PIATA DE CAPITAL DIN ROMANIA – Raport pentru primele noua luni. Ce s-a intamplat la Bursa de Valori Bucuresti (Document)
Piata de capital din Romania a inregistrat cresteri semnificative in primele noua luni ale anului, iar companiile listate la Bursa de Valori Bucuresti (BVB) au reusit sa obtina performante importante in raport cu alte piete dezvoltate.
Potrivit BVB, aceste rezultate au fost obtinute intr-un context ambivalent: pe de-o parte, s-au intensificat incertitudinile generate de pandemia de coronavirus si estimarile privind o crestere accelerata a inflatiei, iar pe de alta parte piata de capital romaneasca s-a remarcat printr-o efervescenta a listarilor si a capatat mai multa consistenta prin extinderea numarului de companii prezente in indicii internationali. Per ansamblu, investitorii au alocat resurse financiare consistente catre piata de capital romaneasca, unde valoarea totala a tranzactiilor cu toate tipurile de instrumente financiare a ajuns la aproape 13 miliarde lei, echivalentul a 2,6 miliarde euro, in crestere cu 4,2% fata de primele noua luni ale anului anterior.
Cresterea indicilor
Intr-un astfel de context, indicele principal BET a avansat cu 3,8% doar in luna septembrie, iar indicele BET-TR, care include si dividendele, a crescut cu 4,5% in aceeasi perioada de timp. Dupa primele noua luni, cresterea la nivelul indicelui BET a fost de 29%, iar la nivelul indicelui BET-TR a fost de 35,6%. Potrivit datelor Refinitiv Eikon si BVB, la nivelul indicilor de tip price return, dupa primele noua luni, indicele BET (+28,9%) a inregistrat o crestere de doua ori mai mare comparativ cu indicele american S&P 500 (+14,7%) sau cu cel european STOXX600 (+14%).
Piata romaneasca a supraperformat si in raport cu indicele pietelor de frontiera MSCI Frontier Markets (+15%) sau cu indicele pietelor emergente FTSE Emerging Markets (-1%). Aceleasi date arata ca, la nivelul indicilor de tip total return, BET-TR (+35,6%) a avut un ritm de crestere dublu fata de S&P500 TR (+15,9%) sau STOXX600 GR (+16,6%). In acelasi timp, Romania a avut performante puternic pozitive fata de FTSE Emerging Markets TR (+1,2%) sau MSCI Frontier Markets GR (+19,2%).
"Efervescenta pietei de capital romanesti a insemnat o accelerare semnificativa a listarilor de instrumente financiare in primele 9 luni: 22 emisiuni de obligatiuni si 6 noi emisiuni de titluri de stat in valoare totala de 1 miliard de euro si 19 companii noi la cota bursei cu o capitalizare cumulata de 1 miliard de euro. A fi pe bursa inseamna a performa, iar companiile romanesti listate au devenit tot mai valoroase, privind la nivelurile record ale capitalizarii atinse in acest an, si au rasplatit investitorii cu randamente semnificativ mai mari fata de alte piete dezvoltate. In ritm cu noile tendinte ale pietei, am lansat si am inceput sa promovam a noua identitate a Bursei de Valori Bucuresti si am raspuns cererii investitorilor prin crearea unui indice dedicat companiilor romanesti de pe segmentul AeRO,” a declarat Radu Hanga, Presedintele Consiliului de Administratie al Bursei de Valori Bucuresti.
Companiile romanesti, tot mai vizibile
Companiile romanesti au devenit tot mai vizbile pe radarul investitorilor internationali. Incepand cu 20 septembrie 2021, Romania are cinci companii in indicii furnizorului global FTSE Russell: Banca Transilvania (TLV), Nuclearelectrica (SNN), OMV Petrom (SNP), TeraPlast (TRP) in indicii FTSE Global All-Cap si Bittnet (BNET) in indicele FTSE Global Micro-Cap.
In ceea ce priveste piata interna, Bursa de Valori Bucuresti continua demersurile de dezvoltare si, incepand cu 11 octombrie, lanseaza BET AeRO, primul indice dedicat segmentului multilateral de tranzactionare care va include la acel moment 20 de companii romanesti. Odata cu BET AeRO, BVB va lansa inca doi indici pentru Piata Reglementata: BET-TRN si BET-XT-TRN reprezinta variantele de randament total net ale indicilor BET-TR si BET-XT-TR. Mai multe detalii sunt disponibile aici. Pentru a impulsiona trendul actual caracterizat de listari accelerate de instrumente financiare, BVB a aprobat simplificarea procedurii de listare pe segmentul multilateral de tranzactionare al BVB, procedura care va intra in vigoare la inceputul anului viitor.
*Raportul BVB