Grid star
litigii

PENSIILE SPECIALE: DANIEL MORAR VERSUS CCR – Iata ce s-a intamplat dupa ce judecatorul a refuzat sa mai participe la sedinta si a parasit sala. Motivul pentru care nu s-a oprit votul (Document)

Sedinta Curtii Constitutionale in care s-a decis, cu majoritate de voturi, ca legea prin care pensiile speciale ale parlamentarilor au fost eliminate este neconstitutionala (click aici pentru a citi), a declansat un adevarat scandal.

Mai exact, judecatorul Daniel Morar (foto), caruia intre timp i s-a terminat mandatul, declara pentru digi 24 in urma cu o luna ca a parasit sala in care se delibera, in momentul in care majoritatea s-a opus solicitarii sale pentru amanarea discutiei legata de pensiile speciale ale parlamentarilor, si asta pentru a se mai astepta o serie de detalii legate de acest dosar. Morar nu a luat parte la vot, iar in presa s-a vehiculat ca fara semnatura acestuia pe minuta, decizia ar fi nula de drept si nu ar putea fi aplicata. CCR explica acum ce s-a intamplat.

Explicatiile CCR

Curtea Constitutionala face referire in motivarea Deciziei 261/2022 la acest incident, si vine cu explicatii. Potrivit CCR, la sedinta de dezbateri au participat toti judecatorii, insa in cursul deliberarilor, judecatorul Daniel Morar a parasit sala de sedinta. Plenul Curtii a luat act de aceasta decizie, precum si de refuzul explicit al lui Morar de a mai continua sa participe la sedinta de deliberari privind aceasta cauza. In continuare, CCR insiruie articolele din lege potrivit carora s-a luat decizia, in absenta lui Daniel Morar.

Iata intai fragmentul din motivare:

"La sedinta de dezbateri a Curtii Constitutionale au participat toti judecatorii acesteia, insa in cursul sedintei de deliberari domnul judecator Daniel Marius Morar a parasit sala de sedinta in care acestea se desfasurau. Plenul Curtii a luat act de aceasta imprejurare, precum si de refuzul explicit al domnului judecator de a mai continua sa participe la sedinta de deliberari privind aceasta cauza. Curtea, examinand situatia de fapt prin raportare la art.58 alin.(1) din Legea nr.47/1992, a solutionat acest incident survenit in cursul sedintei de deliberari potrivit art.50 teza finala si art.51 alin.(1) din Legea nr.47/1992, aspect care a permis instantei constitutionale sa procedeze la continuarea sedintei de deliberare asupra cauzei in lipsa domnului judecator Daniel Marius Morar”.

Iata ce prevad articolele de lege invocate:

Art.58 alin.(1) din Legea nr.47/1992:

"Deliberarea se face in secret si la ea vor fi prezenti numai judecatorii care au participat la dezbateri. Magistratul-asistent care a pregatit dezbaterile si a participat la ele poate fi consultat”.

Art.50 din Legea nr.47/1992

"Plenul Curtii Constitutionale, alcatuit din judecatorii Curtii, indeplineste atributiile acesteia, prevazute de Constitutie si de lege. Plenul poate lua orice masura necesara pentru buna desfasurare a activitatii Curtii”.

Art.51 alin.(1) din Legea nr.47/1992

"Curtea Constitutionala lucreaza legal in prezenta a doua treimi din numarul judecatorilor. Plenul decide cu votul majoritatii judecatorilor Curtii, daca prin lege nu se prevede altfel”.

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani