PIERDE ROMANIA CELE 80 MILIARDE EURO? – Acordul din Consiliul European, dupa negocierile de patru zile si patru nopti, risca sa fie anulat de catre Parlamentul European (Documente)

2148

Sursa Foto: RFI Romania

Romania poate pierde cele 80 miliarde euro anuntate recent de presedintele Klaus Iohannis. Asta intrucat parlamentarii europeani si-au declarat nemultumirea in mod public, in ceea ce priveste bugetul multianual al blocului comunitar pentru perioada 2021-2027. Europarlamentarii critica dur si in mod special, diminuarea sumelor alocate anumitor domenii de activitate, cum ar fi sanatatea si educatia.

Dupa un maraton fulminant ce a durat patru zile si patru nopti, liderii europeni au batut palma, marti seara, 21 iulie 2020, asupra unui pachet de relansare economica dedicat post perioadei pandemice. Este vorba despre bugetul multianual aferent intervalului 2021 – 2027, alcatuit dintr-o suma totala de 1.074 miliarde de euro si dintr-un fond de redresare de 750 de miliarde de euro. Aici, se evidentiaza faptul ca suma estimata este mult mai mica decat propunerea Comisiei Europene care a fost in valoare de 1.100 de miliarde de euro.

Fondul este defalcat in 390 de miliarde de granturi, respectiv 360 de miliarde constand in imprumuturi ce vor putea fi accesate de statele membre, in condiitile impuse de realizare a unor reforme.

In acest context, daca un numar mare de lideri europeni au tradus acest pachet ca fiind unul ce va intra in istorie, exista voci pronuntate din mai multe grupuri politice, ce critica dur reducerea sumelor alocate unor domenii de larg interes, precum: sanatatea, apararea, educatia, cercetarea si dezvoltarea.

In acelasi timp, aceleasi voci reclama lipsa unei legaturi transparente intre accesarea fondurilor europene si statul de drept.

Mai exact, din cauza celor expuse mai sus, Parlamentul European reunit in plenara, a respins joi, 23 iulie 2020, concluziile summitului celor 27 de lideri.

De asemenea, deputatii europeni au adoptat, tot joi, o rezolutie in care se specifica foarte clar, ca nu vor aproba acordul sefilor de stat si de guvern din tarile UE, daca bugetul nu va fi simtitor imbunatatit.

Rezolutia a fost votata de 465 de eurodeputati din 682 prezenti. Prin acest vot reprezentantii Parlamentului European blocheaza pana la toamna deciziile luate la summitul desfasurat in perioada 17 – 21 iulie 2020.

* Cititi aici Rezolutia Parlamentului European referitoare la concluziile reuniunii extraordinare a CE din 17 – 21 iulie 2020.

* Vedeti aici situatia voturilor date asupra Rezolutiei Parlamentului European.

1 comentariu la “PIERDE ROMANIA CELE 80 MILIARDE EURO? – Acordul din Consiliul European, dupa negocierile de patru zile si patru nopti, risca sa fie anulat de catre Parlamentul European (Documente)

  1. ACEȘTI BANI TREBUIE SA RĂMÂNĂ PENTRU DEZVOLTAREA ECONOMICA A TARII, DUPĂ CUM S A MENȚIONAT. ÎN SCHIMB CU MARE DREPTATE O SCRIU CA ACEST GUVERN, ACEST PREȘEDINTE, NU SUNT DELOC CAPABILI DE A ȘTII SA FOLOSEASCĂ ACEȘTI BANI, DUPĂ CUM BINE SPUN DE LA UE. GUVERNUL ACTUAL ȘI PREȘEDINTELE TREBUIE SA ȘI DEA DEMISIA URGENT ȘI DE BUNA VOIE PENTRU A NU CREA HAOS ÎN TARA NOASTRĂ, PENTRU A FI LINIȘTE ȘI PACE. ANALIȘTII DE LA UE AU MARE DREPTATE. DAR ROMÂNIA ESTE FOARTE REVOLTATA PE ACEST GUVERN CE MINTE, DIN TATA, BUNIC, ÎN FIU, NEPOT, DECI ATÂT GUVERNUL CÂT ȘI PREȘEDINTELE CE A FRAUDAT ALEGERILE PREZEDENTIALE TREBUIE SA PLECE. EU ZIC CA DACĂ SE V A VOTA ÎN MOD CORECT ACEST GUVERN NU OBȚINE UN VOT MAI MARE DE 10 %, MAXIM DAR NU CRED. TREBUIE SA AVEM O ROMÂNIE NOUA, CU NOI GUVERN NOI, NU CELE VECHI. ACEELEA TREBUIE SA PLECE ACASĂ. ȘI PREȘEDINTELE ROMÂNIEI PRIN VOT TREBUIE SCHIMBAT ȘI VOTAT UN NOU PREȘEDINTE. ÎN PRIMUL RAND ACEȘTIA CARE SUNT ASTĂZI LA PUTERE AU FORMAT O DICTATURA MAI REA DECÂT A LUI CEAUȘESCU. NU ESTE ADEVARAT CU BOLNAVII DE CORONAVIRUS, MINT ZILNIC, PENTRU A RAPOTA MINCIUNI LA UE. ȘI DE A ASUPRII POPORUL. MAI AU EI DE FĂCUT CEVA. ACEST GUVERN EXTRA DE NESIMȚIT A ÎNCEPUT SA OMOARE OAMENI ÎN SPITALE, ÎNDEOSEBI CRONICII ȘI VÂRSTNICII CA SA RESPECTE RESTRICȚIILE UE.. SA MOARA CÂT MAI MULȚI BOLNAVI CRONICI ȘI VÂRSTNICI. DICTATURA HITLERISTA DE A AMENDA ȘI A BATE OAMENI EXISTA ÎN FIECARE ZI ÎN ROMÂNIA. RUȘINE DE CE AM AJUNS. AVEM CELE MAI MICI PENSII ȘI SALARII DIN UE. RUȘINE. BORDIANU GHEORGHE.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Ultimele articole