PIATA ENERGIEI – Ministrul Economiei va propune cresterea amenzilor la 4% din cifra de afaceri pentru furnizorii de energie

1302

sursa foto: facebook ministerul Economiei

Ministrul Economiei, Florin Spataru (foto), va propune cresterea amenzilor la 4% din cifra de afaceri pentru furnizorii de energie care nu respecta regulile.


Ministrul a anuntat vineri, 12 ianuarie 2021, ca Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor a intrat in prima linie in verificarile facturilor de energie si gaz, in urma sesizarilor venite de la consumatori:
“Numai astazi ANPC are programate peste 60 de controale, iar in urma acestora vom reveni cu noi informatii”.
Ministrul a precizat ca au fost aplicate deja amenzi in valoare de 450.000 lei, iar controalele vor continua atat timp cat este necesar.

Iata anuntul ministrului Economiei:

“ANPC a intrat in prima linie in verificarile facturilor de energie si gaz, in urma sesizarilor venite de la consumatori. Pana acum am verificat 72 de companii, din care la 27 au fost descoperite nereguli privind aplicarea ordonantei 118, dar si alte probleme ce vizeaza informarea consumatorilor, structura costului, dar si a modului in care s-au aplicat aceste masuri de compensare.
Interesul consumatorilor, al populatiei este prioritar. ANPC lucreaza la foc continuu, toti inspectorii ANPC fiind concentrati pe rezolvarea solicitarilor primite din partea consumatorilor. Au fost aplicate deja amenzi in valoare de 450.000 lei, dar controalele vor continua atat timp cat este necesar. Numai astazi ANPC are programate peste 60 de controale, iar in urma acestora vom reveni cu noi informatii.
Mai mult, voi propune Guvernului ca saptamana viitoare sa adoptam o masura prin care aceste amenzi sa fie majorate pana la 4% din cifra de afaceri a companiilor”.

ANPC face controale

In perioada 6-13 ianuarie 2022, comisarii ANPC au controlat 72 de operatori economici, din intreaga tara, cu unul sau mai multe puncte de lucru, la 27 dintre acestia, constatandu-se abateri. Autoritatea anunta ca au fost aplicate sanctiuni contraventionale in valoare de 450.000 lei, la care s-au adaugat patru propuneri de incetare a practicilor comerciale incorecte in raport cu consumatorii si masura recalcularii tuturor  facturilor care nu respecta prevederile legii.

Cele mai importante abateri constatate de catre comisarii ANPC:
-nu a fost aplicata plafonarea si compensarea preturilor conform OUG118/2021 incepand cu  01.11.2021;
-tabelul privind consumul energie electrica, de pe site-ul companiei nu cuprinde consumul zilnic de referinta, inclusiv marja de 10%;
-informarile privind compensarea facturilor de energie electrica si gaze naturale, transmise clientilor, nu contin elementele din care este compus pretul la care se aplica compensarea;
-practica comerciala incorecta: majorarile succesive ale tarifelor nu au fost determinate de modificari legislative

1 comentariu la “PIATA ENERGIEI – Ministrul Economiei va propune cresterea amenzilor la 4% din cifra de afaceri pentru furnizorii de energie

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Ultimele articole