Grid star
criptomonede

PIATA CRIPTO DIN ROMANIA, IN PLINA EXPANSIUNE – Sapte actori de top din industria blockchain locala au expus "oportunitatile uriase” pentru afacerile din domeniul cripto si DeFi

In Romania sunt oportunitati uriase pentru companiile din domeniul finantelor descentralizate (DeFi), bazate pe tehnologia blockchain, a declarat Benjamin Rameau (foto 2), fost director la Binance Hong Kong si CEO la Smile Research in cadrul unui eveniment organizat de French Tech Bucharest la Institutul Francez. Razboiul, inflatia si "turbulentele” economice generate de acestea sunt toate evenimente cu impact pe termen scurt asupra pietei cripto, a precizat el.

Gilda Popa

"Vad oportunitati uriase in Romania (n.r. in domeniul cripto si DeFi)”, a spus Benjamin Rameau la dezbaterea "Economia si Finantele Viitorului” organizata la Institutul Francez din Bucuresti. El a remarcat ca exista talent si potentialul inovator al antreprenorilor romani din domeniul tehnologiilor blockchain.

"Razboiul, inflatia, sanctiunile - toate acestea sunt evenimente cu impact pe termen scurt asupra industriei. Nu cred ca estimam corect in acest moment influentele cu impact pe termen lung . Sa ne amintim ca 17% din banii printati in intreaga lume au fost tipariti in ultimii cativa ani. Sunt lucruri mai nebunesti decat crashurile cripto, cum ar fi evenimentul recent cu Terra – LUNA (n.r. despre care Lumea Banilor a relatat pe larg aici)”, a mai spus fostul manager in cadrul Binance.

"In Romania sunt clienti care schimba sume uriase cripto-fiat si fiat-cripto”

La dezbatere au participat sapte actori de top din industria cripto si DeFi din Romania, respectiv Ioana Frincu, CTO la EQIFI, Alexandru Stanescu, Partener la SLV Legal, Mirel Bran, jurnalist la Le Monde, Constantin Rotariu, co-fondator si CEO Bitcoin Romania, Jamil Benabdallah, co-fondator H64 BlockChain si Dylan Delhommois, manager in cadrul SII Romania.

Ioana Frincu a remarcat ca in primii ani de la aparitia Bitcoin cei care investeau in cripto erau mai mult "marginalii punk”, insa acum vedem din ce in ce mai multe intrari institutionale in piata criptomonedelor.

In acest moment, pe platforma DeFi EQIFI sunt clienti care schimba sume uriase cripto-fiat si fiat-cripto, chiar si de un milion de euro pe tranzactie, a adaugat ea, ceea ce indica faptul ca piata cripto din Romania este in plina expansiune. Sunt foarte multe tranzacții legate de stablecoins (n.r. criptomonede stabile a caror valoare e legata de o valuta fiat, cum ar fi dolarul), a adaugat Ioana Frincu, precizand ca acestea sunt ecosisteme cripto, in fapt, centralizate.

Ea a explicat si de ce am vazut fluctuatii "salbatice” ale pietei cripto in ultimele luni.

"Chiar daca acum 5 ani pietele traditionale si cea cripto erau deconectate, acum le vedem evoluand in tandem. Oamenii vand active riscante in favoarea celor a caror evolutie cred ca o pot anticipa. Insa, cand afli de la soferul uber ce criptomoneda ar trebui sa cumperi, ar trebui de fapt sa vinzi As vedea fluctuatii ale pietei din ce in ce mai mari pe masura ce intra actori institutionali care tranzactioneaza sume mari”, a spus Ioana Frincu.

Constantin Rotariu: In Romania exista un un tratament fiscal mult mai atractiv decat in alte tari pentru industria cripto

Si Constantin Rotariu, CEO Bitcoin Romania, a remarcat ca sunt foarte multe schimbari in piata cripto din Romania.

"In 2014 cand am intrat in acest business exista doar Bitcoin. La acel moment erau romani care aveau sute de bitcoini in computer, in mare parte proveniti din minerit, dar si din tranzactii. Bitcoini pe care, din pacate, chiar noi i-am ajutat sa vanda la acel moment. Acum vedem actori institutionali mari in Bitcoin. Piata s-a schimbat, sunt mii de altcoins listate la tranzactionare pe langa Bitcoin, iar tehnologia blockchain este utilizata in nenumarate aplicatii si alte produse cripto”, a spus Constantin Rotariu.

Intr-un context ulterior al dezbaterii, cand s-a discutat despre legiferarea si taxarea in domeniul cripto, Constantin Rotariu a apreciat ca in Romania exista un un tratament fiscal destul de favorabil pentru industrie, mult mai atractiv decat in alte tari. In prezent, impozitul este de 10% pentru castigurile cripto ale traderilor si 16% pentru companiile cripto. Insa este este nevoie de reglementari mai stricte pentru evitarea situatiior cu prabusirea Luna de exemplu, a mai precizat CEO Bitcoin Romania.

La randul sau, Alexandru Stanescu, a afirmat, din perspectiva legiferarii domeniului cripto, ca aceasta trebuie sa se adreseze publicului larg, nu doar celui specializat, deoarece "mass adoptian inseamna ca persoanele care nu sunt la curent cu tehnologiile din spatele cripto vor utiliza criptomonedele”.

Platforma La French Tech a intermediat finantari de peste 19 miliarde euro pentru start-upuri in 2021

French Tech Bucharest este o comunitate de antreprenori si Business Angels care sprijina aparitia start-up-urilor si dezvoltarea ecosistemului. Infiintata ca parte a Ministerului de Finante al Frantei, La French Tech numara 20.000 de startup-uri si a atins in prezent peste 11.000 de runde de finantare. In anul 2021 platforma a intermediat finantari de peste 19 miliarde euro pentru start-upuri din domeniul tehnologiei din care 1,9 miliarde euro au fost pentru proiectele antreprenoriale din domeniul FinTech.
Incepand cu anul 2021, interesul investitorilor pentru companiile din domeniul cripto si cel al finantelor descentralizate a explodat (413 milioane euro), crescand de 100 de ori in raport cu anul precedent (4,6 milioane euro). Ecosistemul pentru startup-uri French Tech Romania a fost lansat oficial in iunie 2019 in cadrul Forumului economic “Povestile care schimba jocul”, organizat de Camera Franceza de Comert si Industrie din Romania (CCIFER) si comitetul roman al Consilierilor de Comert Exterior ai Frantei (CCEF).

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani