Plafonarea preturilor la energie ar putea fi taiata pentru romanii cu venituri mari. Ministrul Energiei, Sebastian Burduja: “Daca ai un apartament gol in Primaverii beneficiezi de acelasi sprijin, din pacate, cum beneficiaza o familie din Ferentari cu cinci copii”
Plafonarea preturilor la energie ar putea sa nu se mai aplice celor cu venituri mari. Ministrul Energiei, Sebastian Burduja (foto), considera ca schema de compensare-plafonare ar trebui sa tina cont de veniturile unei gospodarii, si nu de nivelul de consum de energie electrica.
Acesta a dat si un exemplu: “Nu vreau sa-i fac celebri pe romanii care stau in Primaverii, dar, totusi, daca ai un apartament gol in Primaverii si ai un consum lunar de sub 100 de KWh pe luna, beneficiezi de acelasi sprijin de la statul roman actualmente, din pacate, cum beneficiaza o familie din Ferentari cu cinci copii si care face economie cat sa se incadreze in plafonul de 100 de KWh, pentru ca pur si simplu nu are de unde sa plateasca”.
Intrebat daca schema de plafonare va continua si dupa aprilie 2025, Burduja a precizat ca acest lucru va fi decis in urma discutiilor cu Comisia Europeana. Iar daca nu se admite acest lucru, schema de plafonare se va pastra pentru cei cu venituri mici.
Iata declaratiile ministrului Energiei si raspunsurile acestuia:
"Reporter: Domnule ministru, puteti sa ne precizati, va rog, daca luati in calcul prelungirea schemei de plafonare si compensare dupa aprilie 2025 si in ce forma?
Sebastian Burduja: Una dintre solicitarile comune ale Romaniei, Bulgariei si Greciei este continuarea suprataxarii profiturilor unor producatori, unor traderi, care exploatand aceste diferente de piata, sigur ca au venituri mai mari si profituri mai mari. Asta este o forma de a continua o schema de compensare/plafonare, sa vedem in ce masura vom putea sa pastram plafonarile la consumatorul final. Am mai anuntat lucrul acesta pentru consumatorii vulnerabili din sectorul energetic categoric va exista o forma de sprijin si nu ne asteptam sa creasca facturile, care in prezent pentru cei cu un consum mic, de sub 100 de KWh pe luna, sunt undeva la 42-45 lei, deci pare o suma rezonabila pentru cei mai multi dintre noi. Nu inseamna ca nu exista si romani care nu-si permit chiar si aceasta suma mica.
Reporter: Va rog sa ne precizati, ca sa fie clar: actuala schema de compensare si plafonare, asa cum o cunoastem, cu plafoanele de acum, continua pentru consumatorii vulnerabili si dupa aprilie?
Sebastian Burduja: Ascultati-ma cu atentie. Deci actuala schema e valabila pentru toata lumea, in functie de nivelul de consum, inclusiv martie anul viitor. In discutiile cu Comisia Europeana, tocmai constatand situatia de pe piata energiei europene, va fi una dintre solicitarile noastre sa putem continua anumite forme de sprijin, pentru ca ele trebuie aprobate si de Comisia Europeana. Iar in ceea ce priveste, daca nu se admite acest punct de vedere si trebuie sa intervenim pe aceasta schema, garantia pe care noi o dam este ca romanii care cu adevarat nu-si pot plati aceste facturi vor avea tot sprijinul din partea Guvernului Romaniei, asa cum l-au avut si pana acum. Cum va arata exact definitia acestui consumator vulnerabil din perspectiva consumului energetic - nu stiu, nivelul de consum, marimea gospodariei, nivelul de venit, eficientizarea energetica a locuintei si alte criterii - vor fi definite intr-un grup de lucru interministerial pe care l-am pornit. Avem un memorandum in avizare interministeriala si undeva in luna ianuarie vom avea toate datele pentru modul in care va continua aceasta schema (...).
Eu am mai spus-o; schema de compensare-plafonare ar trebui sa tina cont de veniturile unei gospodarii, in primul si in primul rand, nu de nivelul de consum de energie electrica. Si am mai dat un exemplu, nu vreau sa-i fac celebri pe romanii care stau in Primaverii, dar, totusi, daca ai un apartament gol in Primaverii si ai un consum lunar de sub 100 de KWh pe luna, beneficiezi de acelasi sprijin de la statul roman actualmente, din pacate, cum beneficiaza o familie din Ferentari cu cinci copii si care face economie cat sa se incadreze in plafonul de 100 de KWh, pentru ca pur si simplu nu are de unde sa plateasca. Ori cred ca anul viitor, de la 1 aprilie, oricum va trebui sa optimizam aceasta schema, asa ne-a recomandat si Comisia Europeana, pe baza venitului fiecarei gospodarii.
Reporter: Ce inseamna asta, mai exact?
Sebastian Burduja: Asta vom defini pana in luna ianuarie".