PLAFONAREA VENITURILOR COMPANIILOR DIN ENERGIE – Presedinta Comisiei Europene a anuntat oficial propunerea: “Aceste intreprinderi realizeaza un profit la care nici macar nu au visat”
Presedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen (foto stanga, langa sotia presedintelui Ucrainei Volodimir Zelensly), a anuntat oficial propunerea de plafonare a veniturilor companiilor care produc energie electrica la un cost redus. Potrivit lui Leyen, aceste intreprinderi realizeaza un profit pe care nu l-au anticipat niciodata, la care nici macar nu au visat.
Presedinta CE a declarat miercuri, 14 septembrie, in cadrul discursului privind Starea Uniunii, ca in economia sociala de piata sa obtii profit este un lucru bun. Insa, in aceste momente, nu este corect sa se obtina profituri record extraordinare de pe urma razboiului si pe spatele consumatorilor:
“Traim vremuri in care profiturile trebuie impartite si directionate catre cei care au cea mai mare nevoie de ele. Datorita propunerii noastre, vom mobiliza peste 140 de miliarde de euro catre statele membre, cu scopul de a atenua direct impactul acestei situatii”.
Profituri uriase
Sefa Comisiei Europene a tinut sa precizeze ca marile companii din sectorul petrolului, gazelor si carbunelui inregistreaza si ele profituri uriase, motiv pentru care trebuie sa contribuie in mod echitabil, sa plateasca o contributie de criza:
“Trebuie sa punem capat influentei dominante a gazului asupra pretului energiei electrice. In acest sens, vom realiza o reforma profunda si cuprinzatoare a pietei energiei electrice”.
Iata cateva din declaratiile presedintei CE, discursul integral fiind atasat la finalul articolului:
“Iata de ce propunem masuri pentru ca statele membre sa isi reduca consumul total de energie electrica. Iata de ce propunem un plafon pentru profiturile intreprinderilor care produc energie electrica cu un cost scazut. Aceste intreprinderi realizeaza un profit pe care nu l-au anticipat niciodata, la care nici macar nu au visat. In economia noastra sociala de piata, sa obtii profit e un lucru bun. Insa, in aceste momente, nu este corect sa se obtina profituri record extraordinare de pe urma razboiului si pe spatele consumatorilor. Traim vremuri in care profiturile trebuie impartite si directionate catre cei care au cea mai mare nevoie de ele. Datorita propunerii noastre, vom mobiliza peste 140 de miliarde de euro catre statele membre, cu scopul de a atenua direct impactul acestei situatii (…).
Criza combustibililor
Si pentru ca traversam o criza a combustibililor fosili, industria combustibililor fosili are, la randul sau, o datorie speciala. Marile companii din sectorul petrolului, gazelor si carbunelui inregistreaza si ele profituri uriase. Trebuie sa contribuie si ele, prin urmare, in mod echitabil, sa plateasca o contributie de criza. Toate acestea sunt masuri de urgenta si temporare la care lucram si includ aici si discutiile pe care le purtam referitor la plafoanele tarifare. Trebuie sa continuam sa depunem eforturi pentru a reduce preturile gazelor. Trebuie sa asiguram securitatea aprovizionarii si, in acelasi timp, sa asiguram competitivitatea europeana in lume. Asadar, vom elabora impreuna cu statele membre un set de masuri care vor tine seama de natura specifica a relatiei noastre cu furnizorii – si cu cei care nu sunt fiabili, cum ar fi Rusia, si cu cei care ne sunt prieteni de incredere, cum ar fi Norvegia. (…).
Prin urmare, trebuie sa punem capat influentei dominante a gazului asupra pretului energiei electrice. In acest sens, vom realiza o reforma profunda si cuprinzatoare a pietei energiei electrice”.