Grid star
eveniment

PIATA CARBURANTILOR: CONSILIUL CONCURENTEI, ANUNT DE ULTIMA ORA – Explicatie pentru cresterea preturilor

Consiliul Concurentei anunta joi, 10 martie 2022, ca monitorizeaza piata carburantilor si investigheaza situatiile in care preturile au crescut foarte mult, fara a avea o justificare economica. Anticiparea unui anumit pret ce ar trebui practicat de catre o companie si anuntarea acestuia in piata poate intra sub incidenta prevederilor Legii Concurentei.

Potrivit Consiliului, companiile trebuie sa isi stabileasca in mod independent politica de preturi, in functie de propria strategie si de structura costurilor implicate de desfasurarea activitatii, intelegerile si/sau actiunile concertate referitoare la comportamentul pe piata fiind sanctionate de legislatia in domeniu.

”Este o situatie internationala dificila si volatila generata, in principal, de adoptarea masurilor economice de combatere a agresiunii ruse in Ucraina. In acest context, noi veghem ca unele companii sa nu profite de aceasta situatie, deoarece o eventuala crestere nejustificata a preturilor poate conduce la sanctiuni”, a declarat Bogdan Chiritoiu (foto), presedintele Consiliului Concurentei.

Pretul carburantilor, plafonat in Ungaria

"Reprezentantii Guvernului au anuntat ieri ca nu sunt probleme cu stocurile de carburanti, iar Romania nu are nicio problema cu aprovizionarea benzinariilor. Conform datelor afisate de aplicatia Monitorul Preturilor, cresteri mari ale preturilor carburantilor s-au inregistrat la benzinariile unui singur lant de distributie si unele benzinarii independente din vestul tarii. Acest lucru poate fi explicat de faptul ca in Ungaria preturile carburantilor sunt plafonate, ceea e a condus la penurie. Consumatorii pot utiliza aplicatia Monitorul Preturilor pentru Carburanti pentru a afla care sunt preturile practicate de benzinarii.

Aplicatia este valabila atat sub forma de aplicatie web, cat si ca aplicatie mobila (IOS si Android) ce poate fi descarcata din App Store si Google Play si afiseaza preturile pentru carburantii standard si premium (benzina si motorina) practicate in statiile de distributie, oferind multiple facilitati de cautare, sortare si filtrare a datelor.

Sanctiunile aplicate

Reamintim ca autoritatea de concurenta a aplicat mai multe sanctiuni pe piata carburantilor. Astfel, 6 companii de distributie a carburantilor (OMV Petrom SA, OMV Petrom Marketing, Rompetrol Downstream SRL, Mol Romania Petroleum Products SRL, ENI Romania SRL si Lukoil Romania SRL) au fost amendate cu 205 milioane euro pentru incheierea unei intelegeri anticoncurentiale, sanctiune confirmata de instanta in 2016. De asemenea, trei companii din domeniul comercializarii angro de carburanti (SC Tinmar Ind SA Bucuresti, SC Planoil SRL Bucuresti, SC Planoil Industries SRL Bucuresti) au fost sanctionate cu amenzi in valoare totala de 16.907.202 lei (aproximativ 3,7 milioane euro) pentru incheierea unei intelegeri anticoncurentiale”, precizeaza Consiliul Concurentei.

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani