PIETELE FINANCIARE NON BANCARE: RAPORTUL – Documentul Autoritatii de Supraveghere Financiara
Dimensiunea cumulata a activelor celor trei piete financiare non-bancare din Romania (piata asigurarilor, piata pensiilor private si piata de capital) s-a dublat din 2014 pana la finalul lui 2021, arata ultimul Raport asupra stabilitatii pietelor financiare nebancare, realizat de Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF).
Raportat la Produsul Intern Brut (PIB), activele sistemului au reprezentat 14,1%, cel mai inalt nivel de pana acum, fapt care certifica revenirea de dupa criza sanitara generata de pandemia de COVID-19, sustine ASF.
Declansarea razboiului din Ucraina, la inceputul acestui an, a generat, insa, aparitia unei noi perioade cu volatilitate ridicata. Toate cele sapte riscuri principale luate in calcul de specialistii ASF se mentin la un nivel ridicat, patru dintre acestea fiind in crestere fata de perioada anterioara.
"Toti acesti factori mentin mai multe riscuri la un nivel ridicat, noi socuri putand determina amplificarea tensiunilor si corectii importante pe pietele financiare internationale si locale, arata ASF"
Iata analiza ASF:
"Riscul macroeconomic
In conditiile in care este de asteptat ca noile surse de risc generate de criza provocata de conflictul armat dintre Rusia si Ucraina sa afecteze economia la nivel global si perspectivele de redresare si consolidare a economiilor statelor in anul 2022, generand o atenuare a ritmului de crestere economica si majorarea rapida a inflatiei.
Riscul de piata
Cu probabilitate de materializare in crestere, in contextul mentinerii decuplarii valorii activelor de fundamentele economice pe fondul cresterii contagiunii si a inrautatirii perspectivelor macroeconomice, concomitent cu gradul ridicat de incertitudine manifestat in contextul crizei actuale si reducerea increderii consumatorilor si investitorilor, care pot determina erodarea preturilor activelor.
Riscul operational
Cu tendinta de crestere, pe fondul intensificarii atacurilor cibernetice la scara larga, in contextul conflictului militar dintre Rusia si Ucraina;, se arata in raportul A.S.F.
In acelasi context macroeconomic vulnerabil, tendinta si probabilitatea de materializare a riscului de credit au fost evaluate in crestere, nivelul ramanand unul mediu spre ridicat.
Celelalte riscuri se mentin in aceasta categorie: riscul de lichiditate, cu tendinta si probabilitate de materializare in crestere, riscul de solvabilitate si riscul de profitabilitate.
Particularitatile pietei
In ceea ce priveste particularitatile fiecareia dintre cele trei piete financiare nebancare, se remarca faptul ca piata de capital a reusit o revenire puternica dupa criza COVID-19 si, ulterior, o relativa stabilizare dupa socul razboiului din Ucraina. La nivelul lunii aprilie 2022, indicatorii de volatilitate au revenit la nivelul de dinainte de izbucnirea razboiului din Ucraina, insa riscurile raman ridicate. Piata pensiilor private a crescut in 2021, insa a inregistrat un regres din punct de vedere al randamentelor in prima parte a anului 2022, iar administratorii isi vor schimba strategia investitionala, avand in vedere contextul inflationist actual si scaderea valorii la care sunt tranzactionate titlurile de stat pe piata secundara. Gradul ridicat de concentrare pe piata asigurarilor continua sa reprezinte o vulnerabilitate atat din prisma expunerii pe clase de asigurare, cat si din perspectiva cotelor de piata semnificative detinute de un numar relativ mic de societati de asigurare.
Sursa de stabilitate
O posibila sursa de stabilitate pentru toate cele trei piete financiare nebancare o reprezinta concentrarea in zona finantelor verzi, segment aflat in centrul atentiei atat in cadrul PNRR, cat si, in general, la nivel european.
‘Avand in vedere demersurile europene si locale de a incuraja finantele verzi, in scopul tranzitiei catre o economie reala sustenabila, A.S.F. a analizat oportunitatea flexibilizarii cerintelor prudentiale privind finantarile verzi. In prezent, nu exista restrictii investitionale legislative sau prudentiale, referitoare la finantele verzi, aplicabile investitorilor institutionali supravegheati si reglementati de A.S.F.
Astfel, fondurile de investitii, fondurile de pensii private si societatile de asigurare pot contribui la dezvoltarea economiei verzi prin investirea unor parti din portofoliile lor in instrumente financiare verzi. In acest context, cadrul legal referitor la investitii s-a dovedit a fi unul foarte flexibil, pentru fiecare categorie de investitori institutionali, care permite o alocare eficienta si diversificata a portofoliului pe mai multe clase de active, in functie de politica individuala de investitii a fiecarui investitor, permitand incurajarea si sustinerea dezvoltarii economiei verzi, prin mecanisme specifice de piata financiara non-bancara”, se mai arata in raport.