PESIMISM IN AGRICULTURA – Productia a scazut de patru ori mai repede

722

sursa foto: mundoagropecuario.com

Agricultura nu ne da vesti bune. Institutul National de Statistica (INS) a publicat luni, 26 iulie 2021, cifrele pentru 2020 – an marcat de restrictiile pandemice impuse de catre autoritati.

Astfel, in 2020 valoarea productiei ramurii agricole a scazut cu 15,4% comparativ cu 2019. In contrast, declinul din 2019 fata de 2018 fusese de numai 3,8%.

Tot in 2020 raportat la 2019, productia vegetala a scazut cu 21,5%, iar productia animala si serviciile agricole au coborat cu cate 1,2%. La randul lui, anul 2019 adusese diminuari de numai 5,6% la productia vegetala, respectiv de doar 0,8% la cea animala.

In anul 2020, structura valorii productiei ramurii agricole a prezentat modificari semnificative in comparatie cu anul precedent. Ponderea productiei vegetale a fost de 64,9% cu 5,1 puncte procentuale in scadere fata de anul anterior, productia animala de 32,9% cu 4,9 puncte procentuale in crestere fata de anul anterior, iar serviciile agricole au avut o pondere de 2,2%.

Structura valorii productiei vegetale in anul 2020, pe principalele grupe de culturi, prezinta urmatoarele diferente fata de anul precedent:

– cresteri ale ponderilor valorii productiei au fost inregistrate la: legume, inclusiv pepeni (+4,2 puncte procentuale), fructe si struguri (+3,6 puncte procentuale), plante de nutret (+1,2 puncte procentuale) si la cartofi (+1,0 puncte procentuale);

– scaderi ale ponderilor valorii productiei au fost inregistrate la: cereale (-7,6 puncte procentuale), alte grupe de produse (- 1,6 puncte procentuale) si plante uleioase (-0,8 puncte procentuale).

Structura valorii productiei animale in anul 2020, pe principalele specii si grupe de produse prezinta urmatoarele diferente fata de anul precedent:

– cresteri ale ponderilor valorii productiei au fost inregistrate la: ovine si caprine (+0,7 puncte procentuale), produse obtinute din prelucrarea laptelui in ferma zootehnica (+0,6 puncte procentuale), bovine (+0,4 puncte procentuale) si alte grupe de produse (+0.2 puncte procentuale);

– scaderi ale ponderilor valorii productiei au fost inregistrate la: pasari (-1,4 puncte procentuale) si porcine (-0,5 puncte procentuale).

Productia ramurii agricole este determinata conform metodologiei Eurostat privind „Conturile Economice pentru Agricultura” si cuprinde: valoarea tuturor productiilor de produse agricole (inclusiv valoarea productiei de vin obtinuta in unitatile agricole care nu dispun de instalatii industriale de vinificatie) si valoarea serviciilor agricole efectuate de unitatile specializate. Aceasta productie nu cuprinde: valoarea consumului de samanta din productie proprie pentru culturile la care insamantarile se fac toamna, valoarea strugurilor utilizati in productia de vin a unitatilor agricole care nu dispun de instalatii industriale de vinificatie, valoarea laptelui consumat de animale, valoarea oualor puse la incubat si pierderile la producatori dupa recoltare. In plus, productia ramurii agricole cuprinde valoarea activitatilor secundare neagricole neseparabile si este diminuata cu valoarea laptelui transformat in derivate (produse obtinute din prelucrarea laptelui) in aceeasi ferma. Activitatile secundare neagricole neseparabile sunt activitati legate direct de productia agricola care nu pot fi separate de activitatea agricola principala din punct de vedere al costurilor (ex.: producerea branzeturilor in ferma zootehnica). Productia ramurii agricole este exprimata in preturi de baza (preturile la producator la care se adauga subventiile pe produs si se scad impozitele pe produs) ale fiecarui an.

* Cititi aici comunicatul INS despre anul 2020

* Cititi aici comunicatul INS despre anul 2019

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *