PENSIILE MILITARE: RASTURNARE DE SITUATIE – Ce ar fi propus Banca Mondiala guvernului condus de generalul Ciuca, fostul sef al Statului Major

2176

sursa foto: youtube: Fortele Navale Romane

Informatii noi cu privire la raportul intocmit de Banca Mondiala si trimis Guvernului Romaniei condus de generalul Nicolae Ciuca (foto), fost sef al Statului Major, cu privire la pensiile de serviciu, asa numite „speciale”. Si ne referim aici la pensiile militarilor.


Banca Mondiala ar fi propus Guvernului sa pastreze pensiile militare in forma actuala, potrivit economedia, explicatia fiind ca o propunere de scadere a benefiicilor ar putea duce la pensionari in masa, lucru care nu este de dorit in contextul razboiului din Ucraina:

Consideram ca pensiile militare indeplinesc deja cerintele Jalonului 215 si propunem sa nu se ia in considerare acum o noua reforma a pensiilor militare”, ar fi recomandarea Bancii Mondiale, potrivit sursei citate.  Reforma pensiilor speciale din Romania este unul din jaloanele din Planul National de Redresare si Rezilienta (PNRR), lucru de care depinde atragerea de bani din fonduri europene.

Judecatorii si procurorii ar putea avea pensii mai mici

Daca militarii ar putea ramane cu pensiile si beneficiile neatinse, in ceea ce priveste magistratii, lucrurile s-ar putea schimba radical. Pentru aceasta categorie, ar putea sa scada semnificativ.
Ministrul Muncii, Marius Budai a anuntat luni, 24 octombrie 2022, ca a primit raportul intocmit de Banca Mondidala in care se propun o serie de reglementari care sa fie adoptate in perioada imediat urmatoare. Budai nu a negat faptul ca pensiile de serviciu ar putea fi de 65% din media ultimelor 12 indemnizatii brute, in loc de 80% din ultima indemnizatie bruta, asa cum este in prezent in cazul magistratilor, spre exemplu. De asemenea, Budai nu a negat nici ca varsta de pensionare inclusiv la categoriile speciale ar putea sa fie crescuta la 65 de ani pentru barbati si 63 de ani pentru femei, asa cum este si in sistemul public. 
Ministrul Muncii a precizat ca o decizie finala se va lua in urma discutiilor ce vor fi purtate intr-un comitet inter-ministerial, condus de premierul Romaniei, si din care vor face parte ministrii de resort, in speta ministrul de Justitie, ministrul Apararii si ministrul de Interne.

1 comentariu la “PENSIILE MILITARE: RASTURNARE DE SITUATIE – Ce ar fi propus Banca Mondiala guvernului condus de generalul Ciuca, fostul sef al Statului Major

  1. Sa plateasca si contrbutia la pensiile militarilor care au contribuit la o pensie suplimentara ,actualul pilon .Exempu : au contribui din anul 1970 cu 2 ,3 ,5% pana in 2003 ! Nu au primit nimic .Bani opriti pe statul de plata lunar .Trebuiau dupa lege sa li se calculeze cu 9% in plus la pensie si specificat pe talonul de pensie suma cuvenita separat !Cei aflati acum in fruntea armatei au avut grija doar de cei aflati in participarea la actiuni in afara tarii .Cei care au participat pana in septembrie 1990 ,au fost pe persoana fizica ,nu au facut misiuni pentru Armata Romaniei ! Nu primesc la pensie nimic ,nu mai vorbim de drepturile cuvenite legal !

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Ultimele articole