PENSIILE SPECIALE: PROIECTUL OUG – Se introduce varsta standard de pensionare pentru mai multe categorii. Iata restul prevederilor (Document)
Lumea Banilor prezinta un “Proiect de Ordonanta de Urgenta privind reducerea cheltuielilor cu pensiile de serviciu, cu respectare Jalon 215 din PNRR”care circula in prezent la nivelul coalitiei de guvernare si in mediile politice. Acesta prevede o reducere drastica a pensiilor de serviciu ale magistratilor si o schimbare a conditiilor de pensionare.
Concret, ordonanta de urgenta stabileste ca pensia de serviciu va fi de 65% din media ultimelor 12 indemnizatii lunare brute, in loc de 80% din ultima indemnizatie lunara bruta, asa cum este in prezent.
In plus, conform proiectului OUG, varsta de pensionare va fi cea standard, adica din sistemul public de pensii, ceea ce inseamna 65 de ani pentru barbati si 63 de ani pentru femei.
Nu in ultimul rand, vechimea pentru iesirea la pensie va fi de 25 de ani strict in functia de judecator sau procuror, magistrat-asistent sau personal de specialitate juridica asimilat judecatorilor si procurorilor, precum si in functia de judecator ori procuror financiar sau consilier de conturi de la sectia jurisdictionala a Curtii de Conturi, fara sa se mai ia in calcul vechimea din alte profesii, precum avocat, notar sau consilier juridic.
Ministerul Muncii sustine ca nu a elaborat niciun proiect de OUG in forma prezentata de Lumea Banilor, insa in niciun moment nu neaga existenta sa (click aici pentru a citi mai multe).
Iata prevederile din proiectul OUG referitoare la pensiile magistratilor
”(1) Judecatorii, procurorii, magistratii-asistenti de la Inalta Curte de Casatie si Justitie, magistratii-asistenti de la Curtea Constitutionala si personalul de specialitate juridica asimilat judecatorilor si procurorilor, precum si fostii judecatori si procurori financiari si consilierii de conturi de la sectia jurisdictionala care au exercitat aceste functii la Curtea de Conturi, cu o vechime de cel putin 25 de ani in functia de judecator ori procuror, magistrat-asistent sau personal de specialitate juridica asimilat judecatorilor si procurorilor, precum si in functia de judecator ori procuror financiar sau consilier de conturi de la sectia jurisdictionala a Curtii de Conturi se pot pensiona la cerere si pot beneficia, la implinirea varstei standard de pensionare prevazuta de sistemul public de pensii, de pensie de serviciu, in cuantum de 65% din baza de calcul reprezentata de media indemnizatiilor de incadrare brute lunare sau de media salarilor de baza brute lunare realizate in ultimele 12 luni, dupa caz, si sporurile avute in ultimele 12 luni de activitate inainte de data pensionarii.”
Alin. (2) Art. 82 se abroga.
Alin. (3) Art. 82 se abroga.
Alin. (4) Art. 82 se abroga.
Alin. (5) Art. 82 se modifica astfel:
”(5) Persoanele care indeplinesc conditiile de vechime prevazute la alin. (1) in functia de judecator, procuror, magistrat-asistent sau personal de specialitate juridica asimilat judecatorilor, precum si in functia de judecator ori procuror financiar sau consilier de conturi de la sectia jurisdictionala a Curtii de Conturi se pot pensiona si pot beneficia, la implinirea varstei standard de pensionare prevazuta de sistemul public de pensii, de pensie de serviciu, chiar daca la data pensionarii au o alta ocupatie. In acest caz, pensia se stabileste dintr-o baza de calcul egala media indemnizatiilor de incadrare brute lunare avute in ultimele 12 luni de un judecator sau procuror in activitate, in conditii identice de functie, vechime si grad al instantei sau parchetului, si sporurile, in procent, avute in ultimele 12 luni de activitate inainte de data eliberarii din functie ori, dupa caz, cu media veniturilor brute lunare realizate si sporurile avute in ultimele 12 luni de activitate inainte de data pensionarii. De aceasta pensie de serviciu pot beneficia numai persoanele care au fost eliberate din functie din motive neimputabile”.