Grid star
punguta cu doi bani

Plafon la tranzactiile cu gaze. Pozitia Romaniei

Romania sustine introducerea in cel mai scurt timp a unui plafon la tranzactiile cu gaze naturale pe piata europeana, a anuntat ministrul Energiei, Virgil Popescu.

Ministrul a participat la reuniunea Informala organizata la Praga, pentru a discuta masuri concrete de abordare a problemei preturilor ridicate la energie si gaze naturale. La final, Popescu a a anuntat intr-o postare pe facebook ca un tarif plafonat ar conduce la un pret mai redus la energia electrica produsa pe baza de gaze naturale, la agentul termic si la materia prima utilizata in industria de profil. Masura plafonarii ar trebui implementata la nivelul intregii Uniuni, pentru importurile de gaze naturale indiferent de provenienta si pentru tranzactiile interne, cu asigurarea securitatii in aprovizionare.
Ministrul Energiei precizeaza ca a subliniat importanta prezentarii de catre Comisia Europeana a unor solutii cu privire la designul pietei de energie in cel mai scurt timp, in sensul decuplarii pretului la gazele naturale de pretul la energie electric

Iata anuntul ministrului Energiei:

"Am participat la reuniunea Informala a Consiliului TTE in format Energie, organizata la Praga, pentru a discuta masuri concrete de abordare a problemei preturilor ridicate la energie si gaze naturale.
Reuniunea este organizata in contextul demersurilor intensificate la nivel european privind identificarea unor solutii de durata pentru reducerea preturilor la gazul natural si energia electrica pentru consumatorii finali si industrie.
In cadrul reuniunii anterioare, din data de 30 septembrie 2022, am ajuns la un acord politic asupra Regulamentului care prevedere masuri temporare privind ameliorarea impactului preturilor la energie electrica asupra consumatorilor in iarna care va urma. Acest regulament reprezinta un prim pas in gestionarea crizei preturilor la energie, fiind discutate in continuare solutii pentru a asigura o reducere semnificativa si sustenabila a preturilor.
Cu ocazia reuniunii de astazi, am subliniat importanta unor masuri accelerate si eficiente de gestionare a preturilor ridicate la gaze naturale si energie precum si prezentarea de catre Comisia Europeana a unor solutii cu privire la designul pietei de energie in cel mai scurt timp, in sensul decuplarii pretului la gazele naturale de pretul la energie electrica. Aceasta masura este necesara pentru a asigura reflectarea mixului energetic diversificat si a tehnologiilor cu costuri reduse in facturile finale ale consumatorilor.
Cu privire la gazele naturale, am reiterat sustinerea de catre Romania a introducerii in cel mai scurt timp a unui plafon la tranzactiile cu gaze naturale pe piata europeana. Un tarif plafonat ar conduce la un pret mai redus la energia electrica produsa pe baza de gaze naturale, la agentul termic si la materia prima utilizata in industria de profil. Masura plafonarii ar trebui implementata la nivelul intregii Uniuni, pentru importurile de gaze naturale indiferent de provenienta si pentru tranzactiile interne, cu asigurarea securitatii in aprovizionare. In acest sens, este importanta activarea Platformei Energetice Europene pentru achizitia in comun a gazelor naturale astfel incat sa se asigure o distributie echitabila a volumelor suplimentare de gaze si GNL atrase catre UE.
In scopul consolidarii securitatii in aprovizionare la nivel national si regional, Romania sustine continuarea proiectelor de constructie a unor noi capacitati de producere a energiei electrice, prin maximizarea utilizarii surselor interne de energie. Astfel, Romania va continua dezvoltarea proiectelor in domeniul energiei regenerabile, fiind planificata o cantitate suplimentara de 6,9 GW pana in 2030, al gazelor naturale prin continuarea extractiei din Marea Neagra, dar si a proiectelor onshore, inclusiv de infrastructura precum si in domeniul nuclear prin finalizarea proiectelor de la Cernavoda si implementarea reactoarelor modulare de mici dimensiuni.
In acest context, Romania sustine o abordare neutra din punct de vedere al tehnologiilor, fiind necesara utilizarea tuturor surselor cu emisii scazute de carbon pentru a atinge cumulativ obiectivele de independenta energetica si decarbonizare.
De asemenea, din perspectiva europeana am subliniat necesitatea finalizarii proiectelor de interconectare pentru a asigura accesul uniform al statelor membre la livrari suplimentare de gaz si LNG, precum si utilizarea fondurilor EU, inclusiv din perspectiva planului REPower EU pentru noi capacitati de producere a energiei. In cadrul dezbaterilor cu partile contractante ale Comunitatii Energetice, am reiterat sprijinul pentru securitatea in aprovizionare a Republicii Moldova. Este de interes consolidarea cooperarii in domeniul energetic atat cu Ucraina cat si cu Republica Moldova, in format trilateral, pentru a intari securitatea regionala si pregatirea pentru iarna, in spiritul declaratiei comune emise de cele trei state la Odessa in luna septembrie 2022.
Cu privire la cele mai recente evenimente de la centrala nucleara Zaporojie, am indicat suport pentru demersurile AIEA de a stabili o zona de securitate nucleara si protectie in jurul centralei pentru a garanta siguranta amplasamentului si a personalului de operare. Acest lucru trebuie realizat cat mai repede cu putinta”.

Nota: Aceasta rubrica este destinata zvonurilor. Luati informatiile ca atare!

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani