PENSIONARII TREBUIE SA ISI PRIMEASCA DREPTURILE – Klaus Iohannis, raspuns de la Bruxelles. Presedintele a fost intrebat de pensiile speciale, dar a evitat subiectul
Pensiile speciale raman un "cartof fierbinte". Presedintele Romaniei, Klaus Iohannis (foto), a declarat joi, 23 martie 2023, ca pensionarii trebuie sa isi primeasca drepturile. Iohannis a facut precizarea ca urmare a intrebarii unui jurnalist care l-a chestionat in legatura cu pensiile speciale, dar presedintele a evitat sa se pronunte concret asupra subiectului, vorbind despre pensii la modul general, fara sa faca referire la o anumita categorie.
Jurnalistul i-a amintit presedintelui ca se discuta, atat in tara, cat si la nivel european, despre pensiile speciale, jalon in Planul National de Redresare si Rezilienta:
"Comisia a transmis un raspuns destul de transant autoritatilor de la Bucuresti, prin care le-a spus foarte clar ca proiectul aflat acum in Parlament nu indeplineste nici pe departe cerintele Comisiei Europene si angajamentele luate de Romania in fata Comisiei Europene”.
Seful statului a raspuns ca trebuie sa vedem fondul problemei. Si ca sistemul de pensii trebuie sa fie sustenabil.
Iata intrebarea adresata presedintelui, si raspunsul acestuia:
"Reporter: Se discuta, domnule Presedinte, in aceasta perioada, in tara si la nivel european, despre pensiile speciale din Romania, jalon in Planul National de Redresare si Rezilienta. Comisia a transmis un raspuns destul de transant autoritatilor de la Bucuresti, prin care le-a spus foarte clar ca proiectul aflat acum in Parlament, nu indeplineste nici pe departe cerintele Comisiei Europene si angajamentele luate de Romania in fata Comisiei Europene. Se avanseaza pe scena politica de la Bucuresti inclusiv posibilitatea renuntarii la bani europeni pentru salvarea pensiilor speciale. Au adus argumente, in opinia lor, pertinente, liderii de la Bucuresti. Cum vedeti dumneavoastra rezolvarea acestei situatii?"
"Klaus Iohannis: Trebuie sa vedem fondul problemei. Sistemul de pensii trebuie sa fie sustenabil. Asta inseamna, mai simplu spus, ca pensionarii trebuie sa isi primeasca drepturile pentru o viata muncita, dar trebuie sa avem grija ca si peste 10, peste 20, peste 30 de ani pensionarii sa-si primeasca pensia. Asta inseamna ca sistemul sa fie sustenabil si scopul reformei sistemului este acesta. Reforma nu se realizeaza pentru a lua anumiti bani de la unii sau pentru a da bani la altii, ci pentru a crea un sistem corect, sistem echitabil si un sistem sustenabil si exact asta trebuie sa fie proiectul pe care ma astept sa il inainteze ministerul de resort, Guvernul si sa fie promovat de coalitie.
Nu cred ca este cazul sa dau eu sugestii de la un microfon din Bruxelles celor care lucreaza pe proiectul de pensii, dar trebuie sa ne amintim care este fondul discutiei si fondul este acesta. Pensionarii au dreptul la pensia lor, la o pensie din care pot trai, o pensie care se calculeaza echitabil pentru toata lumea si care este garantata a la longue".
Proiectul adoptat
Guvernul condus de Nicolae Ciuca a adoptat proiectul de Lege privind pensiile speciale, iar acum acesta se afla in Senat. Potrivit ministerului Muncii, actul normativ respecta atat prevederile PNRR, cat si deciziile CCR si urmareste ajustarea cheltuielilor totale cu pensiile si indemnizatiile de serviciu, conform angajamentelor asumate.
Modificarile adoptate stabilesc faptul ca pensiile de serviciu vor fi calculate plecand de la vechimea in specialitate si cu reducerea procentului de calcul raportat la venitul obtinut, iar stagiul de contributivitate minim va fi similar celui aplicat in sistemul public de pensii. Practic, nicio pensie de serviciu nu va putea sa mai depaseasca salariul primit in perioada activa, iar pensiile care sunt deja in plata se vor recalcula pentru a respecta noul principiu si pentru a elimina inechitatile intre beneficiarii care sunt deja in plata si viitorii pensionari. In acest sens, noile reglementari introduc criterii si conditii concrete de exercitare a dreptului la pensia de serviciu, cu scopul de a redimensiona cuantumul acestora.
Prevederile
Astfel, la stabilirea bazei de calcul a pensiilor de serviciu se au in vedere venituri de natura salariala realizate pe o durata mai lunga de activitate a potentialilor beneficiari, similar stagiului minim de cotizare realizat in sistemul public de pensii. Pentru reducerea decalajului dintre pensiile de serviciu si cel al pensiilor de asigurari sociale de stat, s-a stabilit ca determinarea cuantumului pensiilor de serviciu sa se faca pe baza unui procent ajustat fata de cel aplicat in prezent, la baza de calcul. De asemenea, varsta de acces la pensia de serviciu si vechimea in serviciu au fost majorate. Astfel, vechimea in specialitate a crescut la minim 15 ani, iar pentru sistemul de justitie aceasta este de minim 25 de ani, fara perioade asimilate. Procentul de calcul se reduce de la 80% la 65% din media veniturilor brute din 12 luni consecutive de activitate, cu exceptia magistratilor, potrivit deciziilor CCR (click aici pentru a citi mai multe).