PLAFONAREA PRETURILOR LA ENERGIE – Proiectul de lege, in Senat. Compensare cu pana la 50% (Document)

793

Propunerea legislativa initiata de PSD pentru plafonarea preturilor la energie electrica si gaze pentru consumatorii casnici a fost inregistrata in Senat. Potrivit proiectului, preturile la energie electrica si la gaze naturale se plafoneaza la nivelul mediu al perioadei martie-septembrie 2021, pentru o perioada de sase luni, pentru consumatorii casnici.

Ministerul Energiei constituie si gestioneaza Fondul national pentru compensarea pierderilor inregistrate de furnizori si pentru compensarea cu pana la 50% a diferentei de pret inregistrate in ultimele 6 luni la consumatorii casnici.

Iata ce prevede propunerea legislativa:

Art. 1

1) Preturile la energie electrica si la gaze naturale se plafoneaza la nivelul mediu al perioadei martie-septembrie 2021, pentru o perioada de sase luni, pentru consumatorii casnici.
(2) In vederea aplicarii prevederilor alin. (1) Autoritatea Nationala de Reglementare in Domeniul Energiei (ANRE) emite Ordin in termen de 30 de zile de la intrarea in vigoare a prezentei legi.

Art. 2

(1) Ministerul Energiei constituie si gestioneaza Fondul national pentru compensarea pierderilor inregistrate de furnizori si pentru compensarea cu pana la 50% a diferentei de pret inregistrate in ultimele 6 luni la consumatorii casnici.
(2) Finantarea Fondului prevazut la alin. (1) se asigura prin taxarea cu 50% a profitului inregistrat de producatorii de energie electrica si gaze naturale precum si prin bugetul de stat.

Art. 3

Prezenta lege intra in vigoare in termen de 3 zile de la data publicarii in Monitorul Oficial si se aplica pe o perioada de 6 luni de la data intrarii in vigoare, cu posibilitatea prelungirii termenului de aplicare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Ultimele articole