Grid star
eveniment

PESTE 100 MILIOANE EURO PENTRU REFUGIATII UCRAINENI – Statul roman deconteaza cheltuielile. Cuantumul sprijinului este de 100 euro/saptamana

Ministerul Investitiilor si Proiectelor Europene finanteaza, prin Programul Operational Capital Uman, decontarea cheltuielilor pentru satisfacerea nevoilor de baza si sprijinul persoanelor stramutate provenite din zona conflictului armat din Ucraina.


Astfel, in 6 februarie 2023 se deschide apelul pentru decontarea cheltuielilor efectuate pentru sprijinirea persoanelor refugiate, bugetul din fonduri europene fiind de 100 de milioane de euro.
Cuantumul sprijinului este de 100 euro/saptamana, pentru maximum 26 de saptamani. Valoarea totala a schemei este de 118 milioane de euro, din care 100 de milioane de euro sunt asigurati din Fondul social european, iar diferenta din bugetul de stat
 
Ministerul Investitiilor si Proiectelor Europene lanseaza, in data de 6 februarie, apelul non-competitiv „Sprijin pentru cetatenii ucraineni, strainii sau apatrizii care provin din zona conflictului armat din Ucraina”. Ghidul apelului poate fi consultat aici: https://bit.ly/3Y2XL0F. 
"In permanenta de la izbucnirea conflictului, Romania a actionat sub spiritul solidaritatii, solidaritate care continua sa ramana un element constant in lista noastra de prioritati. Peste 3 milioane de cetateni ucraineni ne-au trecut granitele in ultimele 12 luni si multi dintre ei au beneficiat de sprijin direct de la Guvernul Romaniei, fie ca ne gandim la hrana, imbracaminte, adapost, cazare pe termen lung, ajutor financiar de urgenta, sau servicii medicale. Prin Programul Operational Capital Uman, statul roman poate deconta, pe baza de cost unitar, o parte a cheltuielilor pentru nevoile de baza. In acest sens avem alocat un buget de aproximativ 100 de milioane de euro din fonduri europene. Am gasit posibilitatea acordarii acestei finantari in urma unui demers comun cu autoritatile de management pentru identificarea posibilitatilor concrete de finantare din fonduri europene a cheltuielilor efectuate pentru sprijinul refugiatilor din Ucraina, fara a afecta proiectele aflate in implementare”, a declarat ministrul Investitiilor, Marcel Bolos (foto).
Apelul de propuneri de proiecte este de tip non-competitiv, cu termen limita de depunere destinat regiunilor mai putin dezvoltate: Nord‐Est, Sud‐Est, Sud‐Vest Oltenia, Sud-Muntenia, Nord-Vest, Vest, Centru.

Masuri de sprijin

 Se finanteaza masurile de sprijin acordate de statul roman refugiatilor intrati in Romania prin punctele de frontiera cu Ucraina si Republica Moldova, fie ei cetateni ucraineni, straini sau apatrizi, pe baza de cost unitar, pentru acoperirea nevoilor de baza imediate. Cuantumul sprijinului care poate fi decontat din fonduri europene este cel stabilit prin Regulamentul (UE) 2022/2039 la 100 EUR pe saptamana pentru fiecare saptamana completa sau partiala in care persoana se afla in Romania, pentru maximum 26 de saptamani in total, incepand cu data sosirii persoanei in Romania.

Bugetul total

 Sprijinul financiar acordat sub forma de cost unitar poate fi decontat pentru cheltuieli efectuate incepand cu data de 24 februarie 2022 si pana la incetarea aplicarii Deciziei de punere in aplicare (UE) 2022/382 care prevede masuri de protectie temporara acordate persoanelor stramutate de Ucraina, dar nu mai tarziu de 31 decembrie 2023. Cheltuielile vor fi decontate Ministerului Afacerilor Interne, pe baza listelor cu cetatenii straini si apatrizi pentru care se acorda acest sprijin. 
Valoarea totala a schemei este de 118 milioane de euro, din care 100 de milioane de euro sunt asigurati din Fondul social european, iar diferenta din bugetul de stat.

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani