PLAFONAREA PRETULUI LA LEMNELE DE FOC – Premierul Ciuca arata cu degetul spre ministerul Mediului: „Vom lua masuri de corectare. Avem puterea sa recunoastem acolo unde gresim”

591

sursa foto: facebook Guvernul Romaniei

Premierul Nicoale Ciuca recunoaste ca s-a facut ceva gresit in momentul in care s-a plafonat pretul lemnelor de foc. Acesta a fost intrebat cum s-a ajuns la plafonul de 400 de lei, dupa ce in ultimele zile presa a scris despre disfunctionalitati pe aceasta piata, dupa decizia luata de Guvern.

Seful Executivului a precizat ca se vor lua masuri de „corectare” a acestei situatii, si arata cu degetul spre ministerul Mediului.
Potrivit lui Ciuca, la ministerul Mediului s-a facut o analiza privind costul unui metru cub de lemn la Romsilva, iar pretul comunicat a fost de 200 de lei pe metru cub. Astfel, s-a considerat ca 400 de lei pe metru cub asigura oarecum celelalte costuri care intra in intreg procesul de asigurare a lemnelor de foc. Insa Ciuca s-a convins ca nu este tocmai conform cu realitatea, si anunta ca va lua masuri:
Avem puterea sa recunoastem acolo unde gresim si sa luam masuri in consecinta”.

Iata intrebarea adresata premierului, si raspunsunsul acestuia:

Reporter:

Cum ati ajuns la plafonul de 400? V-as intreba de ce?

Nicolae Ciuca:

Am sa va explic. La Ministerul Mediului s-a facut o analiza a cat costa un metru cub de lemne la Romsilva. Pretul care a fost … pretul mediu pe care ni l-au comunicat in analiza pe care am facut-o inainte de a lua decizia, s-a mentionat 200 de lei pe metru cub la lemn si am considerat ca 400 de lei pe metru cub asigura oarecum celelalte costuri care intra in intreg procesul de asigurare a lemnelor de foc. Se dovedeste ca nu este tocmai conform cu realitatea, de aceea vom lua masuri de corectare. Avem puterea sa recunoastem acolo unde gresim si sa luam masuri in consecinta.

Prevederile OUG

Executivul a aprobat luna trecuta Ordonanta de Urgenta privind unele masuri in vederea protejarii consumatorului final in ceea ce priveste utilizarea materialelor lemnoase si a produselor derivate din lemn, pentru incalzirea locuintei in sezonul rece.
Conform Ordonantei de urgenta, preturile finale facturate se plafoneaza la urmatoarele produse, dupa cum urmeaza:
-lemn de foc, resturi de lemn, tocatura provenita din lemn, rumegus- 400 lei/mc, cu TVA inclus
-brichete din lemn maxim 1500 lei/tona cu TVA inclus;
-pelete din lemn maxim 2000 lei/tona cu TVA inclus.
Prevederile se aplica consumatorilor finali, respectiv persoanelor fizice si urmatoarelor entitati:
-unitatilor de invatamant publice si private, furnizorilor de servicii sociale, unitatilor de interes local, unitatilor de cult si unitatilor administrativ-teritoriale, precum si unitatilor din subordinea acestora.
Aceste masuri se aplica pana la data de 31 martie 2023.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Ultimele articole