Grid star
business capital

PILONUL II DE PENSII: BILANT PE 14 ANI - Numarul romanilor care contribuie si platile facute (Document)

Asociatia pentru Pensiile Administrate Privat din Romania (APAPR) a prezentat miercuri, 15 iunie 2022, bilantul primilor 14 ani de functionare pentru Pilonul II de pensii private obligatorii.

Astfel, in cei 14 ani de functionare (20 mai 2008 – 31 mai 2022), numarul romanilor care contribuie la cele 7 fonduri de pensii private obligatorii Pilonul II a ajuns la 7,8 milioane romani, cuantumul contributiilor brute virate in sistem atingand valoarea de  72,5 miliarde lei. Platile deja realizate din aceste fonduri de pensii private obligatorii au fost in cei 14 ani de functionare de 850 milioane lei.
Pilonul II de pensii private obligatorii a generat pentru cei 7,8 milioane de romani participanti un randament mediu anual de 7,3%. De asemenea, potrivit APAPR, castigul net generat pentru romani se ridica la 16,3 miliarde lei (net de toate comisioanele percepute).

In perioada 2008-2021, performanta Pilonului II a depasit substantial inflatia cumulata din aceasta perioada. In prezent, insa, pietele financiare si economiile statelor traverseaza un episod negativ, pe de-o parte din cauza razboiului din Ucraina, pe de alta parte din cauza inflatiei record care afecteaza toate statele lumii, criza plecata de la preturile energiei si altor materii prime. Asociatia arata ca aceasta volatilitate se manifesta si pe pietele financiare din Romania, iar Pilonul II de pensii private, ca sistem de economisire si investire, nu poate ramane imun, reflectand fidel evolutiile din economia reala si pietele financiare. Sistemul se confrunta in prezent cu un astfel de episod de volatilitate, manifestat printr-o depreciere temporara a activelor de circa 5,9% pe primele 5 luni din 2022 pentru Pilonul II.

Deprecierea portofoliului de titluri de stat

Aceasta reducere este cauzata in principal de deprecierea portofoliului de titluri de stat, in care fondurile de pensii private isi investesc aproximativ doua treimi din active. In ultimul an (iunie 2021 – iunie 2022), indicele de pret al tuturor titlurilor de stat emise de Romania a scazut cu 12%, dintre care 8% doar anul acesta. In acelasi timp, Bursa de la Bucuresti, unde fondurile de pensii investesc circa un sfert din bani, a performat mult mai bine decat alte piete din Europa si din lume, indicele BET-XT-TR, un reper pentru plasamentele Pilonului II, avand o scadere de doar 1% pe primele 5 luni.

Investitori pe termen lung

“Practic, deprecierile din aceasta perioada din Pilonul II nu sunt cauzate de scaderi bursiere, ci de deprecierea temporara a valorii titlurilor de stat din portofoliu. Insa, pentru faptul ca fondurile de pensii sunt investitori pe termen lung, care cumpara si pastreaza titlurile de stat pana la maturitate, practic aceasta scadere se va resorbi pana la maturitatea titlurilor, al caror pret revine invariabil la valoarea nominala. Practic, aceasta depreciere se va inversa imediat ce inflatia si dobanzile vor reveni pe tendinta descendenta, moment pe care analistii il estimeaza in trimestrele 3 sau 4 ale acestui an.

Actualul episod de volatilitate nu este nici primul, nici ultimul pentru Pilonul II. La finele lui 2018, pe fondul adoptarii OUG 114/2018, Bursa a cazut, iar Pilonul II a aratat o depreciere de 3% in doua luni. In anul urmator, adica 2019, Pilonul II a recuperat si a avut cel mai bun rezultat anual din ultimii 9 ani, respectiv 11,8%. De asemenea, acum 2 ani, cand a debutat pandemia Covid-19, in primele 3 luni din anul 2020 Pilonul II a aratat o scadere de aproape 7%, insa a recuperat la fel de rapid si a incheiat anul cu un rezultat pozitiv de 6,2% pe intreg anul 2020, potrivit APAPR.
Presedintele Asociatiei, Radu Craciun, a declarat ca momentele de volatilitate si scadere sunt firesti si apar periodic pe pietele financiare, insa ele nu sunt motiv de panica:
”Banii aflati in Pilonul II de pensii sunt administrati prudent si responsabil, conform tuturor reglementarilor in vigoare si celor mai bune principii de investitii si guvernanta”.

Raportul

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani