Grid star
banci

Piata imobiliara: dezechilibru intre cerere si oferta. Cititi analiza Bancii Nationale a Romaniei (Document)

Piata imobiliara rezidentiala este caracterizata in prezent de un dezechilibru intre cerere si oferta, se arata intr-o analiza a Bancii Nationale a Romaniei. Pe partea ofertei, s-a consemnat o scadere semnificativa a numarului autorizatiilor de construire eliberate pentru cladiri rezidentiale (-55 la suta in perioada aprilie 2023 – martie 2024 in termeni anuali), a lucrarilor de constructii rezidentiale (-9 la suta in perioada aprilie 2023 – martie 2024 in termeni anuali), a locuintelor nou terminate (-3 la suta in anul 2023 in termeni anuali) si a celor disponibile la vanzare (-17 la suta in T1 2024 fata de aceeasi perioada a anului 2023).

In ceea ce priveste cererea, aceasta a crescut pe fondul revenirii economice, al diminuarii presiunilor inflationiste si al majorarii veniturilor salariale. Astfel, cererea pentru proprietati imobiliare de vanzare a fost cu 14 la suta mai ridicata la nivel national in primul trimestru al anului 2024 in termeni anuali, cu precadere in ceea ce priveste locuintele noi (+22 la suta).
Ecartul dintre cerere si oferta a condus la diminuarea marginala a numarului de tranzactii imobiliare la nivel national cu 0,4 la suta71 in perioada aprilie 2023 - martie 2024 fata de aceeasi perioada a anului anterior, in Bucuresti scaderea fiind chiar mai accentuata (-8 la suta).

Au crescut preturile

Dinamica ascendenta a preturilor este sustinuta de scaderea ofertei si de cresterea costurilor de constructie. Pretul proprietatilor rezidentiale a avansat in termeni anuali cu 3,7 la suta in T4 2023, ritmul de crestere a preturilor incetinind insa vizibil pe parcursul anului 2023. Preturile locuintelor nou construite au continuat sa se majoreze, desi intr-un ritm mai lent (+10 la suta anual in T4 2023 vs. 13 la suta in T4 2022), in timp ce preturile locuintelor deja existente au inregistrat o evolutie mult mai modesta (+0,5 la suta vs. 3,9 la suta in T4 2022).
Costurile ridicate in constructii continua sa puna presiune pe preturile locuintelor noi, acestea crescand cu circa 8 la suta in perioada februarie 2023-ianuarie 2024 comparativ cu perioada anterioara corespondenta, se arata in raportul BNR, care se bazeaza pe mai multe surse care sunt amintite in documentul atasat la finalul articolului.
Trendul ascendent al costurilor in constructii este de asteptat sa continue in perioada urmatoare, pe fondul lipsei acute de forta de munca si a masurilor fiscale implementate in 2024. De asemenea, cresterea cotei de TVA redus de la 5 la 9 la suta pentru locuintele noi de la 1 ianuarie 2024 este de natura a pune presiuni suplimentare asupra pretului proprietatilor imobiliare rezidentiale.

>>Analiza BNR

 

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani