Grid star
business capital

PIATA DE CAPITAL: RAPORTUL – Ce s-a intamplat, in contextul razboiului din Ucraina

Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF) condusa de Nicu Marcu (foto) a publicat Raportul privind evolutia pietei de capital in 2021. Analiza surprinde si aspecte cu privire la modul in care au reactionat pietele de capital si de marfuri, in contextul razboiului din Ucraina.

Potrivit ASF, conflictul armat a alimentat interesul investitorilor pentru aur, acest activ fiind considerat o investitie sigura in perioadele de incertitudine politica si financiara. Astfel, de la inceputul razboiului, cotatia aurului a inregistrat cresteri sustinute. La sfarsitul lunii martie 2022, aurul se tranzactiona la un pret de 1.941,15 dolari pe uncie, cu 20% peste valoarea de la inceputul pandemiei (martie 2020). In acelasi context, pretul barilului de petrol a crescut in luna martie la nivelurile din 2014, tranzactionandu-se la data de 31.03.2022 cu 107.46 dolari/baril.

Cotatiile bancilor

Totodata, pe fondul razboiului din Ucraina, cotatiile pentru cele mai multe banci si institutii financiare listate pe bursele europene au inregistrat scaderi care s-au apropiat de cele de la inceputul pandemiei. In raport cu sfarsitul anului 2021, in luna martie 2022 s-au inregistrat scaderi importante, remarcandu-se bursele din Austria (-20,94%), Olanda (-11,77%) si Belgia (-9,49%), anunta ASF.

Sectorul energetic

Companiile din sectorul energetic au fost afectate de razboiul din Ucraina, inregistrand scaderi comparabile cu cele de la inceputul pandemiei. De asemenea, cotatiile indicilor bursieri si ale activelor tranzactionate au cunoscut o volatilitate ridicata, pe fondul gradului mare de incertitudine determinat de contextul volatil geopolitic si militar, anunta ASF.
Ca urmare a asteptarilor economice legate de efectele cauzate de criza sanitara actuala, contagiunea a scazut semnificativ in primele doua trimestre din 2021, dar a inceput sa avanseze rapid in ultimele doua trimestre ale anului 2021, ca urmare a tendintei de crestere accelerata de pe cele mai multe piete de capital. Razboiul din Ucraina a condus la o accelerare pronuntata a contagiunii intre bursele europene in primul trimestru din 2022.

Precautie

"Contextul actual este unul care indeamna la precautie si la masuri specifice ce vizeaza mentinerea unui echilibru al pietei de capital, precum si al sanatatii economice a jucatorilor care activeaza in acest sector. Supravegherea prudentiala a entitatilor pietei, a regulilor de diversificare si de evaluare a portofoliilor fondurilor de investitii si a mecanismelor de administrare a riscului reprezinta prioritati absolute pentru noi”, a declarat Nicu Marcu, presedintele Autoritatii de Supraveghere Financiara.

Exporturile din Ucraina

Potrivit ASF, situatia tensionata dintre Rusia si Ucraina are un impact semnificativ si asupra pietelor mondiale de cereale si de energie, ceea ce se va reflecta in cresterea preturilor la alimente, cele mai afectate fiind tarile in curs de dezvoltare, dependente de importuri. In contextul intreruperii exporturilor din Ucraina si Rusia din cauza razboiului, la finalul lunii martie 2022, contractul de referinta pentru grau la bursa din Chicago (CBOT) s-a apreciat cu aproximativ 63% fata de aceeasi perioada a anului precedent, atingand maxime istorice. Si cotatiile la porumb s-au apreciat, ajungand la maximele ultimilor noua ani. Rusia si Ucraina detin 30% din comertul mondial cu grau si 20% din cel de porumb. In consecinta, capacitatea tarilor importatoare de cereale de a cumpara grau s-a redus.

Cresteri pe aproape toate palierele pietei de capital autohtone in 2021

"Anul trecut, indicii Bursei de Valori Bucuresti (BVB) au avut o evolutie pozitiva. Indicele BET, de referinta pentru piata locala de capital, care surprinde evolutiile celor mai tranzactionate companii de pe piata reglementata a BVB, a avut o crestere de peste 33%, comparativ cu finalul anului 2020.
Valoarea totala tranzactionata pe Piata Reglementata si SMT a atins nivelul de 21,63 miliarde lei in anul 2021, mai mult cu 16% comparativ cu anul precedent, in timp ce numarul de tranzactii derulate la BVB a crescut cu 55%.
Actiunile raman clasa dominanta de active financiare, cu o pondere de 57% din totalul valorii tranzactionate la BVB pana la 31 decembrie 2021. In trimestrul IV al anului trecut, valoarea tranzactiilor cu titluri de stat a consemnat o evolutie ascendenta fata de aceeasi perioada a anului 2020, inregistrand o crestere de 22%.
La finalul anului 2021, capitalizarea bursiera de pe Piata Reglementata a atins nivelul de 229,08 miliarde lei, in crestere cu aproximativ 48% comparativ cu 31 decembrie 2020.

Tranzactionarea pe bursa

Numarul emitentilor care au apelat la tranzactionarea pe Sistemul multilateral de tranzactionare administrat de BVB, fara aprobarea in prealabil de catre A.S.F. a unui prospect, s-a ridicat la 20. Totodata, pe parcursul anului 2021, valoarea totala a ofertelor publice de vanzare primare a fost in cuantum de aproximativ 210 milioane lei. Pentru 10 dintre emisiuni, actionarii au aprobat si tranzactionarea drepturilor de preferinta, iar, in cazul unui emitent, actionarii au aprobat si tranzactionarea drepturilor de alocare.
'Faptul ca tot mai multe companii se orienteaza spre piata de capital este un semn ca ne aflam pe drumul cel bun. Vedem companii din domenii de activitate diverse, volume de tranzactionare in crestere si fundamente sanatoase, ceea ce inseamna ca piata de capital incepe sa devina o optiune pentru finantarea dezvoltarii companiilor. Asistam la o inversare de trend evidenta: daca pana recent bursa era in cautare de noi emitenti, astazi, emitentii vin in numar tot mai mare catre bursa', precizeaza seful ASF.

Fondurile autorizate

In cursul anului 2021, au fost autorizate 28 de fonduri de investitii alternative, reprezentand atat entitati nou infiintate, cat si entitati care au avut obligatia de a se alinia la prevederile legislatiei F.I.A. De asemenea, tot in cursul anului 2021, au fost inregistrate si doua noi entitati in calitate de administratori de fonduri de investitii alternative, societati care si-au exprimat intentia de a infiinta fonduri de investitii alternative, din categoria celor de private equity si venture capital.

Intermediarii

Cei mai activi intermediari pe BVB (piata reglementata si SMT) au fost SSIF-urile, valoarea intermediata de acestea fiind de aproximativ 24,07 miliarde lei. Intermediarii locali (SSIF-uri si institutiile de credit) au realizat aproximativ 92% din valoarea totala intermediata, in timp ce intermediarii autorizati in alte state membre UE, care au efectuat tranzactii pe pietele la vedere, au cumulat o cota de piata de 7,8%.
La finalul lunii decembrie 2021, isi desfasurau activitatea in Romania 18 societati de administrare a investitiilor (SAI), 82 de fonduri deschise de investitii (FDI), 25 de fonduri inchise de investitii (FII), 5 societati de investitii financiare (SIF), Fondul Proprietatea (FP)  si 4 depozitari.
Valoarea totala a activelor organismelor de plasament colectiv (OPC) a fost de 49,98 miliarde lei la data de 31 decembrie 2021, in crestere cu circa 21% comparativ cu anul anterior. O analiza pe categorii de organisme de plasament colectiv arata ca, la finalul anului 2021, activele totale ale SIF-urilor s-au majorat cu 21% fata de finele lunii decembrie 2020, iar FP a inregistrat cea mai semnificativa crestere a activului total (33%) fata de finalul anului 2020.

Activele SIF-urilor

Activele nete cumulate ale SIF-urilor au inregistrat o crestere de aproximativ 19%, la sfarsitul lunii decembrie a anului 2021, comparativ cu aceeasi perioada a anului precedent. Pe ansamblul pietei, structura consolidata a investitiilor tuturor organismelor de plasament colectiv indica o preferinta pentru actiuni, a caror valoare totala era de circa 26,5 miliarde lei, atingand o pondere de circa 53% din activul cumulat al OPC.
Investitiile in instrumente financiare cu venit fix la nivelul intregii piete erau in valoare de 20 de miliarde de lei si reprezentau aproximativ 40% din activul total al OPC. La 31 decembrie 2021 comparativ cu finalul anului 2020, a fost constatata o majorare a investitiilor efectuate in actiuni (35%), titluri OPCVM/AOPC (37%), obligatiuni (4%) si depozite si disponibilitati (15%), concomitent cu o reducere cu circa 10% a plasamentelor in titluri de stat
”, potrivit ASF.

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani