PENSIILE SPECIALE: PROPUNERILE BANCII MONDIALE - Ministrul Muncii vine cu precizari. Varsta de pensionare ar putea creste
Toate pensiile de serviciu, asa numite "speciale", ar putea sa scada semnificativ. Asta reise din declaratia acordata luni, 24 octombrie 2022, de ministrul PSD al Muncii Marius Budai (foto).
Concret, Marius Budai a anuntat ca a primit raportul intocmit de Banca Mondidala privind pensiile asa-zis speciale, raport redactat in cadrul jalonului din PNRR, in care se propun o serie de reglementari care sa fie adoptate in perioada imediat urmatoare. In acest sens, Budai nu a negat faptul ca pensiile de serviciu ar putea fi de 65% din media ultimelor 12 indemnizatii brute, in loc de 80% din ultima indemnizatie bruta, asa cum este in prezent in cazul magistratilor, spre exemplu. De asemenea, Budai nu a negat nici ca varsta de pensionare inclusiv la categoriile speciale ar putea sa fie crescuta la 65 de ani pentru barbati si 63 de ani pentru femei, asa cum este si in sistemul public.
Totusi, Marius Budai a precizat ca o decizie finala se va lua in urma discutiilor ce vor fi purtate intr-un comitet inter-ministerial, condus de premierul Romaniei, si din care vor face parte ministrii de resort, in speta ministrul de Justitie, ministrul Apararii si ministrul de Interne.
Iata declaratiile facute de ministrul Muncii:
Marius Budai:
Dupa cum stiti, avem un contract in derulare cu Banca Mondiala pentru a indeplini cerintele din PNRR, repet, unele dintre ele mi se par extrem de absurde. Astazi de dimineata am primit, asa cum scrie in contractul cu Banca Mondiala, un raport care contine masuri pe care ar trebui sa le prevada urmatorul proiect de act normativ, astfel incat sa implementam PNRR, un PNRR care cum bine stiti a fost scris de Raluca Turcan, daca vorbim de Munca, semnat si asumat de Florin Citu in calitate de premier, de ministrul Fondurilor Europene de atunci, domnul Ghinea. Avem in aceste recomandari de la Banca Mondiala, astfel incat sa putem respecta jalonul, masuri care sa vina in indeplinirea celor cinci cerinte din jalonul pentru pensiile asa-zis speciale (eu le spun asa-zis pentru ca in calitatea mea de profesionist trebuie sa le spun asa cum sunt in lege, si anume indemnizatii si pensii stabilite si platite in baza unor legi speciale). Din cauza acestei expresii juridice, pensii speciale, Comisia Europeana a interpretat ca si pensiile militare trebuie sa fie introduse in acest jalon. Se refera jalonul la: pensiile sa aiba parte de contributivitate, sa aiba un stagiu minim realizat in specialitatea respectiva si sa nu mai fie nicio pensie care sa depaseasca venitul din timpul serviciului, sa nu depaseasca salariul. Toate aceste propuneri pentru a indeplini jalonul se regasesc in materialul primit de la Banca Mondiala.
Intrebare:
Referitor la acele venituri care sa nu depaseasca salariu, care ar fi procentul prevazut?
Marius Budai:
Sunt reglementari si propuneri pentru a reglementa ulterior printr-o lege acest material al Bancii Mondiale. Pe analitice si reglementarile respective permiteti-mi sa discutam public si transparent dupa ce vom avea un comitet inter-ministerial cu toti ministrii interesati si prezidat de domnul premier. (…)
Intrebare:
Credeti ca reusim sa indeplinim acel jalon din PNRR care vizeaza indemnizatiile speciale?
Marius Budai:
Eu mi-am facut treaba, in PNRR scrie ca trebuie sa indeplinim acel jalon, in PNRR scrie ca trebuie sa avem o consultanta. Impreuna cu ministrii de resort, cei care trebuie sa spuna din punctul lor de vedere, al specialistilor din domeniu, care sunt pasii de urmat in conformitate cu propunerile Bancii Mondiale, care sunt in conformitate cu ceea ce s-a scris in PNRR.
Intrebare:
Se includ aici si magistratii, si militarii, pentru ca domnul Bode a spus ca nu sunt pensii speciale, sunt pensii ocupationale?
Marius Budai:
Acelasi lucru l-am spus si eu la un moment dat, acelasi lucru l-a spus si presedintele PSD Marcel Ciolacu, daca ne referim la pensiile militare, ca nu sunt pensii speciale. Acelasi lucru spun si reglementarile NATO, din pacate altii au scris in PNRR termene care din punct de vedere juridic nu exista in Romania, si anume pensii speciale. Din cauza acelei interpretari, a unui termen inexistent juridic, s-a spus foarte clar ca si pensiile militare intra acolo, asta e interpretarea Comisiei Europene. (…)
Intrebare:
In cazul militarilor si magistratilor se vor aplica aceste masuri, iesirea la pensie la 65 de ani, pensia de 65% din media salariilor burte in ultimele 12 luni sau pentru celelalte categorii?
Marius Budai:
Ceea ce Banca Mondiala ne-a trimis astazi a fost un raport al Bancii Mondiale asupra legislatiei nationale, asupra a ceea ce avem de facut ca sa indeplinim jalonul. Ulterior trebuie sa avem discutiile, oamenii de la Ministerul Muncii nu sunt specialisti si in Aparare, si in Justitie, trebuie sa vina fiecare ministru cu propunerile lui, astfel incat sa mergem pe raportul Bancii Mondiale si pe indeplinirea jalonului, pentru ca pana l-a urma s-a pus in contrabalanta indeplinirea jalonului sau atragerea banilor pentru Romania, si aici trebuie sa fim foarte atenti.
(…)
Intrebare:
Varsta de pensionare de 65 de ani se aplica pentru magistrati, militari, MAI?
Marius Budai:
Am spus foarte clar ca sunt prevederi acolo care se vor discuta in acest comitet inter-ministerial si cu siguranta transparent, iar ministrii de resort trebuie sa spuna inputul dumnealui in aceasta reforma. Lasati-ne sa avem discutia pe marginea raportului Bancii Mondiale in comitetul inter-ministerial prezidat de domnul premier, si veti afla”.