PAYPAL LANSEAZA PROPRIA CRIPTOMONEDA STABILA – PYUSD este in intregime sustinuta de depozite in dolari si de titluri de trezorerie americane, potrivit anuntului companiei

754

sursa foto: euro.eseuro

Gigantul de plati PayPal a lansat luni, 7 august 2023, criptomoneda stabila PYUSD, legata de dolarul american, devenind prima companie importanta de tehnologie financiara care utilizeaza propria moneda digitale pentru plati si transferuri. Potrivit anuntului publicat pe site-ul PayPal, PYUSD este in intregime sustinuta de depozite in dolari si de titluri de trezorerie americane.

Gilda Popa

Moneda stabila a PayPal, denumita PayPal USD (PYUSD) va fi emisa de compania de tehnologie Paxos Trust Co. Si va fi disponibila, intr-o prima etapa, pentru clientii PayPal din Statele Unite.

Anuntul gigantului de plati, care si-a majorat actiunile cu 2,5% in tranzactiile de dupa-amiaza, reflecta o dovada de incredere in industria cripto, care isi revine anul acesta dupa un 2022 devastator, marcat de falimente majore si de probleme cu autoritatile de reglementare, comenteaza Reuters.

PayPal USD (PYUSD) este o moneda stabila care este in intregime sustinuta de depozite in dolari americani, titluri de trezorerie americane si echivalente in numerar similare. Puteti cumpara si vinde 1 PYUSD pentru 1 USD pe PayPal.

Monedele stabile sunt un tip de criptomoneda conceput sa aiba o valoare constanta in timp in raport cu un activ de referinta, de exemplu, dolarul american. Acestea pot oferi un acces larg la sistemul financiar si pot permite o miscare rapida si eficienta a banilor. Monedele stabile sunt programabile, oferind dezvoltatorilor o moneda digitala utila care poate fi incorporata in blockchain-urile publice si poate ajuta la conectarea cu economia traditionala si Web3”, se arata pe site-ul PayPal.

PayPal a declarat criptomonede in valoare de 1 miliard dolari in bilant

De asemenea, analistul Stephen Biggar, de la Argus Research Corp a declarat pentru Reuters ca brandul PayPal face ca lansarea criptomonedei sale stabile sa fie un eveniment semnificativ pentru sectorul cripto. El a precizat ca anuntul nu este o surpriza, avand in vedere faptul ca gigantul de plati exploreaza si implementeaza de ani de zile noile tehnologii cripto.

Asa cum a relatat anterior Lumea Banilor, PayPal detinea criptomonede in valoare de aproape 1 miliard de dolari in bilantul sau de la sfarsitul primului trimestru, potrivit documentului transmis la 31 martie catre Comisia americana pentru Bursa si Valori Mobiliare (Securities and Exchange Commission – SEC).

PayPal a precizat ca va proteja pe deplin clientii de achizitiile sau vanzarile neautorizate de criptomonede si de transferurile cripto neautorizate de pana la 50.000 dolari pe viata. Compania de plati a permis clientilor sa retraga active cripto in portofelele personale incepand iunie 2021.

UE si SUA au adoptat noi reguli pentru criptomonedele stabile

De altfel, gigantul de plati are un istoric consistent in dezvoltarea unor servicii noi pentru clientii cripto, parcurgand pasi importanti in aceasta directie din momentul in care CEO-ul PayPal, Dan Schulman, s-a declarat „optimist in privinta criptomonedelor” in timpul unui eveniment din 2020. In martie 2022, el a adaugat ca CBDC-urile, monedele stabile si portofelele digitale vor „redefini o mare parte din lumea financiara in viitor”. Si cofondatorul PayPal, Peter Thiel, a aratat incredere in puterea Bitcoin in trecut, sugerand ca activul digital ar putea submina puterea globala a dolarului american.

PayPal devine astfel prima companie majora din domeniul tehnologiilor financiare care lanseaza propria criptomoneda stabila, in conditiile in care incercarile anterioare ale gigantilor din domeniu de a lansa monede stabile s-au confruntat cu o opozitie acerba din partea autoritatilor de reglementare. Planurile Meta, fostul Facebook, din 2019 de a lansa o moneda stabila, Libra, au fost dejucate dupa ce autoritatile de reglementare si-au exprimat temeri ca aceasta ar putea afecta stabilitatea financiara globala.

Un sir de economii majore, de la Marea Britanie pana la Uniunea Europeana, au stabilit de atunci reguli pentru monedele stabile. Politicile UE vor intra in vigoare in iunie 2024.

Luna trecuta, Comitetul pentru Servicii Financiare a Casei din SUA a avansat, de asemenea, un proiect de lege pentru stabilirea unui cadru de reglementare federal pentru monedele stabile, care se va concentra pe regulile pentru procesul de inregistrare si aprobare pentru emitentii de monede stabile.

Ultimele articole