PENSIILE MILITARE – Inalta Curte a transat problema

15870
pensii militare

foto: evz.ro

Inalta Curte de Casatie si Justitie a transat problema pensiilor militare.

Completul pentru dezlegarea unor chestiuni de drept a decis, in interpretarea si aplicarea dispozitiilor art. 28 alin. (1) din Legea nr. 223/2015 privind pensiile militare de stat, cu modificarile si completarile ulterioare, ca baza de calcul folosita pentru stabilirea pensiei militare de stat este media soldelor/salariilor lunare brute realizate la functia de baza in 6 luni consecutive, din ultimii 5 ani de activitate.

Iata Decizia 63  in dosarul 2136/1/2020 privind pensiile militare:

“Admite sesizarea formulata de Curtea de Apel Brasov – Sectia civila, in dosarul nr. 3817/62/2018, in vederea pronuntarii unei hotarari prealabile.
In interpretarea si aplicarea dispozitiilor art. 28 alin. (1) din Legea nr. 223/2015 privind pensiile militare de stat, cu modificarile si completarile ulterioare, stabileste ca:

Baza de calcul folosita pentru stabilirea pensiei militare de stat este media soldelor/salariilor lunare brute realizate la functia de baza in 6 luni consecutive, din ultimii 5 ani de activitate in calitate de militar/politist/functionar public cu statut special, actualizate, prin transpunerea fiecarui element component al soldei/salariului lunar brut realizat la functia de baza, stabilit potrivit legilor de salarizare in vigoare la data deschiderii drepturilor de pensie, fara a se face distinctie dupa cum acest cuantum brut actualizat este mai mare sau mai mic fata de cel al soldelor/salariilor lunare brute realizate in perioada aleasa de viitorul pensionar, ceea ce poate semnifica inclusiv diminuarea bazei de calcul aleasa in masura in care, la data deschiderii drepturilor de pensie, acestuia ii sunt aplicabile dispozitiile art. 38 alin. (6) din Legea-cadru nr. 153/2017 privind salarizarea personalului platit din fonduri publice, cu modificarile si completarile ulterioare.

In interpretarea dispozitiilor art. 60 din aceeasi lege, astfel cum a fost modificat prin Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 59/2017 privind modificarea si completarea unor acte normative din domeniul pensiilor de serviciu, stabileste ca:

Pensia militara de stat neta, calculata conform dispozitiilor art. 3 lit. m) din Legea nr. 223/2015, dupa deducerea impozitului pe venit, potrivit legislatiei in vigoare, este plafonata la cuantumul mediei soldelor/salariilor lunare nete corespunzatoare soldelor/salariilor lunare brute cuprinse in baza de calcul al pensiei, deja actualizate, conform dispozitiilor art. 28 alin. (1), la data deschiderii dreptului de pensie.

Obligatorie, potrivit dispozitiilor art. 521 alin. (3) din Codul de procedura civila”

8 comentarii la “PENSIILE MILITARE – Inalta Curte a transat problema

  1. Este limpede că:
    Legea 223/ 2015 ,este făcută praf după promulgare ,ne fiind jurist pot să am numai o părere.
    Chiar dacă este o lege cu dedicatie,proasta,inechitabila și care favorizează anumite persoane,folosind că formulă de calcul 6 luni consecutive din ultimi 5 ani ,etc dă posibilitatea unora să beneficieze de avantaje,create de funcție,pile ,nepotisme și chiar unele abuzuri.
    Nu inteleg de ce peste 60% dintre pensionarii militari( adevărați) afectați de această lege 223 care prin aplicarea ei diminuează ,cuantumul net al pensiei ,fața de ce a în plată cu cel putin 35 % ,susțin această lege făcînd jocul unei minorități care potrivit acestei legi beneficiază de venituri le pensie pe care nu le merită. Am activat peste 35 de ani + 3 ani școala militară cu suportarea privațiunilor specifice unei muncii operative( nu în birou) ,si la finalul carierei militare să fiut tratat ca un individ ce primeste AJUTOR social.
    Pe calculul pensiei pe contributivitate am 3,77 puncte,iar pe calculul pensiei pe formula de calcul a legi 223 valoarea = 1,7 puncte.
    Ce pot crede eu despre legiuitor,s-au despre ce-i care au inițiat această lege 223.
    O lege a pensiilor militare,corectă trebuie să ia în calcul veniturile brute inpozabile de pe întreaga activitate ca militar activ,nu vii in sistem lucrezi 10 ani și beneficieze de formula de calcul 6 luni consecutive din ultimi 5 ani.

  2. Ce se întâmplă cu prima orara de zbor pentru aviatorii militari.Acestia au zburat luna de luna mai puțin în co.Pana acum nu s-a dorit să se ia în calcul.Si aceasta face diferența între cadrele militare.Din orele de zbor s-au plătit impozite ca din orice venit.

  3. Pe Ciuca si j….. cat si Fifor slt j..,ii doare in basca,ne meritam soarta,daca se face media celor 6 luni,mica la cei cu solde mici tot pensie mica este,chiar credeati in minciunile acestor j…..

    1. Pe Ciuca si j….. cat si Fifor slt j..,ii doare in basca,ne meritam soarta,daca se face media celor 6 luni,mica la cei cu solde mici tot pensie mica este,chiar credeati in minciunile acestor j…..

  4. Aceasta decizie este luata ca sa.i „multumeasca” pe cei care cer taierea pensiilor SPECIALE. E de fapt o abureala si militarii sunt sacrificați Adevaratele pensii SPECIALE adica ale magistratilor nu vor fi atinse pentru motive subiective pe care le cunoastem toti. Aceasta decizie nu are nici o legatura cu dreptatea. Ii tai pensia celui care are 800_1000 lei, dupa ce i.a mai fost taiata o data de O. Vasilescu cu 30% prin oug 59 pensia medie la militari este de 4000_ 4500 lei. La 1 sept militarii n.au ptimit un leu, SPECIALII au primit 14%. Vi se pare ca pensiile militare sunt in vreun cistig , stimată ICCJ? Nu v.as doru sa fiti in locul sotului meu care a iesit din sistem cu doua AVC uri, hemipareza,diabet si hipertensiune din cauza stresului profesional dupa ce o viata a servit tara. Oare merita? O mare parte din pensie o dam pe medicamente. Si veniti dstra si dintr.un exces de zel ii luati drepturile pentru care a muncit cinstit. Si nu e singurul militar in situatia asta. Taiati pensiile SPECIALE daca vreti dreptate nu pe cele MILITARE. Unde e dreptatea? Celui cu 800 lei ii luati si celui cu 80.000 ii mai dati?

  5. Am pensie de 2396 lei la care mi se retine un impozit de 40 lei. Pensie neta 2152,00 lei, cf. Art. 3 lit. m din L. 223/2015. Daca se impoziteaza 2396 lei, de ce pensia neta nu este 2356 lei ? (2396-40 lei impozit). Pensia neta este diminuata cu 200 lei cf. Art. 60 din L.223/2015. Deci se impoziteaza ce nu primesc. De ce ?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Ultimele articole