Plasamentele statului la Exim Banca Romaneasca, majorate: obtinerea de finantari din partea unor companii mari
22 November 2024 16:30 Lumea Banilor 755Bugetul Ministerului Finantelor condus de Marcel Bolos (foto) a fost suplimentat cu 750 milioane lei, suma reprezentand credite de angajament si credite bugetare in vederea majorararii plasamentelor la Exim Banca Romaneasca. Banii sunt necesari pentru sustinerea operatiunilor desfasurate in numele si in contul statului. Suma se aloca din Fondul de Rezerva Bugetara la dispozitia Guvernului, prevazut in bugetul de stat pe anul 2024.
Alocarea este necesara pentru acoperirea necesarului de finantare, avand in vedere ca nivelul actual al fondurilor destinate operatiunilor de finantare in numele si in contul statului ale Exim Banca Romaneasca este insuficient. In prezent, Exim Banca Romaneasca are in administrare portofolii de instrumente in nume si cont stat in suma de 6,1 miliarde lei. Guvernul arata ca in ultima perioada, Exim Banca Romaneasca a inregistrat o crestere atat a solicitarilor de acordare de noi produse de garantare, cat si pentru obtinerea unor finantari in numele si in contul statului din partea unor companii mari si/sau strategice, de natura a asigura siguranta energetica, alimentara si facilitarea proiectelor de infrastructura si utilitati.
Finantare pentru companii strategice
Demersul este motivat si de obtinerea unor finantari in numele si in contul statului din partea unor companii mari si/sau strategice.
“In contextul geopolitic actual, prelungirea impactului conflictului din Ucraina asupra companiilor romanesti, coroborat cu efectele negative ale schimbarilor climatice care determina un necesar crescut de finantare de catre bancile comerciale, in ultima perioada, Exim Banca Romaneasca a inregistrat o crestere atat a solicitarilor de acordare de noi produse de garantare, cat si pentru obtinerea unor finantari in numele si in contul statului din partea unor companii mari si/sau strategice, de natura a asigura siguranta energetica, alimentara si facilitarea proiectelor de infrastructura si utilitati”, precizeaza Executivul.
Reamintim ca in 2023 a fost inregistrata oficial la Registrul Comertului fuziunea dintre EximBank, in calitate de societate absorbanta, si Banca Romaneasca, in calitate de societate absorbita. EximBank, al carei actionar majoritar este statul roman, prin ministerul Finantelor, a devenit astfel o banca universala romaneasca, adresandu-se, deopotriva, companiilor si persoanelor fizice.