Plafonarea RCA a fost aprobata (Document)
19 December 2024 11:06 Lumea Banilor 492Guvernul a aprobat Hotararea pentru prelungirea perioadei de aplicare a prevederilor art. 1 alin. (2) si (4) din HG 1326/2023 privind stabilirea tarifelor de prima maxime si a altor masuri aplicabile de catre societatile de asigurare care practica asigurarea obligatorie de raspundere civila auto pentru prejudicii produse tertilor prin accidente de vehicule si de tramvaie.
Prin aceasta hotarare, se prelungeste cu inca trei luni, pana la 31 martie 2025, perioada de aplicare a prevederilor HG 1326/2023 privind plafonarea tarifelor si comisioanelor aplicabile politelor RCA, la nivelul anului 2024. Guvernul anunta ca a luat aceasta decizie la propunerea Autoritatii de Supraveghere Financiara, pentru a preintampina aparitia unor dezechilibre in piata intre cerere si oferta si cresterea preturilor pentru aceste polite de asigurare. Totodata, este o masura tranzitorie, avand in vedere ca, in prezent, se afla pe parcursul legislativ, o serie de modificari privind asigurarile RCA menite sa corecteze dezechilibrele existente.
Valoarea primelor de asigurare
Guvernul a decis in 2023 prin HG 1326/2023 plafonarea pretului politelor de asigurare obligatorie auto, masura fiind prelungita succesiv pana in 30 septembrie 2024. Iar prin aceasta hotarare, tarifele de prima maxime vor fi plafonate in continuare la nivelul propriilor tarife de prima care au fost practicate de catre fiecare asigurator RCA la data de 28 februarie 2023, care pot fi ajustate cu un procent de maximum 6,8% si sunt valabile pentru o perioada de 3 luni de la data intrarii in vigoare a proiectului de act normativ.
Totodata, tarifele se aplica in cazul contractelor RCA incheiate dupa data intrarii in vigoare a propunerii de prelungire. Comisioanele de distributie aferente contractelor RCA se limiteaza la maximum 8% din prima neta de cheltuieli de distributie pentru o perioada de 3 luni de la data intrarii in vigoare a hotararii. In primele 9 luni din 2024, valoarea primelor de asigurare a crescut cu 8,2%, ajungand la aproximativ 6,8 miliarde lei, iar lichiditatea a crescut cu 14% fata de sfarsitul anului 2023, mentinandu-se peste cerintele legale.