PENSIILE SPECIALE: PROCENTUL ACTUAL DIN PIB SI UNDE SE POATE AJUNGE – Directorul Directiei Stabilitate Financiara din BNR: "S-ar putea sa ajungem la 1,5% si atunci va fi din ce in ce mai greu sa aratam ca acestea sunt o cheltuiala bugetara nu numai inacce
26 January 2023 09:06 Lumea Banilor 1248Procentul din PIB pentru plata pensiile speciale este de 0,85%, iar in doi – trei ani, s-ar putea sa ajungem la 1,5%, a declarat directorul Directiei Stabilitate Financiara din BNR, Eugen Radulescu (foto) la lansarea cartii "Stabilitate financiara. Lucrari selectate.
Potrivit oficialului Bancii Centrale, pensiile speciale nu respecta niciunul dintre cele trei criterii pe care le avem "noi toti ceilalti muritori”: durata de cotizatie, varsta de pensionare si modul de calcul al pensiei. Eugen Radulescu a mai precizat ca daca anul acesta vorbim de 0,85% din PIB, care reprezinta pensiile speciale, in doi – trei ani s-ar putea sa ajungem la 1,5%, si atunci va fi din ce in ce mai greu sa aratam ca acestea "sunt o cheltuiala bugetara nu numai inacceptabila, dar insuportabila, nesustenabila”.
Iata declaratiile facute de Eugen Radulescu:
"Avem 0,85% din PIB pensii speciale. Nu se numesc pensii speciale decat o parte dintre ele. Unele se numesc pensii de serviciu. Eu cred ca putem sa le numim si pensii de recunostinta sau contributii de recunostinta. Nu le numim pensii speciale. Dar ele tot aia sunt, pentru ca nu respecta niciunul dintre cele trei criterii pe care le avem noi toti ceilalti muritori: durata de cotizatie, varsta de pensionare si modul de calcul al pensiei, in asa fel incat, daca anul acesta vorbim de 0,85% din PIB, care reprezinta pensiile speciale, in doi – trei ani s-ar putea sa ajungem la 1,5% si atunci va fi din ce in ce mai greu sa aratam ca acestea sunt o cheltuiala bugetara nu numai inacceptabila, dar insuportabila, nesustenabila”.
Legea privind recalcularea, in Senat
Guvernul condus de Nicolae Ciuca a adoptat la sfarsitul anului trecut proiectul de Lege privind pensiile speciale, iar in prezent se afla la Senat. Potrivit ministerului Muncii, actul normativ adoptat respecta atat prevederile PNRR, cat si deciziile CCR si urmareste ajustarea cheltuielilor totale cu pensiile si indemnizatiile de serviciu, conform angajamentelor asumate. Modificarile adoptate stabilesc faptul ca pensiile de serviciu vor fi calculate plecand de la vechimea in specialitate si cu reducerea procentului de calcul raportat la venitul obtinut, iar stagiul de contributivitate minim va fi similar celui aplicat in sistemul public de pensii.
Practic, nicio pensie de serviciu nu va putea sa mai depaseasca salariul primit in perioada activa, iar pensiile care sunt deja in plata se vor recalcula pentru a respecta noul principiu si pentru a elimina inechitatile intre beneficiarii care sunt deja in plata si viitorii pensionari. In acest sens, noile reglementari introduc criterii si conditii concrete de exercitare a dreptului la pensia de serviciu, cu scopul de a redimensiona cuantumul acestora (click aici pentru a afla ce prevede proiectul).