Grid star
banci

Peste jumatate dintre firmele autohtone nu au nevoie de finantare de la banci. Aflati ce se intampla in economie (Document)

Peste jumatate dintre firmele autohtone declara ca nu au nevoie de finantare de la banci sau IFN (53,6 la suta), procentul scazand la 44 la suta in cazul companiilor de mari dimensiuni, reiese dintr-un raport al Bancii Nationale a Romaniei.

Dintre sectoarele de activitate, firmele din comert considera in cea mai mare masura ca nu le este necesara finantarea de la institutii de credit sau nebancare (59,1 la suta), la polul opus situandu-se firmele din agricultura (4,7 la suta). In contrast, nivelul costului de finantare nu ar conta in decizia de a accesa o finantare pentru 7,5 la suta dintre firme,  procentul majorandu-se la 10,7 la suta in cazul firmelor din agricultura. La nivel agregat, 26 la suta dintre companiile nefinanciare considera ca nivelul costului de finantare ar afecta capacitatea de a rambursa imprumutul si/sau activitatea firmei, pondere in scadere de la 31 la suta in urma cu un an. 

Firmele vor dobanda fixa

In functie de sectorul de activitate, firmele din agricultura considera in cea mai mare masura ca ar fi afectate de costul finantarii (51 la suta), in crestere de la 45 la suta in exercitiul precedent. Companiile nefinanciare care au in derulare credite la banci sunt expuse intr-o proportie ridicata la riscul de rata a dobanzii, 94 la suta dintre imprumuturi (date la septembrie 2024, din Centrala Riscului de Credit) fiind acordate cu dobanda variabila pe toata perioada contractului.
Pe fondul constientizarii acestui risc, cu precadere in perioada post-pandemica cand ratele de dobanda s-au majorat semnificativ, majoritatea firmelor (77 la suta), care au contractat un credit de la banci sau IFN in ultimul an sau care isi doresc finantarea in viitor, au semnalat ca au optat sau ar opta pentru un imprumut cu rata de dobanda fixa.

Probleme cu gasirea fortei de munca

Potrivit BNR, firmele considera costurile ridicate (costuri de productie, cu forta de munca etc.) drept cea mai presanta problema din ultimele sase luni. Corporatiile indica aceasta problema intr-o masura mai mare decat IMM (56,3 la suta comparativ cu 54 la suta), decalaj observat si in cazul disponibilitatii fortei de munca. Peste jumatate (54 la suta) din corporatii si 36 la suta dintre IMM indica gasirea fortei de munca adecvat pregatite ca fiind o problema presanta.

>>Raportul BNR

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani