Plafonarea salariilor bugetarilor: decizia Inaltei Curti de Casatie si Justitie (Minuta)
Inalta Curte de Casatie si Justitie a pronuntat luni, 17 iunie 2024, o decizie cu privire la plafonarea salariilor bugetarilor.
Instanta suprema a admis recursul in interesul legii formulat de Colegiul de conducere al Curtii de Apel Cluj si a decis ca reglementari legale privind plafonarea sunt aplicabile si functionarilor publici si personalului contractual din aparatul propriu al consiliilor judetene, primarii si consilii locale, din institutiile si serviciile publice de interes local si judetean din subordinea acestora.
Prezentam Decizia 11 in dosarul 970/1/2024:
“Admite recursul in interesul legii formulat de Colegiul de conducere al Curtii de Apel Cluj.
In interpretarea si aplicarea unitara a dispozitiilor art. I alin. (1)-(3) din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 226/2020 privind unele masuri fiscal-bugetare si pentru modificarea si completarea unor acte normative si prorogarea unor termene, cu modificarile ulterioare, art. I alin. (1) si (2) din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 130/2021 privind unele masuri fiscal-bugetare, prorogarea unor termene, precum si pentru modificarea si completarea unor acte normative, cu modificarile si completarile ulterioare si art. I din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 168/2022 privind unele masuri fiscal-bugetare, prorogarea unor termene, precum si pentru modificarea si completarea unor acte normative, cu modificarile si completarile ulterioare, care au ca efect plafonarea salariilor si indemnizatiilor prevazute de Legea-cadru nr. 153/2017 privind salarizarea personalului platit din fonduri publice, cu modificarile si completarile ulterioare, stabileste ca:
Aceste reglementari legale sunt aplicabile si functionarilor publici si personalului contractual din aparatul propriu al consiliilor judetene, primarii si consilii locale, din institutiile si serviciile publice de interes local si judetean din subordinea acestora, chiar daca prevederile art. 38 din Legea-cadru nr. 153/2017 nu modifica sistemul de stabilire a salariilor de baza din familia ocupationala ‘Administratie’ cuprins in art. 11 din aceeasi lege-cadru.
Obligatorie, conform art. 517 alin. (4) din Codul de procedura civila”.
Iata ce prevede Ordonanta de urgenta a Guvernului 226/2020:
“Art.1
(1) Prin derogare de la prevederile art. 38 alin. (4) si (4/1) lit. c) din Legea-cadru nr. 153/2017 privind salarizarea personalului platit din fonduri publice, cu modificarile si completarile ulterioare, in anul 2021, incepand cu data de 1 ianuarie, cuantumul brut al salariilor de baza/soldelor de functie/salariilor de functie/indemnizatiilor de incadrare lunara de care beneficiaza personalul platit din fonduri publice se mentine la acelasi nivel cu cel ce se acorda pentru luna decembrie 2020 in masura in care personalul ocupa aceeasi functie si isi desfasoara activitatea in aceleasi conditii.
(2) Prin derogare de la prevederile art. 38 alin. (3) lit. f) din Legea-cadru nr. 153/2017, cu modificarile si completarile ulterioare, in anul 2021, incepand cu drepturile aferente lunii ianuarie, indemnizatiile lunare pentru functiile de demnitate publica si functiile asimilate acestora, prevazute in anexa nr. IX la Legea-cadru nr. 153/2017, cu modificarile si completarile ulterioare, se mentin la nivelul aferent lunii decembrie 2020.
(3) In anul 2021, incepand cu luna ianuarie, cuantumul sporurilor, indemnizatiilor, compensatiilor, primelor si al celorlalte elemente ale sistemului de salarizare care fac parte, potrivit legii, din salariul brut lunar, solda lunara de care beneficiaza personalul platit din fonduri publice se mentine cel mult la nivelul cuantumului acordat pentru luna decembrie 2020, in masura in care personalul ocupa aceeasi functie si isi desfasoara activitatea in aceleasi conditii”.