoda simpla si rapida de a efectua tranzactiile in siguranta, iar noi incurajam consumatorii sa utilizeze aceste metode puse la dispozitie de catre bancile emitente din Romania.

Metodele de autentificare

Pentru consumatorii care nu au acces la o astfel de metoda, bancile vor implementa si alte optiuni de autentificare a tranzactiilor, de tipul unei parole statice. Fiecare emitent de carduri din Romania a comunicat deja sau urmeaza sa comunice clientilor proprii care sunt metodele de autentificare a tranzactiilor on-line cu cardul si care sunt modificarile aduse fluxurilor actuale.

Metodele de autentificare care respecta cerintele SCA sunt, lista nefiind exhaustiva:

• Autentificare si semnare in aplicatia de internet/mobile banking/e-token/wallet a bancii;
• Cod primit prin SMS + parola statica (optiune de back-up in conditiile in care clientii nu au acces la aplicatia de internet banking);
• Cod primit prin SMS + amprenta;
• Cod generat intr-o aplicatie de semnare tranzactii (e-token) + amprenta
• etc.
Avand in vedere posibilitatea acordarii unor derogari privind instituirea unei perioade de tranzitie in implementarea acestei masuri de autentificare a platilor in anumite state europene, exista riscul ca pentru o parte din tranzactiile transfrontaliere, clientii sa intampine dificultati in realizarea acestora.

Comunitatea bancara din Romania este in permanenta legatura cu Banca Nationala a Romaniei, in calitate de autoritate nationala de reglementare, pentru a adopta masurile care se impun in cazul in care alte state membre UE vor acorda derogari de la termenul prevazut de implementare.

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani