PIATA CRIPTO SE PRABUSESTE DUPA DECIZIA FEDERAL RESERVE – Politica monetara a bancii centrale a SUA a declansat "frica extrema” de risc in randul investitorilor
Bitcoin s-a depreciat abrupt in ultimele zile, la cel mai scazut nivel de la sfarsitul lunii ianuarie. Cea mai puternica criptomoneda a pierdut aproape 14% din valoare in ultimele 7 zile, ajungand sa se tranzactioneze luni, 9 mai 2022, cu circa 33.000 dolari, la mai putin de o jumatate din pretul maxim de 68.990 dolari atins in noiembrie 2021. Intreaga piata cripto este in "scenariul rosu”, antrenata de prabusirea burselor traditionale.
Gilda Popa
Piata cripto a intrat intr-un declin accelerat inca de la finalul saptamanii trecute dupa ce joi, 5 mai, Federal Reserve (FED), condusa de Jerome Powell, a majorat dobanda cheie cu 0,50%, marcand cea mai mare crestere a dobanzii de referinta din ultimii 20 de ani. Decizia a declansat panica in randul unor investitori, care se tem ca inflatia si costul mai mare al imprumuturilor ar putea avea un impact major asupra cresterii economice globale, relateaza BBC. Investitorii sunt, de asemenea, ingrijorati de impactul razboiului din Ucraina asupra economiei mondiale.
In acest context, media Dow Jones Industrial a pierdut mai mult de 1.000 de puncte la finalul saptamanii trecute, iar Nasdaq-ul a scazut cu 5%, pierderi care au marcat cea mai abrupta prabusire a bursei intr-o singura zi din 2020, relateaza postul american CNBC. "Macelul” de pe pietele traditionale a reverberat puternic si in piata cripto. Astfel, activele digitale din Top 10 au pierdut, in mai putin de o saptamana, intre circa 14% (Bitcoin, Ether, BNB, XRP, ADA) si 27% din valoare (LUNA).
Saptamana trecuta, bancile centrale din intreaga lume, inclusiv cele ale SUA, Marea Britanie si Australia, au crescut ratele dobanzilor in timp ce incearca sa faca fata inflatiei in crestere.
Investitorii din piata cripto au intrat in scenariul de "frica extrema”
In acest context, panica a contaminat si piata cripto, care a intrat in scenariul de"„frica extrema” , potrivit "Fear and Greed Index” (n.r. Indicele Frica si Lacomie), un indicator care arata tendintele de pe bursele de criptomonede. In conditiile in care pretul Bitcoin continua sa piarda din valoare, popularul indice "Fear and Greed” arata o scadere majora a apetitului pentru risc al investitorilor, similar cu cel din ianuarie 2022, cand pretul activului a scazut la 33.000 dolari.relateaza cryptopotato.com.
"In general, pietele raman sub presiune din cauza inflatiei si a temerilor de crestere a riscurilor”, a declarat Vijay Ayyar, vicepresedinte pentru dezvoltare corporativa si internationala la bursa cripto Luno pentru CNBC.
El a adaugat ca, daca Bitcoin scade sub 30.000 de dolari, ar putea chiar sa scada si mai mult pana la 25.000 de dolari inainte ca orice crestere "semnificativa” sa apara din nou.
Valoarea globala a pietei pentru criptomonede a scazut luni la putin peste 1,5 trilioane dolari luni, 9 mai, potrivit datelor de la CoinMarketCap, iar volumul tranzactionarii cu criptomonede in ultima zi a fost de 101 miliarde dolari.
Sunt balenele cripto din spatele lichidarilor majore de active digitale?
In timp ce investitorii de retail sunt de obicei cei care reactioneaza mai emotional si isi lichideaza activele cand piata scade, datele CryptoQuant arata o poveste putin diferita de aceasta data, noteaza cryptopotato.com.
Cele mai recente analize si statistici ale platformei indica faptul ca numarul de jucatori mai mari si de balene care scot la vanzare intre 10 si 10.000 BTC pe burse a fost mai semnificativ decat cel al investitorilor mai mici care depun sume de la 0,01 BTC la 10 BTC.
Ca atare, CryptoQuant a concluzionat ca balenele ar putea avea o "pozitie deschisa pe piata de valori, iar strategia de profit in sectorul cripto ar putea insemna reducerea activelor riscante pentru a-si asigura pozitiile pe actiuni”.