PIATA DE CAPITAL: RAPORTUL ASF – Autoritatea anunta ce s-a intamplat cu indicii bursieri (Document)
Piata de capital din Romania a reactionat la socul razboiului din Ucraina, asa cum s-a intamplat in intreaga lume. Potrivit Autoritatii de Supraveghere Financiara (ASF), impactul a fost unul mai mic decat criza generata de aparitia pandemiei de COVID 19, iar pe termen lung indicii bursieri au avut o evolutie ascendenta.
“Pe fondul tensiunilor politice dintre Rusia si Ucraina, evolutia pietei bursiere romanesti a inregistrat o deteriorare, insa nu de aceeasi intensitate cu cea din martie 2020, cand pietele au reactionat la incertitudinile economice si sociale generate de pandemia de COVID-19. Comparativ cu nivelul inregistrat la inceputul anului 2020, indicii bursieri romanesti au avut evolutii ascendente pe termen lung, exceptand cele doua episoade de volatilitate pe pietele financiare cauzate de pandemie ori de razboiul din Ucraina” arata Raportul ASF privind evolutia pietei de capital in primul trimestru al anului 2022.
Recalibrarea investitiilor
In contextul inflationist actual, fara precedent in ultimii 15 ani, organismele de plasament colectiv (OPC) au optat pentru o recalibrare a investitiilor, prin majorarea investitiilor in actiuni, in detrimentul formelor de plasament cu venit fix.
"Pe ansamblul pietei, structura consolidata a investitiilor tuturor organismelor de plasament colectiv indica o preferinta pentru actiuni, a caror valoare totala este de circa 26,6 miliarde lei, atingand o pondere de circa 56% din activul cumulat al OPC. Investitiile in instrumente financiare cu venit fix la nivelul intregii piete sunt in valoare de 18 miliarde lei si reprezinta aproximativ 37% din activul total al OPC. La 31 martie 2022, fata de finalul anului 2021, se constata o majorare a investitiilor efectuate in actiuni (0,22%) si o diminuare in titluri OPCVM/AOPC (12%), obligatiuni (11%), depozite si disponibilitati (2%) si titluri de stat (16%)“ evidentiaza analiza Autoritatii de Supraveghere Financiara.
Cresterea tranzactiilor
In ceea ce priveste numarul si valoarea tranzactiilor efectuate pe piata de capital din Romania se poate constata, de asemenea, o crestere. La 31 martie 2022, pe primul loc in clasamentul celor mai lichide companii ale caror actiuni au fost tranzactionate la BVB pe piata principala (Reglementata) se situeaza Banca Transilvania (TLV), care detine o pondere de circa 22% din valoarea totala tranzactionata. Pe urmatoarele pozitii din acest top s-au clasat OMV Petrom (SNP), BRD - Groupe Société Générale (BRD), Fondul Proprietatea (FP) si Medlife (M).