Grid star
eveniment

PENSIILE MILITARE: POZITIA COMISIEI EUROPENE – Se cere reforma. In plus, Romania ar trebui sa se incadreze in procentul de 9,4% din PIB cu privire la toate pensiile. Premierul Ciuca ceruse inlocuirea plafonului la intalnirea cu sefa CE

Pensiile militare trebuie reformate, la pachet cu pensiile speciale, iar Romania trebuie sa se incadreze in procentul de 9,4% din PIB, la capitolul pensii, de anul viitor, sustine, potrivit digi 24, Comisia Europeana.
Ceea ce inseamna ca premierul Nicolae Ciuca (foto dreapta) nu a avut succes, desi a insistat in cadrul intalnirii cu presedinta CE, Ursula von der Leyen (foto stanga), pentru inlocuirea plafonului, in sensul maririi acestuia.

"Premierul Romaniei a mentionat ca sunt importante si ajustari ale unor tinte si jaloane pentru a raspunde nevoilor actuale. A aratat ca Romania va insista si va continua discutiile cu Comisia asupra jaloanelor legate de reforma sistemului de pensii, inclusiv pe inlocuirea plafonului de 9.4% din PIB”, preciza recent Guvernul.

Ministrul investitiilor si proiectelor europene, Marcel Bolos, a declarat ca trebuie sa vedem cum vom reusi sa manageriem discutia dintre Comisia Europeana si forma finala pe care o va avea actul normativ privind pensiile speciale

"Este limpede ca jalonul are termen pana la finalul lunii decembrie. O forma a acestui act normativ va trebui sa o avem pentru a incepe discutiile cu Comisia si a limpezi forma in care jalonul il considera inchis. Daca privim la situatia actuala pe care o au toate statele membre, o bulversare a sistemului nostru de aparare nationala nu cred ca este potrivita”.

Draftul proiectului

Lumea Banilor a publicat in octombrie draftul Proiectului OUG "privind reducerea cheltuielilor cu pensiile de serviciu, cu respectarea Jalonului 215 din PNRR”. Potrivit draftului, care nu a fost asumat oficial de vreo institutie, dar despre care Lumea Justitiei a facut dezvaluiri (click aici pentru a citi mai multe), se intentioneaza modificarea Legii 223/2015 privind pensiile militare de stat.
Astfel, varsta standard de pensionare pentru limita de varsta s-ar putea mari la 65 de ani.

​ Iata ce prevede in prezent legea:

"Varsta standard de pensionare pentru limita de varsta, prevazuta la alin. (1) lit. a), este de 60 de ani (…)".

​ Pensionare anticipata

S-ar putea modifica si prevederile privind pensionarea anticipata. Astfel, potrivit draftului OUG, au dreptul la pensie de serviciu anticipata partiala militarii, politistii si functionarii publici cu statut special, in activitate, care au o vechime efectiva de minimum 25 de ani, dintre care cel putin 15 ani vechime in serviciu.

​ Iata ce prevede forma actuala:

"Au dreptul la pensie de serviciu anticipata partiala militarii, politistii si functionarii publici cu statut special, in activitate, care au o vechime efectiva de minimum 20 de ani, dintre care cel putin 10 ani vechime in serviciu, si care se afla in una dintre urmatoarele situatii:
a) sunt trecuti in rezerva ori au incetat raporturile de serviciu, ca urmare a reorganizarii unor unitati si a reducerii unor functii din statele de organizare, precum si pentru alte motive sau nevoi ale institutiilor din domeniul apararii nationale, ordinii publice si securitatii nationale;
b) sunt trecuti in rezerva sau direct in retragere ori au incetat raporturile de serviciu ca urmare a clasarii ca inapt sau apt limitat pentru serviciul militar/serviciu de catre comisiile de expertiza medico-militara
" (click aici pentru a citi mai multe).

​ Documentul elaborat de ministerul Muncii

Lumea Justitiei a prezentat recent “Nota de informare privind adoptarea si implementarea unor masuri necesare pentru indeplinirea jalonului 215 aferent reformei sistemului de pensii din cadrul Planului National de Redresare si Rezilienta – indemnizatiiile/pensiile de serviciu, inclusiv pensiile militare”, elaborata de Ministerul Muncii (click aici pentru a citi mai multe).

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani