Grid star
litigii

PLATA CHELTUIELILOR DE JUDECATA – Recurs in interesul legii, admis de Inalta Curte. Situatia in care paratul nu poate fi exonerat

Inalta Curte de Casatie si Justitie a pronuntat un recurs in interesul legii cu privire la aplicarea dispozitiilor Codului de procedura civila. Concret, este vorba despre exonerarea paratului de la plata.

Instanta suprema a fost sesizata de catre Curtea de Apel Galati pentru a face "lumina”, si a decis ca paratul nu poate fi exonerat de la plata cheltuielilor de judecata in situatia in care obiectul actiunii il reprezinta un litigiu din categoria celor nesusceptibile de procedura punerii in intarziere sau un litigiu in care hotararea nu se poate pronunta doar pe baza recunoasterii paratului.

Iata ce a stabilit ICCJ in dosarul 1525/1/2022:

"Admite recursul in interesul legii declarat de Colegiul de conducere al Curtii de Apel Galati si, in consecinta, stabileste ca:
In interpretarea si aplicarea unitara a dispozitiilor art. 454 din Codul procedura civila, paratul nu poate fi exonerat de la plata cheltuielilor de judecata in situatia in care obiectul actiunii il reprezinta un litigiu din categoria celor nesusceptibile de procedura punerii in intarziere sau un litigiu in care hotararea nu se poate pronunta doar pe baza recunoasterii paratului.

Obligatorie, potrivit dispozitiilor art. 517 alin. (4) din Codul de procedura civila”.

Iata ce prevede art. 454 din Codul procedura civila:

"Paratul care a recunoscut, la primul termen de judecata la care partile sunt legal citate, pretentiile reclamantului nu va putea fi obligat la plata cheltuielilor de judecata, cu exceptia cazului in care, prealabil pornirii procesului, a fost pus in intarziere de catre reclamant sau se afla de drept in intarziere. Dispozitiile art. 1.522 alin. (5) din Codul civil raman aplicabile”.

Iata ce prevede art. 1.522 alin. (5) din Codul civil:

"Cererea de chemare in judecata formulata de creditor, fara ca anterior debitorul sa fi fost pus in intarziere, confera debitorului dreptul de a executa obligatia intr-un termen rezonabil, calculat de la data cand cererea i-a fost comunicata. Daca obligatia este executata in acest termen, cheltuielile de judecata raman in sarcina creditorului”.

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani