PETRE DAEA LA LUMEA BANILOR – Fostul ministru al Agriculturii dezvaluie dezastrul: “Au oprit irigatiile, sistemul antigrindina, Casa de Comert, cu tot cu depozitele ei, au oprit depozitarea si valorificarea lanii”
Problema nu e ca Partidul National Liberal, in programul de relansare economica, a copiat numeroase masuri cuprinse in programul de guvernare al Partidului Social Democrat din 2016. Problema este ca PNL vorbeste despre relansarea unor planuri pe care le-a oprit imediat ce a preluat guvernarea.
Dureroasa idee a fost exprimata joi, 2 iulie 2020, de catre fostul ministru PSD al Agriculturii Petre Daea (foto), intr-o declaratie acordata Lumea Banilor.
Daea a enumerat in acest sens irigatiile, sistemul national antigrindina si Casa de Comert „Unirea”.
De aceea, concluzia ex-ministrului a fost ca programul PNL de relansare a agriculturii ar fi fezabil daca liberalii ar fi consecventi in aplicarea lui si nu de a insira doar vorbe goale.
Deputatul PSD a pus accent pe nevoia ca Guvernul sa ajute fermierii, intrucat ei sunt „fauritorii de hrana ai Romaniei”. Discutia s-a purtat in contextul in care unii fermieri din sud-estul tarii s-au plans deja de faptul ca seceta le-a diminuat chiar si de zece ori productia la hectar. Astfel (spun ei), daca anul trecut obtineau 6-7 tone de grau la hectar, acum abia daca mai scot 600-700 de kilograme.
Redam declaratiile lui Petre Daea pentru Luba.ro:
„In primul rand, nu e un program de relansare. Mie imi displace aceasta expresie: 'relanseaza'. Ca si cum am face lansari mereu de nave cosmice, la intervale de timp, in cadrul galaxiei, pentru alte planete. Ceea ce este inadecvat pentru agricultura. In agricultura, nu e vorba de relansare, ci de a continua ceea ce ai inceput. Niciodata cuvantul 'relansare' in agricultura nu este folosit.
Ar fi util sa vorbim despre un program de a continua ceea ce s-a inceput si ceea ce prinde bine pentru tara. Intr-un cuvant: sunt obiective majore pe care le-am inceput cu mult timp in urma, le-au inceput si altii si le-am continuat... Rostul nostru este de a pune caramida cu caramida la un program stabilit, pentru ca de fiecare data vad ca fiecare guvern incepe sa spuna ca exista o strategie in domeniu si ca se lucreaza la ea. I-as ruga pe toti cei care se inscriu in aceasta logica a proiectiei pentru viitor sa vada ca in Romania sunt strategii pana in 2025 sau chiar 2030, care trebuie continuate si puse in valoare, an de an, etapa cu etapa. De aceea, nu sunt prietenos deloc cu aceasta exprimare, ci dimpotriva: imi displace in esenta ei – motiv pentru care, ca si observatie, as vrea sa spun ca am vazut ceea ce era firesc sa apara: ca sistemul de irigatie sa fie valorificat.
Pentru ca cei dinaintea noastra (de pana in 1989) au stiut ca exista in Romania peste 400.000 de hectare de terenuri reprezentand nisipuri zburatoare in zona Olteniei; au stiut ca exista peste 400.000 de hectare cu un exces de umiditate in Lunca Dunarii – motiv pentru care au creat un sistem hidroameliorativ pe care l-au pus in functiune. Iar noi, dupa 1989, doar am stiut sa-l distrugem. Cu exceptia a doua perioade: perioada guvernului Adrian Nastase (cand s-au reabilitat 1.500.000 de hectare din sistemul de irigatii) si perioada 2017-2019.
Spun ca trebuie sa continuam. Am vazut declarativ, dar, din nefericire, practic nu se intampla acest lucru. De aceea, nu ma uit la program, ci ma uit la ceea ce se face din programul stabilit. Din 8-9 luni de zile de guvernare, nu au dat drumul la niciun nou santier de investitii in sistemul de irigatie. Trebuiau sa se redeschida inca 37 de santiere. Pana in 2019, am deschis 48 de santiere de lucru – asa am reusit sa reabilitam sistemul de irigatii pe 1.500.000 de hectare, puseseram in pragul de executie Canalul Siret-Baragan, iar in luna martie trebuia sa se continue lucrarile efectiv acolo. In 2019, a fost pentru prima data in Romania cand am putut iriga din Siret-Baragan o anumita suprafata (e adevarat: mica, dar a fost un inceput).
Canalul Siret-Baragan a fost abandonat, desi el a trecut prin foarte multe ministere de-a lungul vremii. Apropo de continuitate si de relansari: Siret-Baragan a trecut pe la Ministerul Marilor Proiecte, Ministerul Transporturilor, Ministerul Apelor si Padurilor... Anul trecut, prin act normativ, l-am trecut la Ministerul Agriculturii, in grija Agentiei Nationale pentru Imbunatatiri Funciare si am facut acolo un proiect de executie a lucrarilor care acum a inghetat, pur si simplu.
Iata de ce in programul pe care l-a lansat PNL nu ma uit la titlu, ci ma uit la pasii pe care ii realizeaza in desfasurarea efectiva. Din acest punct de vedere, sunt sceptic si chiar sunt ingrijorat de faptul ca un alt program pe care l-am inceput si despre care nici macar nu s-a discutat: programul de combatere a grindinei si de stimulare a precipitatiilor – un program extrem de important, pe care tarile vecine Republica Moldova si Bulgaria l-au realizat cu mult timp inaintea noastra.
Acestea sunt obiective importante, care sunt ale tarii si care trebuie sa fie executate si continuate la timp, in parametrii proiectati, indiferent ce guvern apare.
PNL n-avea incotro (n.r. decat sa continue unele proiecte ale PSD). Important este sa le faca. Ma mir ca nu le-a facut pana acum. Apropo de depozite: au torpilat Casa de Comert Agro-alimentara Unirea, care avea aceasta misiune. Era o societate comerciala cu capital de stat, creata pe baza principiului economiei de piata – un instrument exceptional in mana tarii, pentru a putea echilibra comertul cu produse agro-alimentare, stiindu-se ca acum acest comert este acum in mana altora, nu a romanilor. Cele peste 270 de lanturi de magazine din Romania detin monopolul valorificarii produselor, iar marketingul domeniului il realizeaza dupa principiul castigului propriu si mai putin in castigul fermierilor romani si al tarii romanesti.
Intr-un cuvant: e bine ca PNL a reluat proiectele deja lansate, dar important e sa le faca. Or, ei una vorbesc si alta fac. Vorbesc despre programe, dar in acelasi timp le opresc: au oprit irigatiile, au oprit sistemul antigrindina, au oprit Casa de Comert, cu tot cu depozitele ei, au oprit depozitarea lanii si valorificarea acestui produs extraordinar, care inseamna 35.000 de tone in tara.
Eu ma astept la continuitatea in executarea programelor care izvorasc din necesitatea tarii, pentru ca ele nu sunt ale unui partid sau altuia, ci sunt programele Romaniei, in folosul tarii si pentru sprijinul fermierilor romani, care trebuie executate fara echivoc.
Nu ii poate ajuta (n.r. pe fermierii afectati de seceta), asa cum este construit programul, insa trebuie luate masuri rapide, pentru a-i putea tine intr-un confort financiar pe fermierii afectati. Daca tot ne gandim la economia tarii si venim cu sprijin pentru fiecare categorie de unitati economice, sa stiti ca in agricultura este activitate de business, iar fermierii sunt agenti economici care odata paralizati din cauza efectelor naturale (de exemplu, seceta), perspectiva de a castiga pentru ei si pentru tara se reduce sau chiar dispare. Iata de ce trebuie tratati in mod egal si fermierii din agricultura, ca si oricare intreprindere mica sau mijlocie. Ei au fost in timpul pandemiei eroii tarii, despre care nu s-a pomenit – nici macar un cuvant de multumire pentru acesti oameni, care n-au tinut seama de COVID, ci au iesit fara manusi, fara masti, fara halate. Au lucrat campul si au aprovizionat tara cu mancare. Niciun cuvant de multumire pentru acesti fauritori de hrana ai tarii n-am vazut in aceasta perioada. Iata modul in care este abordat domeniul in conceptia liberala, a oamenilor care sunt acum in Guvernul Romaniei cu misiunea de a conduce si a administra tara.
Eu spun ca ar fi fezabil (n.r. programul PNL pentru agricultura), in conditiile in care se lucreaza si se face din ceea ce s-a stabilit. Dar pana la aceasta data nu s-a demonstrat absolut nimic – niciun program. Si apropo de continuitate: nu se vorbeste nimic despre zona montana, care inseamna 30% din teritoriul Romaniei, adica 5 milioane de locuitori care au inceput sa paraseasca altitudinile din cauza lipsei sprijinului cuvenit. Acolo avem o serie de legi pentru a se dezvolta zona montana. Nu se spune un cuvant despre aceasta importanta zona a tarii. Daca ai parasit muntele, sa nu mai astepti ca ai tara”.