PERFORMANTA ENERGETICA A CLADIRILOR: REGULI NOI – Legea, depusa in Senat. Minim 30% din consum, din surse regenerabile. Domeniile vizate (Document)
Instalarea obligatorie a unui sistem alternativ de producere a energiei electrice din surse regenerabile care sa produca minim 30% din consumul propriu total pentru cladirile si ansamblurile de cladiri noi nerezidentiale. Asta prevede propunerea legislativa pentru completarea art.10 din Legea 372/2005 privind performanta energetica a cladirilor, depusa in Senat.
Potrivit expunerii de motive, Uniunea Europeana a adoptat o legislate ambitioasa in ceea ce priveste protectia mediului pentru a putea pune in aplicare angajamentele intemationale privind schimbarile climatice, tarile membre stabilind obiective obligatorii privind emisiile pentru sectoarele-cheie ale economiei, in vederea reducerii substantial a emisiilor de gaze cu efect de sera.
Tintele propuse sunt ambitioase: pentru 2030 reducerea emisiilor de dioxid de carbon cu circa 45% si cresterea ponderii energiei din surse regenerabile de la 20% in 2020 la 32% din consumul total. Initiatorii arata ca pentru tarile membre, atingerea acestor tinte va insemna costuri suplimentare pentru transformarea industriei, dar, in acelasi timp, va insemna beneficii aduse in planul sanatatii si al mediului pentru cetatenii UE, va stimula cresterea economica durabila, va insemna crearea de noi locuri se munca si va contribui la competitivitatea la nivel mondial pe termen lung a economiei UE prin promovarea inovarii in tehnologiile verzi.
Certificatul de urbanism
Practic, daca proiectul de lege va fi adoptat, se instituie ca pentru cladirile/ansamblurile de cladiri noi nerezidentiale, obtinerea certificatului de urbanism emis de autoritatile administratiei publice competente, necesar autorizatiei de construire pentru executarea lucrarilor de constructii, va cuprinde o documentatie tehnica pentru instalarea obligatorie a unui sistem altemativ de producere a energiei electrice din surse regenerabile care sa produca minim 30% din consumul propriu total.
Instalarea acestor sisteme alternative de producere a energiei in cazul cladirilor nerezidentiale noi va deveni obligatorie, acolo unde conditiile tehnice si de mediu permit acest lucru.
"Mai mult, in sprijinul adoptarii acestei initiative legislative vin cu argumentatia ca astfel, Romania poate deveni exportator de energie electrica, in acest context geopolitic dificil. De exemplu, daca in Romania, se vor construi 1000 de cladiri nerezidentiale, iar fiecare cladire va avea instalate surse regenerabile de energie care ar produce 20-30 KV, acest fapt ar conduce la introducerea in sistemul energetic national a aproximativ 2-3 Tera KV, ceea ce ar reprezenta o gura de oxigen pentru acest sistem", se mai precizeaza in expunerea de motive.
Cladirile "vizate"
Legea se va aplica pentru cladirile/ansamblurile de cladiri noi nerezidentiale avand functiunile prevazute la art. 7 alin. (1) lit b)-h).
Iata care sunt acestea:
-birouri;
-invatamant;
-sanatate;
-hoteluri si restaurante;
-activitati sportive;
-comert;
-alte functiuni.