PIATA ASIGURARILOR: RAPORTUL – A crescut concurenta. ASF vine cu precizari despre companiile din domeniu
Societatile de asigurare inregistrate in Romania au realizat Prime Brute Subscrise (PBS) de 8,76 miliarde de lei, in prima jumatate a acestui an, releva datele agregate in Raportul privind evolutia pietei de asigurari in semestrul I 2022. Potrivit Autoritatii de Supraveghere Financiara, acestor sume li se adauga subscrierile locale ale companiilor care activeaza in Romania in baza dreptului la libera practica, care au crescut cu aproape 150% fata de perioada similara a anului trecut.
Concret, societatile care vand in Romania in baza sistemelor Freedom of Service (FOS) si Freedom of Establishment (FOE) au avut prime intermediate pe piata locala in valoare de 730 de milioane de lei, ceea ce face ca valoarea totala a pietei locale sa se apropie de 9,5 miliarde de lei, la jumatatea anului. Societatile care activeaza in baza FOS si FOE au subscris mai ales pe clasa 10 (RCA si CMR), unde ponderea in intermedierile totale este de aproape 41%. A doua clasa importanta din acest punct de vedere este clasa A9 (asigurari agricole), cu o pondere de peste 20%.
Potrivit ASF, evolutia Primelor Brute Subscrise a venit pe fondul cresterii concurentei si a fost insotita si de o imbunatatire a indicatorilor de daunalitate. La 30 iunie 2022, rata combinata era de 101,66%, in scadere substantiala de la aproape 121% in prima jumatate a anului trecut. In cazul liniei RCA, rata combinata a scazut de la peste 142% la doar 107,4%.
Cotele de piata
Autoritatea precizeaza ca o evolutie remarcabila poate fi observata si in ceea ce priveste cotele de piata ale asiguratorilor. Cumulat pe asigurari generale si asigurari de viata, trei companii ocupa practic prima pozitie, cu cote intre aproximativ 17,5% si 18% din Primele Brute Subscrise.
"Pe prima pozitie a trecut compania Groupama, cu 17,78% din PBS, urmata de Allianz-Tiriac, cu 17,74% si Euroins, cu 17,46%. Nivelul ridicat al concurentei se mentine si strict la nivelul asigurarilor generale, care raman dominante in structura pietei. Pe prima pozitie se plaseaza societatea Euroins, cu 21,02%, urmata de Groupama, cu 20,99% si Allianz-Tiriac, cu 19,34%.
Nu in ultimul rand, in al doilea trimestru din 2022 evolutia primei medii pentru RCA a urmat o traiectorie de stabilizare. La finalul lunii iunie 2022, prima medie pentru asigurarile RCA cumparate de persoanele fizice a fost de 904 lei, in scadere de la 913 lei, cat era la finalul lunii martie 2022. La general (persoane fizice si persoane juridice), prima medie a fost de 1.154 de lei la 30 iunie, fata de 1.138 de lei in martie 2022”, anunta ASF.