Piata energiei trebuie reglementata
Romania are, in prezent, o inflatiei mai mare decat in restul UE din cauza liberalizarii haotice, sustinuta cu frenezie de cei de la USR.
Se dovedeste acum ca, daca acele masuri ar fi ramas in vigoare pana in anul 2024, cum prevazuse PSD, cetatenii romani ar fi fost la adapost in contextul actualei crize energetice europene, iar inflatia ar fi fost in limite mai rezonabile.
Propunerea PSD de reglementare a pietei energiei se impune ca o necesitate! Este clar ca modelul compensarii propus de PNL nu mai poate tine pasul cu cifrele absurde la care se tranzactioneaza energia electrica si gazele naturale in Romania.
Faptul ca BNR critica liberalizarea haotica a pietei de energie facuta de guvernarea de dreapta, care a condus la o inflatie mai mare decat cea din restul Europei, arata ca revenirea la o piata reglementata, pe o durata limitata de timp, este solutia corecta pentru a depasi aceasta criza. Cel mai relevant exemplu este cel al Ministerului Energiei, care a cerut in plus nici mai mult, nici mai putin decat 31 de miliarde de lei. Este o suma uriasa, echivalentul unei treimi din bugetul total anual pentru pensii, ceruta sub pretextul platii compensarilor la energiei. Solicitarea probeaza o data in plus falimentul sistemului actual de compensare, care efectiv nu mai poate fi sustinut financiar, si necesitatea reglementarii, asa cum cere PSD.
PSD sustine ferm ca in actualul context haotic, total imprevizibil, se impune macar temporar, revenirea la o piata reglementata a energiei, astfel incat sa se asigure nu doar stabilitate si predictibilitate, ci si reducerea rapida si considerabila a inflatiei, lucru extrem de important atat pentru populatie, cat si pentru economie.
S-a ajuns in situatia ca Romania sa aiba cel mai scump MWh din Europa. Petrom a cumparat MWh-ul de la Nuclearelectrica la 2.500 de lei, un pret absolut urias, imposibil de sustinut de coplesitoarea majoritate a agentilor economici, indiferent de natura lor, si imposibil de sustinut de catre stat compensarea aferenta, destinata producatorului. Din aceasta cauza, combinatul Alum din Tulcea a trebuit sa-si suspende activitatea, lasand sute de oameni fara loc de munca intr-o perioada extrem de dificila.
Mai mult, am vandut toata productia de energie pe anul 2022, iar acum o cumparam la un pret de pana la 10 ori mai mare. Au fost adoptate masuri de supraimpozitare a producatorilor cu pana la 85% din profit, dar pentru intermediari nu exista nicio reglementare.
Din aceasta cauza, preturile pentru consumatorii casici si pentru industrie au crescut foarte mult. PSD va sustine intotdeauna masurile necesare pentru limitarea cresterilor haotice a preturilor, cu efecte negative atat pentru populatie, cat si pentru industrie.
sursa: Camera Deputatilor