PESTE 600 DE MILIOANE DE LEI INCASATE DE STATUL ROMAN – CEC Bank a platit dividendele. Care este procentul din profit distribuit de banca
CEC Bank anunta plata de dividende in valoare de 634,3 milioane lei aferente anilor financiari 2019 si 2020 actionarului sau, Ministerul Finantelor Publice. Plata a fost deja efectuata, la sfarsitul saptamanii trecute. Banca a distribuit peste 85% din profitul net atribuibil actionarilor – avand una dintre cele mai ridicate cote de repartizare a profitului de pe piata.
Distribuirea de dividende face parte din obligatiile asumate in baza planului de afaceri care a stat la baza majorarii capitalului social al CEC Bank, aprobat de Comisia Europeana la sfarsitul lui 2019. Planul mentionat prevede si acordarea unui imprumut subordonat, necesar pentru ca CEC Bank sa se conformeze cerintelor europene privind fondurile proprii si pasivele eligibile (prevazute in Directiva 2014/59/UE privind Cerintele Minime privind Fondurile Proprii si Pasivele Eligibile).
Injectie de capital
Potrivit CEC Bank, majorarea capitalului social al CEC Bank prin aport in numerar al actionarului este unul din putinele proiecte aprobate la nivelul Uniunii Europene privind majorarea de capital la nivelul unei banci, de catre un actionar de stat, in conditii de piata, care a trecut testul investitorului privat. Comisia a apreciat ca prin injectia de capital la CEC Bank, statul ca actionar va beneficia de un randament al investitiei in conformitate cu conditiile pietei. Sumele au fost si vor fi folosite in principal pentru consolidarea pozitiei CEC Bank pe piata creditelor si pentru investitii in modernizarea sistemelor informatice.
Profitul bancii
In 2019, profitul net al CEC Bank s-a ridicat la 379,6 milioane de lei, iar in 2020 – la 337,7 milioane de lei, acestea fiind cele mai bune rezultate din istoria post-tranzitie a bancii. Dividendele s-au aplicat profitului rezultat dupa repartizarea tuturor elementelor reglementate: impozite, rezerve, provizioane etc.
In primele 11 luni din 2021, CEC Bank a inregistrat un profit net de circa 400 de milioane de lei, in crestere cu 46% fata de perioada similara a anului trecut, iar activele bancii s-au majorat la 45,62 miliarde de lei, fata de 39,4 miliarde de lei in noiembrie 2021 (+16%). Decizia privind repartizarea profitului aferent anului 2021 urmeaza a fi luata de catre actionari dupa aprobarea situatiilor financiare aferente exercitiului financiar 2021.
CEC Bank a incasat imprumutul subordonat
La sfarsitul anului trecut, guvernul a aprobat acordarea unui imprumut subordonat catre CEC Bank, in valoare de 1,4 miliarde de lei, pe o perioada de 10 ani. Imprumutul a fost contractat in ultima parte a lunii decembrie, cu o rata totala a dobanzii la nivelul pietei formata dintr-un indice variabil revizuibil trimestrial: ROBOR la 3 luni, la care se adauga o marja fixa de 3,30%, pe toata durata contractului. Dobanda este variabila si se ajusteaza trimestrial.
“Majorarea fondurilor proprii prin contractarea imprumutului subordonat, in locul majorarii de capital prin incorporarea profitului din anii anteriori asigura conformarea la cerintele europene privind fondurile proprii aplicabile CEC Bank si permite actionarului – Ministerul de Finante – sa beneficieze de fluxuri de numerar pozitive, din rambursarea creditului si a dobanzilor aferente si, in acelasi timp, sa incaseze dividende in continuare”, precizeaza CEC Bank.