Grid star
eveniment

Pensiile de serviciu: decizie pe impozitare in Camera Deputatilor (Document)

Vot in Camera Deputatilor cu privire la impozitarea pensiilor de serviciu, asa numitele “pensii speciale”. Comisia pentru drepturile omului a avizat pozitiv Ordonanta de Urgenta pentru modificarea Legii 227/2015 privind Codul fiscal prin care se revine la cota de 10%, fiind eliminata impozitarea progresiva. Ordonanta este in vigoare, insa, teoretic, poate fi modificata in Camera, for decizional.

Prin Decizia 724/2024, Curtea Constitutionala a Romaniei a constatat ca dispozitiile art. 101 din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal sunt neconstitutionale. Criticile aduse normei legale vizeaza, intre altele, instituirea impozitarii progresive, coroborata cu un mod de calcul al impozitului care face deosebirea intre partea contributiva a pensiei si partea necontributiva si care tine cont de doi indicatori, respectiv nivelul castigului salarial mediu net si nivelul castigului salarial mediu brut.
De asemenea, Curtea a retinut faptul ca ”numai impozitarea unica, proportionala cu valoare fixa este realista in actualul context legislativ”.
In conformitate cu prevederile Legii fundamentale, dispozitiile constatate ca fiind neconstitutionale isi inceteaza efectele juridice la 45 de zile de la publicarea deciziei CCR daca, in acest interval, Parlamentul sau Guvernul nu pun in acord prevederile neconstitutionale cu dispozitiile Constitutiei Romaniei. Pe durata acestui termen, dispozitiile constatate neconstitutionale sunt suspendate de drept.
In acest sens, a fost modificat Codul fiscal, prin aceasta Ordonanta de Urgenta aprobata de Guvern, aflat acum in Parlament pentru aprobare. Astfel, modalitatea de stabilire si declarare a impozitului este cea anterioara modificarilor declarate neconstitutionale de CCR. Se renunta la impozitul progresiv si se reinstituie cota unica de impozitare de 10% pentru sumele care depasesc plafonul lunar de 3.000 de lei, in acord cu argumentele retinute de Curtea Constitutionala a Romaniei.
Totodata, se mentine mecanismul de calcul, retinere si plata a impozitului pe venitul din pensii de catre platitorii de Prevederilevenituri din pensii, precum si termenul de plata a impozitului retinut, respectiv pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare celei pentru care se face pensia.

Prevederile abrogate

Potrivit prevederilor art. 101. din Codul Fiscal aflate in vigoare inainte de adoptarea OUG,  impozitul lunar se determina de fiecare platitor de venit din pensii, astfel:
a) pentru venitul lunar din pensii determinat ca urmare a aplicarii principiului contributivitatii, indiferent de nivelul acestuia, din care se deduce plafonul de venit neimpozabil lunar de 3.000 de lei, se aplica o cota de impunere de 10%; 
b) pentru venitul lunar din pensii care are atat componenta contributiva, cat si componenta necontributiva, din care se deduce plafonul de venit neimpozabil lunar de 3.000 de lei, pentru partea contributiva se aplica dispozitiile lit. a), respectiv o cota de impunere de 10%, iar pentru partea necontributiva se aplica progresiv urmatoarele cote de impunere:
(i) 10%, pentru partea mai mica decat nivelul castigului salarial mediu net sau egala cu acesta;
(ii) 15%, pentru partea cuprinsa intre nivelul castigului salarial mediu net si nivelul castigului salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurarilor sociale de stat sau egala cu acesta;
(iii) 20%, pentru partea ce depaseste nivelul castigului salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurarilor sociale de stat; 
c) pentru venitul lunar din pensii care are doar componenta necontributiva, din care se deduce plafonul de venit neimpozabil lunar de 3.000 de lei, se aplica progresiv urmatoarele cote de impunere:
(i) 10%, pentru partea mai mica decat nivelul castigului salarial mediu net sau egala cu acesta;
(ii) 15%, pentru partea cuprinsa intre nivelul castigului salarial mediu net si nivelul castigului salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurarilor sociale de stat sau egala cu acesta;
(iii) 20%, pentru partea ce depaseste nivelul castigului salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurarilor sociale de stat.

>>Avizul Comisiei pentru drepturile omului
>>OUG 11/2025

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani