Grid star
eveniment

PIATA ASIGURARILOR: RISCURILE DE ZI CU ZI- Raport privind populatia Romaniei

Populatia Romaniei continua sa fie vulnerabila in fata riscurilor de zi cu zi care pot conduce la accidente, imbolnaviri si, la deces. Astfel, deficitul de protectie al romanilor in fata unor asemenea evenimente nedorite se situa anul trecut la o valoare de 620 miliarde lei (126 miliarde EUR), in crestere cu 5,6% fata de 2020 – arata o analiza realizata pentru Uniunea Nationala a Asiguratorilor din Romania (UNSAR) de catre un grup de experti independenti.


Astfel, diferenta intre resursele financiare necesare si cele disponibile la un moment dat intr-o familie pentru a mentine standardul de viata in cazul producerii unui eveniment neprevazut este din ce in ce mai mare, iar ponderea in PIB a deficitului de protectie se mentine la un nivel ridicat, de 52% (2021). Pentru majoritatea familiilor efectul este scaderea drastica a nivelului de trai si dependenta de ajutoarele sociale oferite de stat.

Evolutia pietei

Potrivit UNSAR, desi piata asigurarilor de viata a crescut constant in perioada 2017-2021, gradul de acoperire din tara noastra ramane, totusi, unul dintre cele mai scazute din regiune. Potrivit datelor ASF, ponderea activitatii de asigurari de viata in totalul sectorului de asigurari se afla la un nivel scazut, comparativ cu celelalte state analizate ale UE, desi protectia financiara contractata de romani prin intermediul asigurarilor de viata a urcat cu 11%. Astfel, ponderea segmentului de asigurari de viata s-a situat la 17% in totalul subscrierilor, comparativ cu circa 74% in Italia, 46% in Franta sau 40% in Ungaria.
"Asigurarea de viata este unul dintre instrumentele utilizate de un numar mare de state in aplicarea politicii lor sociale. Majoritatea membrilor OECD, precum si o buna parte dintre statele membre ale Uniunii Europene stimuleaza prin mijloace fiscale dezvoltarea pietei asigurarilor de viata. In Romania, politele de asigurare de viata nu beneficiaza de nicio facilitate fiscala. In acest context, UNSAR si industria de profil sustin necesitatea stabilirii unui regim fiscal stimulativ pentru achizitionarea de polite de asigurare de viata cu componenta exclusiva de protectie. O astfel de masura va avea un impact minim asupra bugetului de stat, dar va aduce beneficii majore pentru protectia populatiei”, potrivit UNSAR.

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani