PERICOL DE SUSPENDARE A FONDURILOR EUROPENE – Ministrul de Finante anunta mesajul transmis de FMI si Comisia Europeana: „V-ati intins mai mult decat va ajunge plapuma”

567

sursa foto: facebook Marcel Bolos

Pericol de suspendare a fondurilor europene destinate Romaniei, anunta ministrul de Finante, Marcel Bolos. Acesta a anuntat ce mesaj a primit de la Comisia Europeana si Fondul Monetar International (FMI).

Oficialii Comisiei Europene i-au transmis ca deficitul bugetar este ingrijorator, iar daca nu se iau masuri va ajunge la cote alarmante:
Sunteti in pericol sa va suspendam fondurile europene, toate, si din Politica de coeziune si din PNRR”, au transmis oficialii europeni. Mai pe romaneste „v-ati intins mai mult decat va ajunge plapuma, cheltuiti fara sa puneti nimic in loc si sacul a ajuns la fund”, a tradus Bolos, intr-un mesaj pe facebook.

Miza, 75 miliarde euro

Potrivit ministrului, Romania risca sa piarda 75 miliarde euro si sa inchida toate proiectele de investitii, care ar ramane fara sursa de finantare: adica toate proiectele din bani europeni ce inseamna drumuri noi, spitale noi, scoli noi, sprijin pentru persoanele vulnerabile sau retele de apa-canalizare s-ar opri. Si reprezentantii FMI i-au spus lui Bolos ca este nevoie de sustenabilitate fiscal-bugetara:
“Aveti nevoie sa reduceti deficitul bugetar si sa luati masuri suplimentare pentru combaterea evaziunii”.

Iata anuntul facut de catre ministrul de Finante:

Vine European Commission si spune: ‘Aveti grija cu deficitul bugetar, daca nu faceti ceva, ajunge la cote alarmante. Sunteti in pericol sa va suspendam fondurile europene, toate, si din Politica de coeziune si din PNRR’.
Mai pe romaneste ‘v-ati intins mai mult decat va ajunge plapuma, cheltuiti fara sa puneti nimic in loc si sacul a ajuns la fund’.
Miza? Riscul sa pierdem 75 miliarde euro si sa inchidem toate proiectele de investitii, care ar ramane fara sursa de finantare: adica toate proiectele din bani europeni ce inseamna drumuri noi, spitale noi, scoli noi, sprijin pentru persoanele vulnerabile sau retele de apa-canalizare s-ar opri.

Controlul FMI

Ieri, am primit vizita Fondului Monetar International, veniti in delegatia anuala pentru examinarea situatiei financiare si economice la nivel national. Ne-au apreciat eforturile de a implementa reforme si politici economice responsabile, dar au subliniat::
‘Aveti nevoie de sustenabilitate fiscal-bugetara. Aveti nevoie sa reduceti deficitul bugetar si sa luati masuri suplimentare pentru combaterea evaziunii’.
In tot acest timp, tarile UE care ‘doneaza’ pentru noi privesc cum dam din umeri. Asa am ajuns sa vorbim despre nevoia unui pachet de masuri fiscal-bugetare asumat de coalitia de guvernare, care tine agenda publica deja de prea mult timp. Un efort necesar si un efort care nu se poate opri aici.
Pentru ca in urmatorii ani va aduce beneficiile unui stat mai disciplinat si mai corect, care ii protejeaza pe cei care fac investitii. Pentru ca va insemna cheltuieli publice mai intelept facute si cu resursa umana corect dimensionata, dar si un cadru fiscal mai predictibil pentru mediul de afaceri si mai onest pentru romani”.

Ultimele articole