Grid star
eveniment

PLANUL DE REDRESARE AL ROMANIEI – Guvernul demis Citu, anunt despre banii din PNRR. Prefinantare de 3,793 miliarde euro. Ce se intampla in 2022

Guvernul demis condus de premierul interimar Florin Citu anunta ca pana la sfarsitul anului, Romania va beneficia de o prefinantare de 3,793 miliarde euro, bani europeni. Astfel, primele doua documente pentru demararea Programului National de Redresare si Rezilienta al Romaniei au fost aprobate in sedinta Guvernului de miercuri, 11 noiembrie 2021.


Este vorba despre doua memorandumuri prin care Guvernul a mandatat Ministerul Investitiilor si Proiectelor Europene si Ministerul Finantelor sa semneze Acordul privind contributia financiara nerambursabila si Acordul de imprumut dintre Comisia Europeana si Romania. Potrivit Executivului condus de Florin Citu, prin parafarea acestor imprumuturi, Romania va beneficia de o finantare in suma de 29,2 miliarde de euro din Mecanismul de Redresare si Rezilienta pentru finantarea reformelor si investitiilor incluse in cadrul Planului National de Redresare si Rezilienta.
Mai exact, prin semnarea Acordului privind contributia financiara nerambursabila, Romania va beneficia de un grant in valoare de 14,24 miliarde de euro, iar prin semnarea Acordului de imprumut dintre Comisia Europeana si Romania, de o finantare in valoare de 14,942 miliarde de euro, acordata in conditii avantajoase, la nivelul costurilor Comisiei Europene.

507 de jaloane si tinte

Pana la sfarsitul anului, Romania va beneficia de o prefinantare de 3,793 miliarde euro, iar in cursul anului 2022 de o finantare de aproximativ 6,171 miliarde euro, in ambele transe, prin Mecanismul de Redresare si Rezilienta, potrivit Executivului. Banii se vor acorda in transe, in functie de indeplinirea unor obiective, numite jaloane si tinte. In total, sunt 507 de jaloane si tinte care trebuie realizate pana la 31 august 2026.
“Planul National de Redresare si Rezilienta este structurat pe cei 6 piloni prevazuti de Regulamentul Mecanismului de Redresare si Rezilienta si impartit in 15 componente, astfel incat sa acopere nevoile Romaniei si sa urmareasca concomitent prioritatile Comisiei Europene. Cei sase piloni sunt: tranzitia verde, transformarea digitala, crestere inteligenta, coeziune sociala si teritoriala, sanatate si rezilienta economica, sociala si institutionala, politici pentru generatia urmatoare, copii si tineri”.

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani