PIATA DE LEGUME IN PERICOL – Fermierii romani avertizeaza
Romania se afla pe buza prapastiei in ceea ce priveste piata de legume. Unul dintre motivele puternice este acela ca depindem de importuri, in loc sa ne asiguram consumul intern de legume in fiecare sezon agricol. Mai exact spus, importam foarte mult, si nu intotdeauna de calitate, fapt care duce la o destabilizare a balantei agroalimentare la nivelul intregii tari.
Singura solutie care se intrevede, cu un grad ridicat de succes, in toate tarile in care a fost identificata si implementata, consta in interventia Statului prin: investitii, cercetare, organizare, marketing si branduri.
Concret, fara aceasta mana intinsa de la stat catre fermieri, Romania nu va reusi sa se ridice la standarde internationale, astfel incat legumicultura autohtona sa devina competitiva.
Toate aceste concluzii au fost trasate la FoodIntelForum, in cadrul conferintei: “Cai de crestere intensiva a profitului financiar si productiei de legume / fructe. Cercetarea, un catalizator obligatoriu.” Evenimentul a avut loc la Academia de Stiinte Agricole din Bucuresti, miercuri, 22 iulie 2020.
La eveniment au participat reprezentanti ai Ministerului Agriculturii, investitori, patronate si cercetatori romani, se arata intr-un comunicat emis de FOODBiz, miercuri, 22 iulie 2020.
Emil Dumitru, secretar de stat in Ministerul Agriculturii:
“Trebuie sa identificam surse bugetare, dar sa avem in vedere si cooptarea mediului privat, a acelor ferme care dispun de tehnologie. Cercetarea aplicata trebuie sa fie o solutie pentru fermieri, pentru ca numai aplicand in ferma si obtinand venituri conform asteptarilor, putem sa credibilizam produsele cercetarii romanesti.”
Horia Culcescu, unul dintre cei mai mari investitori de pe piata de legume:
“In Romania, gradul de fiscalizare este cel mai ridicat din Comunitatea Europeana. Pe salarii avem impozite de 80%, comparativ cu 30% in comunitate. Am incurajat oamenii de calitate sa plece afara ca sa castige corect, ori fara oameni nu se poate face agricultura. Ca sa asociezi un grup de producatori trebuie sa dai facilitati. Daca ii obligi sa vanda nefiscalizat si fara trasabilitate in piete, ce avantaj le dai? Vrei sa schimbi mentalitatea de CAP in cooperativa? Cum?.”
Valeriu Tabara, presedintele Academiei de Stiinte Agricole si Silvice, fost ministru al Agriculturii:
“Vorbim de o piata a legumelor si fructelor haotica, imprevizibila si nesigura! Avem importuri masive de legume si fructe, incredibil de mari pentru potentialul nostru. Calitatea produselor importate este pusa sub semnul intrebarii, dar nimeni nu se ocupa de ele. Nu avem unitati de procesare, nu avem forta de munca, discutam de un sector cu rentabilitate redusa, organizare slaba – management deficitar, pseudo-cooperative, pseudo-asociatii.”
Adrian Radulescu, fost secretar de stat in Ministerul Agriculturii:
“Totul porneste de la organizare. Ne este teama sa vorbim de organizare, management, de marketing. Cel mai daunator este – si va fi in continuare -, faptul ca nu suntem organizati. Si eu am facut lobby pentru agricultura, dar una este lobby si alta sistemul economic. Camerele Agricole sunt modelul economic de care avem nevoie, pentru ca trebuie sa ne organizam ori pe judete, ori pe regiuni de dezvoltare si impreuna cu Academia de Stiinte Agricole putem face niste lucruri foarte bune. Nu ne putem dezvolta fara cercetare.”
Vlad Gheorghe, un cunoscut legumicultor din comuna Vidra:
“Starea din legumicultura este dramatica, nu avem seminte romanesti, mai avem doar 150 ha de sere acum, fata de 3.000 ha in 1989, si doar 40.000 ha de cartofi, fata de 200.000 ha in 1989, din care 20.000 ha de samanta. Productia interna nu asigura necesarul intern de consum pentru cele 365 de zile. Avem nevoie de material genetic autohton si de zonarea culturilor daca vrem sa ne recastigam pozitia in piata.”
Codrut Nicolau, director general adjunct Patria Bank:
“Un retailer vrea o calitate constanta, o anumita seriozitate a celui care livreaza, ritmicitate, si intr-un fel sau altul sa discute cu cineva pentru o cantitate mai mare, pentru ca nu poate sa vorbeasca cu 500 de asociatii. Este inevitabil in contextul in care avem atat de multi legumicultori pe care poate ii finantam in particular cu transpiratie, dar ne-ar placea sa-i invatam cu ajutorul dumneavoastra sa punem pasiune, sa existe o legislatie adevarata, o motivatie care sa-i faca sa se asocieze si lucrurile sa functioneze mult mai bine.”